Η βραχογραφία μήκους 13 χιλιομέτρων χρονολογείται πριν από 12.600 με 11.800 χρόνια και εντοπίστηκε από μια ομάδα Βρετανών και Κολομβιανών επιστημόνων, σε βραχώδη περιοχή της Serranía de la Lindosa.
Οι προϊστορικοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν κόκκινη ώχρα για να δημιουργήσουν τις χιλιάδες ζωγραφιές που φέρει ο βράχος, οι οποίες απεικονίζουν γεωμετρικά σχήματα, ανθρώπινες φιγούρες, αποτυπώματα χεριών, σκηνές κυνηγιού, φυτά, δέντρα και ζώα της σαβάνας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εκατοντάδων, ή και χιλιάδων ετών.
Ορισμένες ζωγραφιές απεικονίζουν υβρίδια ζώου-ανθρώπου. Οι μορφές που συνδυάζουν ανθρώπινα και ζωικά χαρακτηριστικά αποκαλύπτουν μια περίπλοκη μυθολογία μετασχηματισμού μεταξύ ζωικών και ανθρώπινων καταστάσεων που εξακολουθεί να υπάρχει στις σύγχρονες κοινότητες του Αμαζονίου.
«Αν και δεν είναι σίγουρο τι ακριβώς προσπαθούσαν να εκφράσουν αυτοί οι προϊστορικοί άνθρωποι, οι ζωγραφιές ενισχύουν την κατανόησή μας για τη δύναμη των μύθων στις αυτόχθονες κοινότητες», δήλωσε ο Χοσέ Ιριάρτε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν τη ζωοαρχαιολογική ανάλυση των ζωικών υπολειμμάτων που ανακτήθηκαν από κοντινές ανασκαφές, με την ανάλυση των καλλιτεχνικών απεικονίσεων. Τα υπολείμματα των ζώων αποκάλυψαν μια ποικιλόμορφη διατροφή, που περιλάμβανε ψάρια, θηλαστικά και ερπετά, όπως χελώνες, φίδια και κροκόδειλοι. Ωστόσο, οι αναλογίες των οστών δεν ταιριάζουν με την αναπαράσταση των ζώων στις βραχογραφίες, που υποδηλώνει ότι οι καλλιτέχνες δεν ζωγράφιζαν απλώς ό,τι έτρωγαν.
«Αυτές οι ζωγραφιές αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις ύπαρξης ανθρώπων στη δυτική Αμαζονία και χρονολογούνται πριν από 12.500 χρόνια», δήλωσε ο Μαρκ Ρόμπινσον, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
«Είναι πιθανό η τέχνη να ήταν σημαντικό μέρος του πολιτισμού τους και ένας τρόπος για να συνδεθούν κοινωνικά» πρόσθεσε.
Συνολικά, οι ερευνητές κατέγραψαν 3.223 ζωγραφιές χρησιμοποιώντας φωτογραμμετρία με drone και συμβατικές φωτογραφικές τεχνικές. Πάνω από το 50% των εικόνων απεικονίζουν ζώα. Ενώ στα αρχαιολογικά κατάλοιπα βρέθηκαν άφθονα ψάρια, η εμφάνισή τους στις βραχογραφίες περιορίστηκε σε μόλις δύο ομάδες σχεδίων. Από τα 22 είδη ζώων που κατέγραψαν οι επιστήμονες, απουσιάζουν τα μεγάλα σαρκοβόρα αιλουροειδή, παρά την κύριαρχη θέση τους ως αρπακτικά στην περιοχή.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Anthropological Archaeology».