Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Το Politico δεν αφήνει την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί για τις υποκλοπές και την οικονομία

Αυστηρή κριτική από το Politico για την χώρα μας, που βγαίνει από την παρακολούθηση του προγράμματος διάσωσης, αλλά, όπως λέει το γνωστό ΜΜΕ,  "ο πόνος της λιτότητας παραμένει". Επιπλέον το Politico διατηρεί και το θέμα των υποκλοπων ψηλά στην ατζέντα. 

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πανηγυρίζει, η Αθήνα εξακολουθεί να παλεύει με αδυναμίες που επιβαρύνουν την ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες, λένε χαρακτηριστικά οι αναλυτές του Politico, και τονίζουν πως οι τίτλοι των ελληνικών ΜΜΕ συγκαλύπτουν το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παλεύει με πολλές από τις αδυναμίες που επιβαρύνουν την ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες, και καθιστούν την οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη στους νέους κλυδωνισμούς από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού που ελλοχεύουν πάνω από την ευρωζώνη.

"Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 ετών [ενώ] οι μισθοί εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλοί", επισημαίνει ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo. "Υπάρχουν νέες οικονομικές προκλήσεις που παραγκωνίζουν εντελώς αυτή τη στιγμή. Το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων επικεντρώνεται στην πραγματική οικονομία και όχι σε τεχνικά ζητήματα".

Η οικονομία της Ελλάδας έχει ανακάμψει από την εποχή της κρίσης. Ωστόσο, ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 11,5 τοις εκατό, καθιστώντας το κόστος ζωής σχεδόν αφόρητο για πολλούς Έλληνες. Η Ελλάδα υστερεί επίσης σε σχέση με τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες στην προσφορά καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Επιπλέον, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να προωθήσει η Αθήνα στο πλαίσιο των συμφωνιών διάσωσης, δεν μπόρεσε να μειώσει κάποιες από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές προκλήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η τεράστια γραφειοκρατία, ιδίως στο νομικό σύστημα, και η χρόνια φοροδιαφυγή. Αντί να διαφοροποιήσει την οικονομία της, η Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Και η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων - συνήθως μικρές επιχειρήσεις - θεωρούνται αφερέγγυες, συνεχίζει η ανάλυση. 

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα εξακολουθεί να φέρει την αμφίβολη διάκριση ως το μοναδικό μέλος της ευρωζώνης του οποίου το δημόσιο χρέος έχει αξιολόγηση trash - παρόλο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι η χώρα θα μπορούσε να αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο του 2023. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει από τα πιο ακριβά στην ευρωζώνη - αντανακλώντας την αίσθηση των επενδυτών ότι εξακολουθεί να απαιτείται ένα βαρύ ασφάλιστρο για την κατοχή των κρατικών ομολόγων της. Την Τρίτη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της ήταν 3,26%, σε σύγκριση με το 3,07% για την Ιταλία, η οποία μαστίζεται από πολιτικές αναταραχές. Αυτό είναι πολύ πάνω από το εξαιρετικά ασφαλές γερμανικό ομόλογο στο 0,94%.


Παρ' όλη την πρόοδο, πολλοί οικονομολόγοι λένε τώρα ότι το μακροπρόθεσμο κόστος των προγραμμάτων διάσωσης - τα οποία διοχέτευσαν περίπου 290 δισ. ευρώ σε δάνεια από την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - προκάλεσε πόνο που γίνεται αισθητός ακόμη και σήμερα.

Για τις υποκλοπές 

Και βέβαια μέσα σε αυτήν την ζοφερή εικόνα έρχεται να προστεθεί η υπόθεση των υποκλοπών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της δεν έχει πείσει και για αυτό δεν έχει βάλει...πλάτες και η Ευρώπη. 

«Η παράνομη παρακολούθηση των επικοινωνιών των μελών είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη»,

είπε εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα μιλώντας στο Politico.

«Τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και των αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο συμβαίνουν».

Ο ίδιος υπογράμμισε το έργο της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus που ιδρύθηκε την περασμένη άνοιξη, ο εκπρόσωπος είπε ότι η PEGA έχει την «πλήρη εμπιστοσύνη της Metsola να διεξαγάγει μια ενδελεχή έρευνα για τους ισχυρισμούς και θα συμβάλει στις προσπάθειες να τερματιστεί η παράνομες πρακτικές».

Η Metsola ανέθεσε επίσης στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Προεδρείου για τη Στρατηγική Καινοτομίας ΤΠΕ να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας του Κοινοβουλίου «για να εξασφαλίσει την επαρκή προστασία και βοήθεια στα μέλη του Κοινοβουλίου από τη χρήση spyware», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...