Τις επόμενες μέρες θα υπάρχει ένα πιο ξεκάθαρο πλάνο στρατηγικής και πιο σαφείς κανόνες για εμβολιασμένους ή μη εμβολιασμένους σε ότι αφορά την διασκέδαση και τις μετακινήσεις.
Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας προαναγγέλλοντας ουσιαστικά απαγορεύσεις ή πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού των μη εμβολιασμένων. Όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, στο τραπέζι βρίσκεται εκ νέου η μετακίνηση εκτός νομού μόνο για εμβολιασμένους ή με rapid test και μοριακό τεστ για τους ανεμβολίαστους.
Σε αυτό το μήκος κύματος ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε: «Ο εμβολιασμένος να μπορεί να πάει σε μία παράσταση, χωρίς να νιώθει κάποιο φόβο, να μπορεί να επισκεφθεί πιο εύκολα έναν χώρο διασκέδασης και να μπορεί να μετακινηθεί πιο εύκολα σε κάθε γωνιά της επικράτειας ή στο εξωτερικό. Στον αντίποδα, εκείνος που από επιλογή του δεν εμβολιάζεται, ενώ έχει τη δυνατότητα να το κάνει, θα πρέπει να ζει για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τους περιορισμούς που επιβάλλει αυτή του η απόφαση. Επίκεινται ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση, σίγουρα, πάντως, μιλάμε για πιο καθαρούς κανόνες. Προσωπικά, έχω πει από την αρχή ότι το ζήτημα των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων είναι ένα βασικό αξιακό και πολιτικό θέμα».
Τι είπε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Αναφερόμενος στις ανησυχίες των επιστημόνων για τη αύξηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, είπε ότι η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός, είναι απαραίτητη, ενώ αναφέρθηκε και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σημείωσε:
«Έχουμε καταλήξει στις δύο πρώτες κατηγορίες εργαζομένων που οφείλουν να είναι εμβολιασμένοι -το υγειονομικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας- και έχει ξεκινήσει μία συζήτηση και για άλλους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, όπως είναι ο χώρος της εκπαίδευσης, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι υπηρεσίες του δημοσίου πρώτης γραμμής. Και για αυτά τα ζητήματα, έχει ανακοινωθεί ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα ανακοινώσεων. Δεν διστάζω, πάντως, να το πω -γιατί πρόκειται για δημόσιες τοποθετήσεις- ότι σε όλες μου τις επισκέψεις αυτές τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι φορείς -είτε πρόκειται για αγροτικούς συλλόγους, είτε για τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, είτε για οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική κατηγορία- μου έθεταν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών μας, για δύο βασικούς λόγους. Αφενός καταλαβαίνουμε όλοι την ευαισθησία στο θέμα αυτό, επειδή πρόκειται για τα παιδιά μας και αφετέρου επειδή πρόκειται για μία από τις πολυπληθέστερες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, υπάρχει ο φόβος της διασποράς.
Επομένως, είναι επίσης ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα τις ημέρες αυτές και θα έλεγα να περιμένουμε λίγο ακόμα. Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν, φυσικά, και για τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής των δήμων. Εκεί όπου δεν υπάρχει τόσο μεγάλη επαφή με τον πολίτη, είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή, γίνεται αυτή η συζήτηση και αυτή η κατηγοριοποίηση. Αυτό που έχει σημασία, πάντως, είναι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους λύσεις, γιατί υπάρχει αρκετή ευελιξία, έτσι ώστε και οι πολίτες να εξυπηρετούνται όπως πρέπει, αλλά και οι αμφιβολίες να καμφθούν για όλους όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Βασικό κίνητρο, εάν δεν θέλεις να εμβολιαστείς και θέτεις ενδεχομένως σε κίνδυνο και το κοινωνικό σύνολο και τους γύρω σου, είναι ότι θα πρέπει να έχεις μία απώλεια του εισοδήματός σου. Αυτή η απώλεια του εισοδήματος πιστεύω ότι είναι αρκετά ισχυρός παράγοντας, που θα οδηγήσει πολλούς αναποφάσιστους να εμβολιαστούν».
Οι …ανεμβολίαστοι δήμαρχοι
Σημείωσε επίσης ότι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τον Αγ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους γίνεται προσπάθεια ευαισθητοποίησης για να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Αναφέρθηκε και σε δημάρχους που έχουν εμβολιαστεί και σημείωσε: «Σίγουρα υπάρχουν και οι ανεμβολίαστοι δήμαρχοι. Έχω μιλήσει με κάποιους από αυτούς και οι περισσότεροι επικαλούνται ως αιτία της αναβλητικότητάς τους λόγους ιατρικούς. Ωστόσο, το παράδειγμα είναι κατ’ εξοχήν σημαντικό. Και αναφέρομαι όχι μόνο στο παράδειγμα του δημάρχου, αλλά και του προσωπικού στα Κέντρα Υγείας -σε επίπεδο δήμων- και στα νοσοκομεία. Και αυτό γιατί, δημοτική αρχή και υγειονομικό προσωπικό δίνουν το παράδειγμα στους συμπολίτες μας. Εάν κάποιος, για παράδειγμα, βλέπει έναν νοσηλευτή στο Κέντρο Υγείας να μην έχει κάνει το εμβόλιο, θα σκεφτεί «κάτι παραπάνω θα ξέρει εκείνος από εμένα, ας περιμένω». Το ίδιο ισχύει και με έναν δήμαρχο. Πώς θα πείσεις τους συμπολίτες σου εάν ο ίδιος είσαι ανεμβολίαστος; Ναι, υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Είναι μεμονωμένες και ελπίζω ότι σύντομα θα αντιμετωπιστούν. Εξάλλου, βλέποντας κάποιος και τα στατιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ, θα διαπιστώσει ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των 332 δημάρχων. Εμείς, ωστόσο, θέλουμε όλοι να εμβολιαστούν, γιατί αυτό είναι το παράδειγμα που θέλουμε να στείλουμε σε όλους τους πολίτες: εμβολιαζόμαστε σημαίνει ζούμε.
Τέλος κάλεσε τους πολίτες «να μην αναβάλλουν τα προγραμματισμένα τους ραντεβού, να σπεύσουν άμεσα να κλείσουν το ραντεβού τους -εάν δεν το έχουν ήδη κάνει- και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Μόνο αυτή είναι η βασική μου ανησυχία για τον Αύγουστο, γιατί δίνουμε μάχη με τον χρόνο.