Για την πορεία ταύτισης και απόδοσης στην αρχική θέση των 25 από 375 μέλη του περιβόλου του Τύμβου Καστά καθώς και την διαδρομή από την αποκάλυψη του – τεραστίας αρχαιολογικής αξίας- ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη Σερρών έως και σήμερα, μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, του οποίου η εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη , αποτέλεσε τη βάση για την ταύτιση και απόδοση στην αρχική θέση των εν λόγω μελών, στον περίβολο του παγκοσμίου φήμης Τύμβου Καστά. Τόνισε πως η πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να ολοκληρωθεί το έργο με επιτυχία και να γίνει όσο γίνεται καλύτερο, κάνοντας λόγο για σπουδαία ανακάλυψη.
«Το συγκεκριμένο μνημείο έχει πολλά δεδομένα τα οποία πραγματικά είναι πολύ σημαντικά για την παγκόσμια αρχαιολογία , είναι ένα αρχιτεκτονικό υβρίδιο, είναι τεράστιος τύμβος ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη κλίμακα της Μεσογείου, είναι ο μεγαλύτερος – μέχρι στιγμής- Ελληνιστικός Τύμβος και το ότι είναι Ελληνιστικός και όχι Ρωμαϊκός έχει αποδειχθεί από άνθρακα – 14 , έχουμε χρονολογήσει πια τη μόνωση της καμάρας, χρονολογήθηκε βάσει του υλικού του και έγινε κατανοητό, ό,τι όλα αυτά που έχουν ειπωθεί για ένα Ρωμαϊκό Μνημείο είναι λάθος» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η πρώτη ταύτιση έγινε το 2013»
«Η πρώτη ταύτιση όλων των διάσπαρτων μελών που ήταν δίπλα στο Λέοντα της Αμφίπολης έγινε το 2013 και μάλιστα ανακοινώθηκε την ίδια χρονιά στο πρώτο Αρχαιολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Από το 2013 έως και το 2018 έπρεπε να αποδειχθεί επιστημονικά και μέσω μελέτης ότι τα διάσπαρτα αυτά μέλη ανήκουν πράγματι στον περίβολο του Τύμβου Καστά. Τα μέλη που ήρθαν από το Λιοντάρι της Αμφίπολης στον Τύμβο Καστά είναι 375, συνυπολογίζουμε ότι τα μέλη που είναι φτιαγμένο το βάθρο του Λέοντος είναι επίσης όλα τα κομμάτια από τον Τύμβο Καστά (όλα μαζί είναι 500 μέλη) και υπολογίζουμε ότι μας λείπουν 1500 μέλη για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η αναστήλωση του περιβόλου στο μέλλον. Τα 1500 μέλη που δεν ξέραμε που είναι, αποκαλύφθηκε ότι μεταφέρθηκαν από την κατασκευαστική εταιρεία στο έργο που έγινε για το φράγμα της Κερκίνης, και αυτή τη στιγμή το πιθανότερο είναι να βρίσκονται στο θεμέλιο του παλιού φράγματος που έγινε το ’30 . Το 2013 μόλις βρήκαμε το μαρμάρινο τμήμα του υφιστάμενου περιβόλου στον Τύμβο Καστά με την ανασκαφή που έγινε με την Κατερίνα Περιστέρη έγινε κατανοητό και βέβαιο πια ότι τα μέλη αυτά ανήκουν στον περίβολο του Τυμβου» τόνισε ο κ. Λεφαντζής.
«Ήταν η πιο μαγική στιγμή μου»
Με συγκίνηση αποκάλυψε μάλιστα ότι την ένταση, φόρτιση αλλά και βαθιά ικανοποίηση που ένιωσε όταν κατάλαβε ότι τα μέλη αυτά ανήκαν στον περίβολο του Τύμβου Καστά. «Τον Σεπτέμβριο του 2012 η στιγμή που κατάλαβα ότι τα κομμάτια ανήκουν στον περίβολο του Τύμβου Καστά ήταν η πιο μαγική στιγμή που έζησα ποτέ μου».
Στη συνέχεια το 2019, συγκεντρώθηκαν, ομαδοποιήθηκαν και διευθετήθηκαν στα δυτικά του Τύμβου, στοιχισμένα σε ομάδες κατά τον τύπο και τον δόμο στον οποίον ανήκαν στην αρχαία τοιχοποιία. Για την απόδοση των μελών στο σημείο που ανήκαν, έγινε αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του διάσπαρτου υλικού και του αντιθήματος, η οποία υπέδειξε ότι τα μεγαλύτερα ύψη μελών ανήκουν στο νότιο τμήμα του περιβόλου, πλησίον του Ταφικού Μνημείου. Επίσης, βασική παράμετρος απόδοσης, ήταν η αλλαγή της φοράς των γόμφων και των μοχλοβοθρίων, που υποδήλωνε την αντίθετη φορά τοποθέτησης των μελών του περιβόλου, από δύο τουλάχιστον διαφορετικά συνεργεία, κατά την οικοδόμηση του.
Ο κ. Λεφαντζής στην άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Σερρών, εξήρε τη συνδρομή των έξι εμπειρότατων μαρμαροτεχνιτών του ΥΠΠΟ που ήλθαν από την Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης των Αθηνών στην Αμφίπολη για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του.