Η στενή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, καθώς και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Ο υπουργός Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ με τον οποίο προωθούν τους κοινούς στόχους της ειρήνης και ευημερίας.
Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως χθες κλείδωσε και επίσημα για τις 12 Ιουλίου η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους. Για την προσεχή Τετάρτη, 12 Ιουλίου, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, «κλείδωσε» το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.
Την Τετάρτη, περίπου στις 12 το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν, αλλά δεν θα είναι μόνοι τους. Στο πλευρό του πρωθυπουργού θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, παρούσα θα είναι και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κατά πάσα πιθανότητα και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, η Άννα Μαρία Μπούρα. Τις αμέσως επόμενες ώρες θα γίνει γνωστή η ακριβής σύνθεση. Αν πάει καλά η συνάντηση θα δούμε αν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και οι διερευνητικές επαφές σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Από πλευράς Τουρκίας, μαζί με τον κ. Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος Τύπου Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, και ενδεχομένως ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών αν η σύνθεση είναι τρεις συν τρεις και στην ελληνική πλευρά βρίσκεται η κ. Μπούρα.
Επιπλέον, Αμερικανοί γερουσιαστές συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην Τουρκία ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τον γερουσιαστή Μιτς ΜακΚόνελ να προχωράει σε νέο τελεσίγραφο για αμερικανικά μαχητικά F-16, συνδέοντας την παράδοσή τους στην Άγκυρα με την αποδοχή της Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας.
Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ είπε αυτή την εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να πουλήσουν προηγμένα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία έως ότου η Άγκυρα τερματίσει το μπλοκάρισμά της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σε συνέντευξή του ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Μακόνελ υποστήριξε την αναστολή του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ (D-NJ) στην προτεινόμενη πώληση F-16 στην Τουρκία. Η θέση του Μακόνελ συμβάλλει στην αύξηση της πίεσης του Κογκρέσου προς έναν σύμμαχο των ΗΠΑ που έχει σταθεί εμπόδιο στην ιστορική επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.
"Είμαι ένας από εκείνους που δεν είναι υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία μέχρι να μας υποστηρίξει η παραδοχή της Σουηδίας", δήλωσε ο Μακόνελ σε συνέντευξή του την Τετάρτη. "Είχαμε προβλέψει ότι αυτό θα συνέβαινε στο Βίλνιους".