Την πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό ΜΜΕ μετά τη νίκη του στις εκλογές παραχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα μία ημέρα μετά την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μια ευκαιρία για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Τόνισε ότι η Τουρκία φαίνεται έτοιμη για μια στροφή στην εξωτερική της πολιτική που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τις σχέσεις με την Δύση που μόνο προς όφελος της Ελλάδας μπορεί να βγεί.
Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η πολιτική θα έχει συνέπεια, συνέχεια και διάρκεια και πάνω σε αυτό το καλό κλίμα να οικοδομήσουμε μια πολιτική που θα έχει απτά αποτελέσματα.
Για το ποιος είναι ο στόχος είπε ότι είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Εφόσον αποφασίσουμε να πάμε στη Χάγη και ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να το πετύχουμε είναι σημαντική η διατήρηση του καλού κλίματος, τόνισε.
Δεν είμαστε αφελείς αλλά οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο
Θέλουμε, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, σχέσεις εμπιστοσύνης και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Δεν είμαστε αφελείς αλλά είμαστε στην αρχή μιας νέας θητείας και οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο.
Για το αν εμπιστεύεται τον Ερντογάν απάντησε: σίγουρα έρχεται από μια μεγάλη εκλογική νίκη και δεν χρειάζεται να εκμεταλλευθεί πολιτικά τα ελληνοτουρκικά για εσωτερική κατανάλωση και πρόσθεσε ότι αυτό που εισέπραξε είναι μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις.
Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να λύσουμε το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης. Υπαρχει μια τολμηρη ατζεντα με την Τουρκία που ειμαι διατεθειμένος να διερευνήσω, είπε χαρακτηριστικά.
Η στάση του Κογκρέσου για τα F16 δεν έχει αλλάξει
Στην ομιλία μου στο Κογκρέσο αναφέρθηκα στην ανάγκη οι πωλήσεις εξοπλισμών να συμβάλλουν στην σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η άποψη του Κογκρέσου ότι οι εξοπλισμοί δεν πρέπει αν χρησιμοποιούνται εις βάρος άλλης χώρα και μάλιστα μέλος του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ισχύει.
Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο στα F35 αλλά και σε πλεονάζον υλικό που θα μας δοθεί δωρεάν και ανεξάρτητα από τα F16 στην Τουρκία.
Επανέλαβε ότι έθεσε το θέμα της Θράκης και πρόσθεσε ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα και πως έχει ήδη τοποθετηθεί ότι Έλληνες χριστιανοί και μουσουλμάνοι πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα. Η ερμηνεία της λωζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα. Οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι είναι Έλληνες ευρωπαίοι πολίτες.
Για έφιππη αστυνομία: σκέφτηκα ότι ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στην Σαουδική Αραβία
«Για την έφιππη αστυνομία» είπε ο πρωθυπουργός χαριτολογώντας, «σκέφτηκα ότι ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στην Σαουδική Αραβία. Δεν την χρειαζόμαστε. Ήταν κάτι που υπήρχε στον προγραμματισμό του υπουργείου ως σκέψη αλλά έκρινα ότι στην παρούσα συγκυρία δεν το χρειαζόμαστε. Στην ερωτήσεις στις πόσες φορές καίγεται ένας υπουργός απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στους υπουργούς και τόνισε ότι ο κ. Μηταράκης στο υπουργείο που ήταν έκανε εξαιρετική δουλειά. Μιλώντας και πάλι για την έφιππη αστυνομία είπε ότι «τα άλογα θα χρειαστεί να μείνουν για λίγο ακόμα στον στάβλο».
Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, είπε ακόμα και παραδέχθηκε ότι τους δυσκόλεψε στην εφαρμογή της αλλά σημείωσε ότι ασκείται κριτική αλλά όπου χρειάστηκε παρέμβαση ήταν αποτελεσματική. Είπε ακόμα ότι ο ρόλος της είναι επικουρικός και πως θα συνεχίσουν οι περιπολίες στα πανεπιστήμια.
Αναμενόμενη η παραίτηση Τσίπρα
Χαρακτήρισε αναμενόμενη την παραίτηση Τσίπρα και είπε ότι προσφέρει στο κόμμα του μια ευκαιρία για ανασυγκρότηση. «Εγώ», είπε, «δεν έχω προτίμηση σε πρόσωπα αλλά στην άρθρωση ενός πιο τεκμηριωμένου λόγου και στην πολιτική ευπρέπεια». Τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν θετικά στη Βουλή σημείωσε και πρόσθεσε ότι το να είναι μερικές φορές τα πράγματα βαρετά είναι ένδειξη προόδου και όχι οπισθοδρόμησης.
Δείτε την συνέντευξη