80 Χρόνια από την «Μάχη της Κρήτης» , την επιχείρηση αεραπόβασης των Γερμανών με το συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) , της πλέον εκτεταμένης από αέρος κατάληψης του 5ου μεγαλύτερου νησιού σε έκταση της Μεσογείου , με τις πολυσήμαντες «πρωτιές» μίας μοναδικής στο είδος και στην έκταση της αεραποβατικής επιχείρησης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα Πριν, τα Κατά και τα Μετά, μίας από τις κορυφαίες στιγμές στα πρώτα χρόνια του Δεύτερου Μεγάλου Πολέμου ,οι προεκτάσεις και το εγχείρημα ανακατασκευής Ιστορικών Γεγονότων- Ευθυνών και Οφειλών.
Μία μεγάλη συζήτηση με αφορμή τα 80 χρόνια από την «Μάχη της Κρήτης» , θεατές και λιγότερο προσβάσιμες Ιστορικές στιγμές , που σημάδεψαν την Κρήτη, την Ελλάδα και την Παγκόσμια διάσταση του Πολέμου.
--Η Βρετανική πολιτική στη Μεσόγειο και η Κρήτη (1935-1941) - Οι αεροπορικές επιχειρήσεις των Ιταλών στη Κεφαλλονιά και των Γερμανών στη Διώρυγα της Κορίνθου , η διαφοροποίηση τους από την επιχείρηση ολοκληρωτικής κατάληψης της Κρήτης και η τελευταία του είδους επιχείρηση των Γερμανών , στη Λέρο -Αέρας εναντίον θάλασσας: Τεχνολογίες του πολέμου στη Μάχη της Κρήτης
-"Φυλετικός πόλεμος": το ιδεολογικό υπόστρωμα του Γερμανού στρατιώτη τον καιρό της Μάχης της Κρήτης-
Η τύχη της Μεραρχίας Κρήτης στο Αλβανικό Μέτωπο . Η θυσία της στο Τεπελένι. Η αδιαφορία ως προς τον επαναπατρισμό της. Η θλιβερή τύχη των ξεκομμένων στην Αθήνα Κρητών φαντάρων (πείνα, στρατόπεδο Λάρισας, εκτελέσεις)
- Η "ανάθεση" της άμυνας της Κρήτης στους Βρετανούς από την ελληνική κυβέρνηση από τον Νοέμβριο του 1940. Η στάση τους για την αμυντική οργάνωση του νησιού.
- Η κατάσταση των Νεοζηλανδικών και Αυστραλιανών στρατευμάτων που, αφού διασώθηκαν δύσκολα από την χερσαία Ελλάδα, στάλθηκαν σχεδόν άοπλοι και ανοργάνωτοι στην Κρήτη, πολεμώντας και πέφτοντας πολλοί εξ αυτών, ηρωικά .
-Οι συσχετισμοί -πραγματικοί και ουσιαστικοί.
- Το μέτρο των βρετανικών απωλειών
- Η αντίθετη συλλογιστική των Γερμανών και οι βαριές απώλειες
- Η εξήγηση γιατί η εκκένωση της Κρήτης από τους Βρετανούς , ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των επιλογών.
- Βασιλιάς, Τσουδερός και η απόπειρα εγκατάστασης «καθεστώτος» στην Κρήτη. Σχέση της πολιτικής αναταραχής, με τον ξεσηκωμό των κατοίκων της Κρήτης στην εισβολή .
- Η εξέγερση των κατοίκων του νησιού. Το δεύτερο και πολύ πιο εκκωφαντικό ΟΧΙ.
-Τα Γερμανικά Εγκλήματα Πολέμου κατά τη διάρκεια και μετά τη Μάχη της Κρήτης
-Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός, η αυθόρμητη και ηρωική συμμετοχή των απλών πολιτών, των αστράτευτων μαχητών της Μάχης της Κρήτης, που αποτελεί την πραγματική καινοτομία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
-Οι ομαδικές εκτελέσεις πολιτών, που ξεκίνησαν ήδη την πρώτη μέρα της Μάχης της Κρήτης και συνεχίστηκαν μέχρι το Φθινόπωρο του 1941 με τραγικό απολογισμό 2.000 νεκρούς με 31 μαζικές εκτελέσεις τέτοιας υφής .
-Οι εκτελέσεις Κρητών πολιτών από το Γερμανικό στρατό , με την επίκληση τριών βάρβαρων Ναζιστικών «αρχών»: Της αρχής της ασύμμετρης απάντησης, της αρχής της συλλογικής ευθύνης και της αρχής της άρσης της διάκρισης εμπολέμων και αμάχων.
-Μεγάλες και μικρές στιγμές, από την «Μάχη της Κρήτης» σε πόλεις και χωριά του νησιού με τους στρατιωτικούς και λαϊκούς υπερασπιστές τους
-Η Καταστροφή της Κανδάνου, ως απότοκος της μάχης στα Φλώρια και στο Φαράγγι. Το μεταπολεμικό μνημείο της Ντροπής , των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών
- Τα μεγάλα Ολοκαυτώματα στην Βιάννο σε συσχετισμό με αυτά στην Καλή Συκιά και τον Καλλικράτη. Το Ολοκαύτωμα των χωριών του Κέντρους.
Το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, οι μαζικές εκτελέσεις στη Μαλάθυρο, τον Σάρχο, τη Δαμάστα και το Μάραθος, τον Σοκαρά, η εκτέλεση των 62 μαρτύρων στο Ηράκλειο, τα ναζιστικά εγκλήματα στα Βορίζια, τον Γουρνόλακο Ζωνιανών, τις Καμάρες, τη Λοχριά, τα Σαχτούρια, τα Σκούρβουλα , την Κοξαρέ, το Κουστογέρακο, τη Σούγια, τη Μονή Χανίων, το Λιβαδά, τη Μονή Τοπλού, τη Σητεία και σε άλλα, αναρίθμητα, χωριά και τόπους της Κρήτης.
-Το εγχείρημα της «λήθης» με την ανακατασκευή της Ιστορίας και τα «περίεργα» προγράμματα, που οδηγούν στον υπολογισμό «αφοπλισμού» του διαχρονικού αιτήματος για τις Οφειλές της Γερμανίας στον Ελληνικό Λαό
Στην εκπομπή καταθέτουν την Οπτική τους οι εξής:
-Γιώργος Μαργαρίτης , Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ
- Κώστας Μαμαλάκης , Ιστορικός Ερευνητής – Επιστημονικός Συνεργάτης σε θέματα Νεότερης Ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
- Γιάννης Σκαλιδάκης , Ιστορικός – Μέλος του Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
-Σαράντος Θεοδωρόπουλος , Νομικός και Ερευνητής Αρχείων της Κατοχικής Περιόδου στην Ελλάδα
- Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου , Ψυχολόγος- Μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τις Γερμανικές Επανορθώσεις στο Βερολίνο