Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Οι έξι προτεραιότητες τις οποίες έχει η Ελλάδα διεκδικώντας την τρίτη της θητεία ως Μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το απόγευμα στις 5 με 6 το απόγευμα θα ξέρουμε αν η Ελλάδα θα είναι ένα από τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοχο 2025 με 2026.

Συγκεκριμένα σήμερα Πέμπτη 6 Ιουνίου και ώρα Ελλάδος 5:00 μ.μ., ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026, στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα ακολουθήσει  δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών προς τους Έλληνες και ξένους ανταποκριτές

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές: «Με έξι προτεραιότητες, στις οποίες αποτυπώνεται η προσήλωση της Ελλάδας στις θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, η χώρα μας διεκδικεί την τρίτη συμμετοχή της (μετά από τις διετίες 1952-1953 και 2005-2006) ως μη-μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για την περίοδο 2025-2026.

Η Ελλάδα, ιδρυτικό μέλος των ΗΕ, χώρα με εδραιωμένη δημοκρατία, ισχυρούς θεσμούς, σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο και διεθνές κύρος, πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της, ακολουθεί, με σταθερότητα και συνέπεια, εξωτερική πολιτική αρχών. Η Ελλάδα υποστηρίζει την πολυμέρεια, τον διάλογο και τη διπλωματία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με στόχο την επίτευξη συνθηκών διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης, προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Οι τρεις ελληνικές λέξεις, Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία αποτελούν την πυξίδα μας στο “ταξίδι” της ελληνικής υποψηφιότητας και της ελληνικής θητείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Έξι είναι οι προτεραιότητες που συγκροτούν το πεδίο των επιδιώξεων της Ελλάδας ως μη-μόνιμου μέλους του ΣΑΗΕ. Σε ένα περιβάλλον πολλαπλών παγκόσμιων προκλήσεων, συγκρούσεων και διεθνούς ρευστότητας, οι προτεραιότητες αυτές αφορούν:

  1. την ειρηνική επίλυση διαφορών,
  2. τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,
  3. την εφαρμογή της Ατζέντας “Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια”,
  4. την κλιματική αλλαγή και ασφάλεια,
  5. την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις,
  6. τη θαλάσσια ασφάλεια.

Έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσής της Αθήνας σε αυτές τις προτεραιότητες αποτελεί η αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αγώνα της Ουκρανίας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, καθώς και η ενεργή πολιτική της χώρας μας στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να περιορισθεί η ανθρωπιστική κρίση, να προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, να κατοχυρωθεί η ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας και βεβαίως να προωθηθεί η ειρήνευση.

Με απόλυτη επίγνωση της σημασίας που θα έχει η ανάδειξη της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας  σε ό,τι αφορά τη διεθνή προβολή των ελληνικών θέσεων, και με συναίσθηση της υψηλής ευθύνης, την οποία συνεπάγεται η συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η επιδίωξή της Ελλάδας είναι να προωθήσει μία συναινετική και συμπεριληπτική προσέγγιση και, με πνεύμα διαβούλευσης, να προωθηθούν λύσεις για την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ασφάλεια σε ασταθείς περιοχές. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στις προσπάθειες επίλυσης συγκρούσεων, και στην προστασία των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις.

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των μη-μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2024. Η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει αριθμό δεσμεύσεων από κράτη-μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πολύ υψηλότερο από τις απαραίτητες για την εκλογή 129 ψήφους.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί καρπό μίας συντονισμένης προσπάθειας, στην οποία εντάσσονται στοχευμένες πρωτοβουλίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και συμβολικής σημασίας και εκδηλώσεις παρουσίασης των προτεραιοτήτων της ελληνικής υποψηφιότητας από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ και τις ανά τον κόσμο διπλωματικές αρχές της Ελλάδας.

Καθοριστικής σημασίας για την προώθηση των προτεραιοτήτων της ελληνικής υποψηφιότητας ήταν οι συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του, στο πλαίσιο της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο 2023, καθώς και η παρουσίαση των προτεραιοτήτων από τον ίδιο στους επικεφαλής των Μόνιμων Αντιπροσωπειών των κρατών-μελών της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) και στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσόμενων Κρατών του Ειρηνικού (Pacific SIDS), στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην έδρα των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τον Φεβρουάριο.

Εξίσου σημαντική για την προώθηση των ελληνικών θέσεων ήταν η συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, António Guterres, στη Νέα Υόρκη, καθώς και η παρέμβασή του στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της 55ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, επίσης τον Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο προώθησης των προτεραιοτήτων της ελληνικής υποψηφιότητας εντάσσεται εκδήλωση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στις 8 Μαρτίου 2024, για την παρουσίαση του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια. Το Σχέδιο αυτό συνιστά ουσιαστική παράμετρο της ελληνικής στόχευσης για την προώθηση της Ατζέντας “Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια” των ΗΕ. Η στόχευση αυτή διατυπώνεται ρητώς ως προτεραιότητα της ελληνικής υποψηφιότητας για το ΣΑΗΕ.

Εξάλλου, ιδιαίτερης μνείας χρήζει η εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference”, στην Αθήνα (15-17 Απριλίου 2024), με περισσότερους από 3.500 συμμετέχοντες από 130 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Συμβάλλοντας ουσιαστικά στον εποικοδομητικό διάλογο για την περιβαλλοντική προστασία, η Ελλάδα ανέδειξε τη δέσμευσή της για τη θαλάσσια ασφάλεια, πτυχές της οποίας αποτυπώνονται με ενάργεια στην αντίστοιχη προτεραιότητα της ελληνικής υποψηφιότητας για το ΣΑΗΕ.

Ιδιαίτερα σημαντική ως προς τη συμβολή της στην προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας κρίνεται η δημιουργία διακριτής ιστοσελίδας, η ψηφιακή προβολή της υποψηφιότητας στις πλατφόρμες X, Facebook, Instagram, Youtube, καθώς και η δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο αξιοποιείται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και σε εκδηλώσεις παρουσίασης των προτεραιοτήτων της ελληνικής υποψηφιότητας.

Στο πλαίσιο της προβολής της ελληνικής υποψηφιότητας, εντάσσεται και το ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών, την προσεχή εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει έναν τελευταίο κύκλο επαφών για την προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδας, να συμμετάσχει σε κοινή εκδήλωση με τους ομολόγους του πέντε συνυποψήφιων μη μονίμων μελών και να συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. António Guterres».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...