Ιστορία

«Φιλελληνισμοί 1780-1860»-Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Για ένα κίνημα με ακατανίκητη ορμή έκανε λόγο η ΠτΔ

Στις πολλαπλές πτυχές του φιλελληνικού κινήματος, που «μας μεταφέρει σε μια εποχή υψηλών ιδανικών, ρομαντικών προσδοκιών και πάθους για την ελευθερία, και ανανεώνει την ευγνωμοσύνη του έθνους μας προς τους φιλέλληνες και την προσφορά τους», αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινιάζοντας απόψε την περιοδική έκθεση «Φιλελληνισμοί, 1780-1860», που φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού μέχρι το Νοέμβριο του 2022. 

«Το φιλελληνικό κίνημα παρέσυρε όλη σχεδόν την Ευρώπη και την Αμερική, προκάλεσε τη σύσταση φιλελληνικών επιτροπών σε διάφορες χώρες, κυρίως τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ για την ενίσχυση, υλική και ηθική, του Αγώνα και φλόγισε τις καρδιές των νέων που κατέφθαναν κατά κύματα στην Ελλάδα για να πολεμήσουν στο πλευρό των εξεγερμένων», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η ΠτΔ υπογράμμισε ότι «ανεξάρτητα από τα κίνητρα και τις μορφές που πήρε ο φιλελληνισμός, ανεξάρτητα από το αν εκκινούσε από τη συμπάθεια προς έναν χριστιανικό λαό που καταδυναστευόταν από μια αλλόθρησκη εξουσία, από τον θαυμασμό προς την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας, ή από την απέχθεια προς την φαυλότητα και την τυραννία και την υποστήριξη της ιδέας της αυτοδιάθεσης των λαών, γεγονός είναι ότι επηρέασε βαθιά την κοινή γνώμη και άσκησε έντονες πιέσεις στις κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για ένα «κίνημα με ακατανίκητη ορμή: εξαπλώθηκε σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε όλες τις πολιτικές τάσεις· βρήκε έκφραση σε όλες τις τέχνες, τη ζωγραφική, τη μουσική, τη λογοτεχνία, πέρασε στην καθημερινότητα μέσω των χρηστικών αντικειμένων, έγινε μόδα», τόνισε. Και επισήμανε ότι το φιλελληνικό κίνημα δεν έσβησε μετά τη λήξη του πολύχρονου και πολυαίμακτου αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία. 

«Ατενίζουμε με αισιοδοξία τη συνέχεια του φιλελληνισμού όπως καταγράφεται σήμερα σε όλο τον κόσμο» τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και υπογράμμισε ότι υπάρχουν διεθνώς «συμπαραστάτες στα δίκαιά μας, στις κόκκινες γραμμές που έχουμε ορίσει, αλληλέγγυοι στην κοινή μας προσπάθεια για ανάπτυξη, πρόοδο, ευημερία, για ένα καλύτερο μέλλον». 

Μετά την τελετή εγκαινίων, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξενάγησαν στην έκθεση η προϊσταμένη του Μουσείου Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, η επιμελήτρια της έκθεσης Ηρώ Κατσαρίδου και ο επιμελητής Ιωάννης Μότσιανος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε η κ. Σακελλαροπούλου και για την περιοδική έκθεση του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη -δημιουργού του γλυπτού «Τοτέμ» που βρίσκεται στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου- η οποία φιλοξενείται στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού μέχρι αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021.

Κατά την άφιξή της στο Μουσείο η ΠτΔ ζήτησε την κατανόηση των παραβρισκόμενων για την ολιγόλεπτη καθυστέρησή της, εξηγώντας ότι πρόσθεσε στο πρόγραμμά της μία επίσκεψη στην κινητή μονάδα εμβολιασμού στην πλατεία Αριστοτέλους, «σε μια ελπίζω όχι απελπισμένη προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να διεκδικήσουν την ελευθερία τους», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Στο τέλος της ξενάγησής της , η ΠτΔ σημείωσε στο βιβλίο των εντυπώσεων : «μουσειακά άρτια παρουσίαση, ενδιαφέροντα εκθέματα, η συνεισφορά του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στην εμβληματική χρονιά που διανύουμε» ενώ απένειμε και τα εύσημα στους συντελεστές της έκθεσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF