Η Αίγυπτος βρίσκονταν σε κρίσιμη καμπή. Την κοινωνικοπολιτική σκηνή της την χαρακτήριζαν η διαφθορά και η αποσάθρωση. Αρκετές υψίστης στρατηγικά σημασίας επαρχίες είχαν χαθεί. Συνεπώς, όταν η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά ανέβηκε στον θρόνο κανένας δεν είχε μεγάλες αξιώσεις.
Στο 51 π.Χ. τοποθετείται η έναρξη βασιλείας της Κλεοπάτρας. Στην διαθήκη του πατέρα της, αναφερόταν ρητά ότι έπρεπε να παντρευτεί και να συμβασιλευσεί με τον μεγαλύτερο αδελφό της, τον Πτολεμαίο ΙΓ’. Έτσι και έγινε, για τρία χρόνια.
Το 49 π.Χ. ξεκίνησε εμφύλιος πόλεμος στην Ρώμη. Τα αντίπαλα στρατόπεδα ήταν αυτό του Πομπήιου και εκείνο του Ιουλίου Καίσαρα. Ο μεγάλος ηλικιακά Πομπήιος ζήτησε πλοία, στήριξη και χρήματα από την Αίγυπτο, τα οποία και έλαβε. Τον επόμενο χρόνο ο Πομπήιος ηττήθηκε από τον Καίσαρα και λίγους μήνες αργότερα, ζητώντας φιλοξενία στην Αίγυπτο εκτελέστηκε από τον αδελφό της Κλεοπάτρας. Ο Πτολεμαίος ΙΓ’ πίστευε ότι με αυτήν την κίνηση θα εξέφραζε πίστη στον Καίσαρα και πως ο τελευταίος δεν θα εισέβαλε στην χώρα του. Η κίνηση του όμως είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
Εξοργισμένος ο Καίσαρας για τη δολοφονία ενός Ρωμαίου ηγέτη εισέβαλε στην Αλεξάνδρεια. Ρωμαϊκά λάβαρα παρελαύνουν στην πόλη και ο ίδιος εγκαθίσταται στα ανάκτορα. Ο Καίσαρας έφτασε στην Αίγυπτο μια περίοδο όπου η αυξανόμενη δύναμη της Κλεοπάτρας δυσαρεστούσε τους αυλικούς της. Θεωρούνταν κίνδυνος για την ζωή του αδελφού της με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί.
Κλεοπάτρα και Ιούλιος Καίσαρας
Οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Ρωμαίων και Αιγυπτίων είχαν ξεκινήσει. Η Κλεοπάτρα , όντας εξόριστη , προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να μπει κρυφά στα διαμερίσματα του Καίσαρα. Κατάφερε τελικά να μπει στο παλάτι τυλιγμένη σε ένα χαλί. Η Κλεοπάτρα διαπραγματεύτηκε με τον Καίσαρα και αυτός κατόρθωσε να συμφιλιώσει δημόσια τα δύο αδέλφια. Οι αυλικοί όμως συνέχισαν να υπονομεύουν τις αποφάσεις σε βάρος της Ρώμης αλλά και να κακομεταχειρίζονται Ρωμαίους στρατιώτες. Η συμπεριφορές αυτές οδήγησαν στον Αλεξανδρινό Πόλεμο.
Ο Καίσαρας συνέταξε δυνάμεις από ολόκληρη την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και κατάφερε να επικρατήσει. Η όμορφη Κλεοπάτρα πήρε το μέρος του, παρά τις αντιδράσεις των Αιγυπτίων. Ο Καίσαρας πέρασε όλο τον χειμώνα μαζί με την βασίλισσα της Αιγύπτου, περιοδεύοντας στον ποταμό Νείλο , φθάνοντας ως την Αιθιοπία. Η ελληνική καταγωγής από την Μακεδονία , Κλεοπάτρα, ήταν γνωστή για την ακαταμάχητη γοητεία της και όπως φαίνεται ούτε ο Καίσαρας δεν μπόρεσε να της αντισταθεί.
Τον Ιούνιο του 47 π.Χ. γεννήθηκε ο Πτολεμαίος ΙΕ’ Καισαρίωνας, ο γιος της Κλεοπάτρας και του Καίσαρα.
Όταν ο Καίσαρας επέστρεψε στην Ρώμη, ον ακολούθησε και η βασίλισσα Κλεοπάτρα με τον γιο της. Η Ρώμη βέβαια δεν την δέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες αφού την θεωρούσαν μια ξελογιάστρα. Δεν την δέχτηκαν ποτέ ως σύζυγο του Καίσαρα. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ρωμαίος στρατηλάτης είχε ήδη νόμιμη σύζυγο, την Καλπουρνία. Τίποτα όμως δεν εμπόδιζε την Κλεοπάτρα, η οποία συνέχισε να συμπεριφέρεται σαν βασίλισσα. Είχε εγκατασταθεί στην εξοχική κατοικία του Καίσαρα.
Μαζί με τον Καίσαρα, έκαναν όνειρα για μια ελληνιστικού τύπου μοναρχία , που θα περιείχε πληθώρα λαών . Από Έλληνες και Γαλάτες μέχρι Αιγύπτιους και Ασιάτες. Δεν πρόλαβαν να κάνουν πράξη τα σχέδια τους αφού στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. ο Καίσαρας δολοφονήθηκε μέσα στην σύγκλητο. Η ζωή της Κλεοπάτρας κινδύνευε κι έτσι επέστρεψε στην Αίγυπτο. Λίγο Αργότερα πέθανε και ο γιος που είχε αποκτήσει η Κλεοπάτρα με τον Καίσαρα. Η πολιτική που υιοθέτησε η Κλεοπάτρα ήταν αυτή της ουδετερότητας, αν και δεν θα κρατούσε για πολύ.
Κλεοπάτρα και Μάρκος Αντώνιος
Το φθινόπωρο του 42 π.Χ. ο Ρωμαίος Μάρκος Αντώνιος εξέρχεται νικητής από την Μάχη των Φιλίππων. Τότε ήταν που η βασίλισσα σταμάτησε να κρατάει ουδέτερη στάση και άρχισε και πάλι τις παρασκηνιακές της κινήσεις.
Αυτό ενόχλησε τον Μάρκο Αντώνιο και της ζήτησε να συναντηθούν στην Κιλικία. Η μικρόσωμη Ελληνίδα με τα μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια, τα τριγωνικά μάγουλα και την μακριά και λεπτή μύτη σαγήνεψε τον Μάρκο Αντώνιο και ένας παράφορος έρωτας γεννήθηκε.
Ο Μάρκος Αντώνιος ακολουθούσε πιστά κάθε της οδηγία και πραγματοποιούσε κάθε της επιθυμία. Για χάρη της δολοφόνησε όλους τους πολιτικούς της αντιπάλους, ακόμη και την αδελφή της. Ήταν τόσο ερωτευμένος μαζί της που που έφτασε να γίνει υποχείριο της Κλεοπάτρας και να αδιαφορεί για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Την άνοιξη του 40 π.Χ. ο Μάρκος Αντώνιος κατευθύνθηκε προς την Ιταλία για να συναντήσει τον θετό γιο του Καίσαρα, Οκταβιανό και να διευθετήσουν τις διαφωνίες τους. Την ίδια χρονιά η Κλεοπάτρα γεννάει τα δίδυμα τέκνα του Μάρκου Αντωνίου, τον Αλέξανδρο Ήλιο και την Κλεοπάτρα Σελήνη. Το 36 π.Χ το ζευγάρι ξανασμίγει και αποκτούν τον Πτολεμαίο Φιλάδελφο.
Η αρχή του τέλους
Η επιθυμία της Κλεοπάτρας για περισσότερα εδάφη είχε γίνει πλέον πολύ έντονη. Έπειτα από πολλές επιτυχίες , το μόνο ανεκπλήρωτο όνειρο της ήταν η επανένωση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ο μόνος που στεκόταν εμπόδιο ήταν ο Οκταβιανός.
Η Ρώμη είχε χωριστεί για μια ακόμα φορά σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ο Μάρκος Αντώνιος κήρυξε πόλεμο από την Σάμο στον Οκταβιανό, ο οποίος κήρυξε πόλεμο εναντίον της Κλεοπάτρας. Η μεγάλη αναμέτρηση έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., η επονομαζόμενη ναυμαχία του Ακτίου. Ο Μάρκος Αντώνιος υπέστη πανωλεθρία και το ζευγάρι κατέφυγε στην Αλεξάνδρεια.
Το τέλος ήταν αναπόφευκτο. Η Αίγυπτος σε λίγο θα προσαρτόταν στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και έτσι η Κλεοπάτρα και ο Μάρκος Αντώνιος συνέχισαν την φιλήδονη ζωή τους και απλά περίμεναν.
Ο θάνατος της Κλεοπάτρας
Ο θάνατος της Κλεοπάτρας θα ταλαντεύει για πάντα την φαντασία των ανθρώπων αφού πολλά έχουν ειπωθεί και διαδραματιστεί σε ταινίες. Στην πράξη καλύπτεται από μυστήριο. Το σίγουρο είναι ότι κάποια μέρα βρέθηκε νεκρή φορώντας τα βασιλικά της ενδύματα.
Η ιστορία που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο της ήταν ότι κατάφερε να της σταλθεί μυστικά μία ή δύο ασπίδες, είδος οχιάς στις οποίες επέτρεψε να την δαγκώσουν. Οι ακόλουθες της βρέθηκαν επίσης, η μία νεκρή και η άλλη στα πρόθυρα του θανάτου. Τα φίδια δεν βρέθηκαν ποτέ στο δωμάτιο, όμως βρέθηκαν μικρά σημάδια από δάγκωμα στο σώμα της.