Η ανθρωπότητα ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει μία φονική επιδημία. Μάλιστα σχεδόν σε όλες από αυτές έχασαν τη ζωή τους εκατομμύρια ενώ νόσησαν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια.
Τους τελευταίους 5 αιώνες παρουσιάζονται με αρκετά μεγάλη συχνότητα ασθένειες που ταλαιπώρησαν τον πλανήτη. Ωστόσο κάθε φορά που κλείνει η δεύτερη δεκαετία κάθε αιώνα παρουσιάζεται το παράδοξο μιας μεγάλης φονικής επιδημίας. Φυσικά έχουν υπάρξει και άλλες ενδιάμεσα.
Ας δούμε μερικές από αυτές:
1616-1619: Η επιδημία της Νέας Αγγλίας
Υπολογίζεται ότι το 30 με 90% κυρίως των ιθαγενών στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους από μέχρι στιγμής άγνωστη αιτία. Τα συμπτώματα των ασθενών προσομοίαζαν με εκείνα της βουβωνικής πανώλης ή του κίτρινου πυρετού.
1720 - 1722: Πανούκλα στη Μασσαλία
Το 1720 η Ευρώπη υπέφερε από την θανατηφόρα πανούκλα που είναι γνωστή και «Μεγάλη Πανούκλα της Μασσαλίας». Σύμφωνα με τα στοιχεία από την επιδημία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100.000
1816-1826: Πρώτη πανδημία χολέρας
Κατά το χρονικό διάστημα 1816–1826 σημειώθηκε η πρώτη επιδημία χολέρας στον πλανήτη που εξελίχθηκε σε πανδημία.
Επηρέασε κυρίως τις ασιατικές χώρες όπως τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη. Επίσης, αρκετές χώρες της Ευρώπης είχαν πολλά κρούσματα και θανάτους.
Οι αρχές δήλωσαν ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τη χολέρα ήταν περίπου 100.000.
Σύμφωνα με αναφορές της εποχής η πανδημία χολέρας στην Ασία ξεκίνησε επειδή οι άνθρωποι έπιναν νερό από τις λίμνες που είχαν μολυνθεί με αυτό το βακτήριο.
1918 – 1920: Ισπανική Γρίπη
Πριν από 102 χρόνια, το 1918, η ανθρωπότητα αντιμετώπισε μία από τις μεγαλύτερες πανδημίες η οποία θα μπορούσε να αφανίσει μέχρι και χώρες ολόκληρες. Η θανατηφόρος πορεία του ιού της «Ισπανικής Γρίπης», όπως ονομάστηκε, δεν καταγράφηκε από τον ευρωπαϊκό Τύπο για να μην επηρεάσει το ηθικό των πολιτών εξαιτίας του Μεγάλου Πολέμου (1914-18).
Το 1918, κάπου στην Ανατολική Ασία έπεφταν οι πρώτοι νεκροί από την γρίπη. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη.
Από την Ισπανική Γρίπη νόσησε πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ενώ πάνω από 100 εκατομμύρια έχασαν την ζωή τους.
Η συγκεκριμένη πανδημία χτύπησε πολύ σκληρά και την Ελλάδα.
2020: Κορωνοϊός SARS-Cov-2
Έναν αιώνα μετά και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2019 κάνει την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός που απειλεί όλο τον πλανήτη.
Ο κορωνοϊός, έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 4.000 ανθρώπων, χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειές του μέχρι να βρεθεί εμβόλιο.
Τα περιστατικά σε όλο τον κόσμο είναι μέχρι στιγμής 121.564. Στην Ελλάδα τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 99 με έναν άνδρα να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική στο νοσοκομείο στο Ρίο.