Σενάρια ανασχηματισμού κυκλοφορούν πλέον στην αγορά και μάλιστα τροφοδοτούμενα από φιλοκυβερνητικά media. Στη συγκεκριμένη περίοδο, μετά και τη διάψευση του σεναρίου πρόωρων εκλογών, αλλά καθώς οι αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας, τα στελέχη του Μαξίμου φαίνεται ότι θέλουν να περιορίζουν τις διαφοροποιήσεις στον “πάγκο” και να κρατούν σε εγρήγορση του υπουργούς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα crisismonitor.gr.
Το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού επανέρχεται στη δημόσια σφαίρα με δημοσίευμα από τη στήλη “Big Mouth” από το φιλοκυβερνητικό Powergame.gr και μάλιστα οικονομικού περιεχομένου και συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Μέχρι στιγμής, οι πολιτικές εφημερίδες δεν έχουν μέχρι στιγμής προβάλει σχετικά θέματα και ως εκ τούτου η ανάδειξή τους από τα οικονομικά επιδέχεται πολλών ερμηνειών.
Με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται ήδη στην Κρήτη, σε ελεγχόμενο περιβάλλον, με περιορισμένες και ελεγχόμενες πολιτικές συναναστροφές, η διαρροή τέτοιων σεναρίων θα μπορούσε να εξυπηρετεί ποικίλους σκοπούς. Αντικειμενικά, βέβαια, ένας η χρησιμότητα ενός ανασχηματισμού δεν μπορεί ποτέ να αμφισβητηθεί. Ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει προτίμηση σε περιορισμένες αλλαγές που δεν επηρεάζουν τη συνολική λειτουργία.
Η διαρροή των σεναρίων -πάντως- από στήλη σχολίων η οποία μάλιστα κατηγορεί τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για τις στενές του σχέσεις με την Καθημερινή και μάλιστα ταυτόχρονα, δημιουργεί ερωτηματικά. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέσο είναι φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση, δείχνει ενδεχομένως έριδες σε υψηλό επίπεδο είτε μεταξύ δημοσιογράφων και στελεχών του Μαξίμου, είτε επικοινωνεί δυσαρέσκεια των επιχειρηματικών συμφερόντων που εκπροσωπεί με συγκεκριμένα πρόσωπα και… πράγματα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα σενάρια ανασχηματισμού αποτελούν μήνυμα και όχι είδηση. Ως εκ τούτου, δεν εκλαμβάνονται στην “ονομαστική τους αξία”, τουλάχιστον για την ώρα, αλλά με discount. Αν αποκτήσουν δυναμική, πρώτα θα επηρεαστεί το πολιτικό ρίσκο, κυρίως από την αύξηση της κινητικότητας του πολιτικού προσωπικού, που θα προκαλέσει δευτερεύουσες διαρροές και θα πυροδοτήσει εικοτολογία.
Μέχρι στιγμής πάντως, το σενάριο θεωρείται πρώιμο. Οι επόμενες ημέρες αναμένονται καταλυτικές. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια, ότι παλαιότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι προκειμένου να επεξεργαστεί τέτοιες αποφάσεις συνήθως επιλέγει τα βουνά. Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί βέβαια και με κάποια ελαστικότητα και να ερμηνευτεί ως ότι λαμβάνει τις αποφάσεις σε περίοδο διακοπών…
Ο ανασχηματισμός… σοβαρά
Χώρος για προσαρμογές σε μια κυβέρνηση που βρίσκεται στον τρίτο χρόνο της υπάρχουν πάντα. Με δεδομένο ότι το σενάριο πρόωρων εκλογών έχει “καεί”, ένα κυβερνητικό rotation -ακόμα- θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση της συσπείρωσης και να ανανεώσει το προφίλ. Οι αλλαγές, βέβαια, θα είναι στοχευμένες σε πρόσωπα και λειτουργίες.
Υπ αυτό το πρίσμα οι τομείς που επιδέχονται ανακατατάξεων σε αυτή τη φάση δεν είναι πολλοί.
Γνωστές είναι οι διαφωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Δένδια, με τους δύο άνδρες να μην ταξιδεύουν μαζί και τον υπουργό Εξωτερικών να μην παρίσταται -πλην εξαιρέσεων- στις κεντρικές συναντήσεις του πρωθυπουργού.
Κλειδί ο… Μπάιντεν
Τον τελευταίο καιρό Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών “τρέχουν” το project της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν. Αν τελικά επιτευχθεί η συνάντηση -για την οποία κομβικής σημασίας είναι τα εγκαίνια του FSRU στην Αλεξανδρούπολη- ο Νίκος Δένδιας δύσκολα θα μετακινηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, μπορεί εύκολα να χρεωθεί την αδυναμία της πρέσβειρας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, ως πρόσχημα, για την εκπαραθύρωσή του.
Σε ένα σενάριο απομάκρυνσης του Νίκου Δένδια ο προφανής υποψήφιος για το υπουργείο θα ήταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερες “αποστολές” για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Στο παρελθόν έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, αλλά ακόμα είναι νωρίς για ονοματολογία.
Αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν και σε άλλα υπουργεία, όπως στο Μετανάστευσης και Ασύλου, το Ανάπτυξης -με φόντο τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης-, το Πολιτισμού και το Ναυτιλίας. Μικρότερης κλίμακας ανακατατάξεις θα μπορούσαν να υπάρξουν σε αρκετές κυβερνητικές και κομματικές γραμμές, με στόχο την αξιοποίηση νέων στελεχών.