Κυβέρνηση

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Αυτές είναι οι 4 μεταρρυθμίσεις για ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Τι είπε ο πρωθυπουργός για τα εμβόλια

Τις τελευταίες τρεις μέρες κλείστηκαν πάνω από 60.000 νέα ραντεβού για πρώτους εμβολιασμούς και η ροή για την 3η αναμνηστική δόση είναι σταθερή, 30.000 περίπου ραντεβού την ημέρα, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το αναφέρω γιατί απέναντι στο φόβο και στην εύκολη κριτική υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, η οποία ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της λογικής, ανταποκρίνεται στην πολιτική της πειθούς και διαψεύδει τους αρνητές της αλήθειας, όσο και τους αρνητές της συστράτευσης απέναντι σε μία εθνική πρόκληση» τόνισε ο Πρωθυπουργός., σημειώνοντας ότι «το μήνυμα σε αυτούς που ποντάρουν σε τεχνητούς διχασμούς παραμένει ένα: εμβολιαζόμαστε, ενωνόμαστε, παίρνουμε τις ζωές μας πίσω και προχωράμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θυμίζω ότι πέρυσι τον Δεκέμβριο, σε μία μέτρηση η οποία είχε γίνει, μόλις το 33% των ενηλίκων μας έλεγαν ότι θα εμβολιαστούν σίγουρα, ενώ 11 μήνες μετά είναι εμβολιασμένο το 73% των ενηλίκων Ελλήνων» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα… Περιοχή με χαμηλό ποσοστό  εμβολιασμού, κάτι που επεσήμανε και ο ίδιος, τονίζοντας ότι η σημαντική έξαρση κρουσμάτων «είναι πρωτίστως έξαρση περιστατικών μεταξύ ανεμβολίαστων».

Οι 4 μεταρρυθμίσεις για ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Για τέσσερις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το περιβάλλον και τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Περιγράφοντάς τις είπε ότι πρόκειται για τον κλιματικό νόμο, τον οποίον για πρώτη φορά αποκτά η χώρα, το νέο πλαίσιο παραγωγής και αποθήκευσης ρεύματος από καθαρές πηγές, με έμφαση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, τον  μετασχηματισμό της διαχειριστικής αρχής υδρογονανθράκων, και το εθνικό σχέδιο κυκλικής οικονομίας για την τετραετία 2021-2025.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η Ελλάδα παραμένει ευρωπαϊκή πρωταγωνίστρια στη γρήγορη απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη. «Θυμίζω ότι το αργότερο έως το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι παλιές ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ και ως το 2028 το αργότερο -μπορεί να έρθει και νωρίτερα αυτή η ημερομηνία- θα έχουμε πλήρως απεξαρτηθεί από την καύση λιγνίτη. Πρωτοστατούμε ταυτόχρονα στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στην ηλεκτροκίνηση, παράλληλα όμως -και θέλω να το τονίσω αυτό- γινόμαστε και κόμβος μεταφοράς καθαρής ενέργειας στη Μεσόγειο».

Όσον αφορά στην καθημερινότητα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα αλλάξει μέσω του κλιματικού νόμου.

Όπως είπε φέροντας παραδείγματα: από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου.

Από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Και από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι αύριο θα βρεθεί στην Χάλκη όπου θα εγκαινιάσει την πρωτοβουλία GR – eco islands, η οποία θα δείξει ένα υπόδειγμα μετάβασης των μικρών και ύστερα των μεγάλων νησιών μας στην πράσινη εποχή. Kάτι το οποίο σημαίνει όχι απλά καθαρότερο περιβάλλον αλλά και φθηνότερο ρεύμα για όλους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...