Ένα προσφυγόσπιτο, το τελευταίο από τις 25 πανομοιότυπες κατοικίες του προσφυγικού συνοικισμού της Σκάλας Λουτρών απαλλοτριώθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης
Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης έναντι περίπου 25.000 ευρώ.
Κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο από το 2006 από το υπουργείο Πολιτισμού το μνημείο «αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό από ιστορικής άποψης μνημείο, μια και είναι η μοναδική από τον αρχικό πυρήνα των κατοικιών που διασώζεται χωρίς παρεμβάσεις, προσθήκες ή μετατροπές έως σήμερα. Αποτελεί δε σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης των κατοίκων του χωριού και όχι μόνο».
Το απαλλοτριωμένο πλέον μνημείο βρίσκεται απέναντι από το «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922» που έχει δημιουργήσει στο παλιό σχολείο του χωριού ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι».
«Στόχος του Συλλόγου ήταν εδώ και 20 χρόνια που προσπαθούμε για αυτό και παραμένει, το μνημείο να επισκευαστεί και να εκτεθούν μέσα σ' αυτό όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν για την επιβίωσή τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
Έχουμε δε συντάξει και σχετική μελέτη», λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου των Μικρασιατών Δημήτρης Παπαχρυσός.
«Το μνημείο είναι μνημείο για το χωριό μας αλλά και για ολόκληρη της Λέσβο, συνεχίσει ο κ. Παπαχρυσός. Κι ευελπιστούμε πως θα τα καταφέρουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ο πληθυσμός της Μυτιλήνης σε απογραφή του 1927 αποτελείτο κατά 45% από Μικρασιάτες Πρόσφυγες».
Στόχος, τον Σεπτέμβριο του 2022 την «μέρα προσφυγικής περηφάνιας» για τα 100χρονα της Καταστροφής να εγκαινιασθεί το σωσμένο και ανακαινισμένο προσφυγόσπιτο της Μικρασίας, σε έναν ενιαίο «πυρήνα μνήμης» με το «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922» που θα λειτουργούν οι άνθρωποι του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι».