Η Unesco πρότεινε να στείλει μια αποστολή ειδικών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ “με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων πλευρών” για να κάνει μια απογραφή των πολιτιστικών αγαθών της περιοχής, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό, που εδρεύει στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια συναντήσεων την Τετάρτη με τους εκπροσώπους της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, η γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλέ “πρότεινε την τεχνική συνδρομή των υπηρεσιών της οργάνωσης του ΟΗΕ” με σκοπό μια ενδεχόμενη επιτόπια αποστολή προκειμένου να καταρτιστεί μια προκαταρκτική απογραφή των σημαντικότερων πολιτιστικών αγαθών, ως προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής”.
Στους συνομιλητές της, η Αζουλέ “επανέλαβε την παγκόσμια διάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μάρτυρας της ιστορίας και αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας των λαών, που η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να προστατεύσει”.
Η γενική διευθύντρια της Unesco επικαλέστηκε τη Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, η οποία επιτρέπει στη γραμματεία της Unesco να στείλει μια τέτοια αποστολή. Εντούτοις, αυτό δεν συνέβη ποτέ, συνεπώς μπορεί αυτή να είναι η πρώτη φορά.
Η αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα έχει στόχο την κατάρτιση μιας απογραφής των πολιτιστικών αγαθών και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς η Unesco κατακλύστηκε από πληροφορίες, από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης για φερόμενες παραβιάσεις: καταστροφές, βανδαλισμούς…
Για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα της υλοποίησής της, η γενική διευθύντρια της Unesco είχε σειρά διαβουλεύσεων τις τελευταίες ημέρες με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία αλλά και με τους συμπροέδρους της ομάδας του Μινσκ (Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ) του ΟΑΣΕ, μεσολαβητές σε αυτή τη σύγκρουση.