Σαραντάρηδες, rotation, γυναίκες σε ποσοστό 25% , πρωτοκλασάτα στελέχη στον κυβερνητικό «πάγκο» και «σφικτό» σύστημα ελέγχου από το Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά από την εκλογική νίκη του με ποσοστό 40,5% και «ιστορική» διαφορά πάνω από 22 μονάδες σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επιλογές του πρωθυπουργού αποτυπώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τις δομικές αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και την βούληση του κ. Μητσοτάκη να τρέξει όλες τις αλλαγές που υποσχέθηκε για το κοινωνικό κράτος και την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Παράλληλα, το χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας της νέας κυβέρνησης - στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχουν αναγνωστεί οι προγραμματικές δηλώσεις και θα έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης - δείχνει ότι υπάρχει διάθεση για αναπλήρωση του χαμένου χρόνου λόγω της απλής αναλογικής.
Οι δομικές αλλαγές
Πιο συγκεκριμένα, οι δομικές αλλαγές αφορούν κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο θα προΐσταται ο Κωστής Χατζηδάκης με αναπληρωτή τον Νίκο Παπαθανάση , στο οποίο θα μεταφερθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης).
Όπως είναι γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει επανειλημμένα για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων ύψους 80 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, η οποία θα επηρεάσει καταλυτικά την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Στις δομικές αλλαγές περιλαμβάνεται και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Αθλητισμού στο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό - τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.
Στα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα που έθεσε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από την αύξηση των μισθών περιλαμβάνονται επίσης οι δεσμεύσεις του για την την αναμόρφωση του ΕΣΥ, ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ουσιαστική στήριξη του κοινωνικού κράτους. Για τον λόγο αυτό δημιουργείται νέο Υπουργείο για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή ενώ και οι αλλαγές στα πρόσωπα στα υπουργεία Υγείας, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Παιδείας με τον Κυριάκο Πιερρακάκη περιγράφουν τους στόχους της νέας τετραετίας.
«Δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών, αλλά σκληρής δουλειάς» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και υπογράμμιζαν ότι ο προσανατολισμός της είναι η υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων που έχει ανάγκη η χώρα.
Πρωτοκλασάτοι στον «πάγκο»
Στη συγκεκριμένη συγκυρία ο πρωθυπουργός επέλεξε να αφήσει στον «πάγκο» πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Θάνος Πλεύρης. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει προεκλογικά ότι θα προχωρούσε και σε τέτοιες κινήσεις.
Στα αξιοσημείωτα είναι επίσης και το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει πολύ περισσότερες γυναίκες, 15 στο σύνολο, έγινε το περιβόητο υπουργικό rotation - και μόνον η Λίνα Μενδώνη παραμένει για δεύτερη τετραετία στο χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού.
«Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το 25% είναι γυναίκες: Τέσσερις υπουργοί, μία αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί, από 9 γυναίκες (3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί) στο προηγούμενο σχήμα. Ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Εξίσου σημαντικό είναι επίσης ότι στο νέο υπουργικό σχήμα επιλέχθηκαν πρόσωπα και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ο έως τώρα δήμαρχος Τρικκαίων Παπαστεργίου που έχει προχωρήσει σε πλήθος καινοτομιών στα Τρίκαλα, ο οποίος θα παραλάβει από τον κ. Πιερρακάκη το βαρύ χαρτοφυλάκιο για την ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.