«Aπό την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την ομιλία που εκφώνησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στα Ανώγεια της Κρήτης με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού αποτελεί συνέχεια προηγούμενης παρατήρησής του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα. Να θυμίσουμε πως μετά τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος στο συνέδριο της ΝΔ είχε ασκήσει σκληρή κριτική στο «λόμπι του κατευνασμού» για τα εθνικά θέματα αρχές Ιουνίου ήρθε η σειρά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να στείλει πανομοιότυπα μηνύματα τονίζοντας πως "με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη"
Πέραν από τα εσωκομματικά βιλαέτια της ΝΔ, πέραν από τον εναγκαλισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη με φορείς όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως δεν μπορεί να ακολουθείται η πολιτική της εύκολης "τακτοποίησης" των εθνικών μας θεμάτων.
Και χθες ήρθε νέα παρέμβαση για θέματα εσωτερικής διαχείρισης. Στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ "ΚΑΘΑΡΣΗ" και "ΟΧΙ ΣΚΙΕΣ" και "ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ". Θυμίζοντας τον Καραμανλή που κάποτε μίλησε για τους "νταβατζήδες". Ήταν πίσω στο 2004 όταν είχε δηλώσει: «Δεν θα κάνουν κουμάντο πέντε νταβατζήδες».
Ακούστε ολόκληρη την χθεσινή ομιλία του που έκλεισε με ένα σοβαρότατο υπονοούμενο: "Άλλο το να σαι αετός και άλλο να τον κάνεις" :
'Ενα άλλο σημαντικό κομμάτι της χθεσινής εκδήλωσης ήταν ο συμβολισμός. Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε με την δυσαρεστημένη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Όλγα Κεφαλογιάννη. Πρόσφατα γράψαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για το ρόλο της Όλγας Κεφαλογιάννη αλλά και για τα σενάρια που φτάνουν μέχρι το σημείο να την εμφανίζουν με υποτιθέμενες αρχηγικές βλέψεις.
Σε κάθε περίπτωση το Δεύτερο καραμανλικό "κάρφωμα' μέσα σε λίγους μήνες αποτελεί από μόνο του είδηση. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε επιλέξει για χρόνια την σιωπή. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς επίσης πως παρενέβη για τις παρακολουθήσεις ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος ήταν κατά τα φαινόμενα και ο ίδιος θύμα παρακολουθήσεων με βάση παλιότερη υπόθεση. Ποιος θα ξεχάσει την πολύκροτη υπόθεση παρακολούθησης του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από 3 Ελληνοαμερικανούς και ένα τέταρτο άτομο που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της εταιρείας, οι οποίοι επιδίδονταν σε υποκλοπές στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας ως παραπέτασμα μία επενδυτική εταιρεία συμβούλων.
Σκέρτσος: Η κυβέρνηση συμφωνεί με όσα δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής
«Η κυβέρνηση συμφωνεί με όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Πρόκειται για σοβαρή αστοχία και πολύ σοβαρή υπόθεση», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στο ΣΚΑΪ 100.3 ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος προσπαθώντας ξεκάθαρα να μην δημιουργήσει ανοιχτά μέτωπα αντιπαράθεσης.
Ο ίδιος τόνισε ότι συμφωνεί και με την αναφορά Καραμανλή ότι η «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου», σημειώνοντας ότι αυτό έκανε και η κυβέρνηση ζητώντας από τον Νίκο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί από τον διοικητή της ΕΥΠ.
Εξήγησε ότι αυτό δεν προβλέπεται απο τη διαδικασία, αλλά το ζήτησε κατ' εξαίρεση λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η υπόθεση πρέπει να γίνει σουρωτήρι.
Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, που αποτελεί κακή στιγμή για την κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, έχει προβληματίσει τους πολίτες και πρωτίστως τον πρωθυπουργό, ο οποίος προχώρησε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ακολούθησαν παραιτήσεις, ενώ παραδέχθηκε ότι χρειάζεται θωράκιση των διαδικασιών για τις νόμιμες παρακολουθήσεις.
Τα κάστρα πέφτουν από μέσα
Ο κ. Μητσοτάκης είπε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πως οι εκλογές θα γίνουν σε 9 μήνες. Σε 9 μήνες όμως μπορεί να γεννηθεί 'τεράτωμα' αν συνεχισθεί η εσωκομματική αντιπαράθεση. Κι ας κομπορρημονεί ο πρωθυπουργός πως έχει συσπειρωμένη κοινοβουλευτική ομάδα, όπως έκανε τις προάλλες στη Βουλή προκαλώντας τον κ. Τσίπρα να κάνιε πρόταση δυσπιστίας.
Από την αντιπολίτευση μπορεί να μην απειλείται θεωρητικά η ΝΔ. Αλλά μήπως θα πρέπει να θυμούνται στο Μαξίμου πως τα κάστρα πέφτουν συνήθως από μέσα;