Η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς ότι ο νόμος για την αξιολόγηση θα εφαρμοστεί. Στον απόηχο της απόφασης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας να αποστείλει έτοιμο κείμενο για την αξιολόγηση στους συλλόγους διδασκόντων, το υπουργείο απέστειλε και σχετική εγκύκλιο, η οποία αναφέρεται στις «φασόν» εκθέσεις προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) απέστειλε έτοιμα υποδείγματα εκθέσεων αξιολόγησης και σχεδίων προγραμματισμού στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία για να τα καταθέσουν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, οι σύλλογοι διδασκόντων πρέπει να καταθέσουν στο ΙΕΠ εκθέσεις αποτίμησης του έργου της προηγούμενης σχολικής χρονιάς 2020-2021 και σχέδια δράσης πάνω σε οκτώ άξονες για την τρέχουσα, όπως ορίζει η νομοθεσία. Διαδικασία που επιχειρούν να μπλοκάρουν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, ενώ κήρυξαν αποχή – απεργία από τις διαδικασίες. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, το υπουργείο Παιδείας κινήθηκε δικαστικά και το αρμόδιο δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή.
Η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως όπως αναφέρει η «Καθημερινή» ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά και τονίζει ότι η υποβολή μη εξατομικευμένου κειμένου συνιστά παραβίαση του κανονιστικού πλαισίου και της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Σημειώνει δε ότι για κάθε παράβαση της απόφασης έχει οριστεί ποινή τριών χιλιάδων ευρώ.
Πάγια πρακτική σε πολλές χώρες της ΕΕ η αξιολόγηση
«Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των σχολείων και αυτονόητη απαίτηση της κοινωνίας και των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων. Δεν πρόκειται για καμιά καινοτομία της Ελλάδας: στις περισσότερες χώρες, ειδικότερα της ΕΕ, η αξιολόγηση αποτελεί μια πάγια πρακτική δοκιμασμένη και πετυχημένη, που εφαρμόζεται πάνω από 30 χρόνια σε ορισμένα κράτη. Αυτήν την στιγμή έχουμε πάνω από 7.700 σχολεία, τα οποία έχουν ήδη προχωρήσει στην πρώτη φάση της αξιολόγησης» αναφέρει η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην «Καθημερινή».
«Υποδαύλιση της διαδικασίας τα “φασόν” κείμενα»
«Τα “φασόν” κείμενα που κυκλοφορούν συνδικαλιστικές ηγεσίες τις τελευταίες μέρες στοχεύουν στην υποδαύλιση της διαδικασίας αξιολόγησης εκ των έσω. Ωστόσο, οποιαδήποτε υιοθέτηση των κειμένων δεν συνιστά εφαρμογή της αξιολόγησης, αλλά παραβίαση του κανονιστικού πλαισίου και της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης που έκρινε παράνομη την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση» προσθέτει.
Η υπουργός Παιδείας εξηγεί επίσης ότι «η αξιολόγηση προϋποθέτει, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο και τη σχετική Υπουργική Απόφαση, εξειδικευμένη για κάθε σχολείο καταγραφή επί συγκεκριμένων αξόνων, κατόπιν συνεδρίασης και ομαδικών δράσεων των εκπαιδευτικών»
«Οι συνδικαλιστές πρακτικές αυτού του είδους όχι μόνο παρακινούν σε μη τήρηση του νόμου, αλλά προσβάλλουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απόπειρα χειραγώγησης. Αναμένουμε τη συμμετοχή και των υπολοίπων σχολικών μονάδων σε μια αξιολόγηση καθαρά βελτιωτική της εκπαίδευσης και της σχολικής ζωής», σημειώνει.
«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστεί ο νόμος»
«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστεί ο νόμος. Προφανώς είναι σεβαστό το δικαίωμα κάθε πολίτη να διαφωνεί με πολιτικές αποφάσεις και να επιδιώκει να αλλάξει κάτι, αλλά έναν νόμο εν ισχύ οφείλουμε όλοι οι πολίτες να τον σεβόμαστε και να τον εφαρμόζουμε» καταλήγει η Νίκη Κεραμέως.
Αξίζει επίσης να επίσης να σημειωθεί ότι, στον απόηχο της απόφασης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας να αποστείλει έτοιμο κείμενο για την αξιολόγηση στους συλλόγους διδασκόντων, ο γγ του υπουργείου Παιδείας έστειλε στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετική εγκύκλιο, στην οποία ενημερώνει ότι με δικαστική απόφαση κρίνεται παράνομη η απεργία – αποχή και ζητά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μάλιστα, επισυνάπτεται και αρχείο με ερωτήσεις-απαντήσεις, η τελευταία εκ των οποίων αφορά τις «φασόν» εκθέσεις αξιολόγησης.