Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην κρίση με το “Τσεσμέ” φαίνεται να προκαλούν αντιδράσεις ακόμα και σε πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη της συντηρητικής παράταξης. Η ήπια αντιμετώπιση της νέας επικίνδυνης τουρκική πρόκλησης ήταν η αιτία για τον Ευάγγελο Αντώναρο, τον Χρήστο Ζώη, την Κρινιώ Κανελλοπούλου, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Σάββα Τσιτουρίδη να παρέμβουν ξανά.
Τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη έκαναν κοινή δήλωση για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εκφράζοντας την ανηχυχία τους για τη συνειδητή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και θεωρούν ότι η παθητικότητα και ο κατευνασμός έχουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα καθώς αποθρασύνουν την Τουρκία. Επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και ζητούν να ανακοπεί με κάθε πρόσφορο μέσο ο πλους του “Τσεσμέ” στο Αιγαίο.
Θυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι πρόκειται για τη δεύτερη πολιτική τους κίνηση, καθώς η πρώτη ήταν για το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Τότε είχαν συνυπογράψει κοινή δήλωση οι Ευάγγελος Αντώναρος, Άρης Σπηλιωτόπουλος και Χρήστος Ζώης. Είναι σαφές ότι στελέχη που ανησυχούν για την πορεία που έχει πάρει η ΝΔ και την απομάκρυνση από τις εθνικές και κοινωνικές αρχές της κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Με την σημερινή τους δήλωση ζητούν από την κυβέρνηση να πει στην πράξη “όχι” στους διεκδικητικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας.
Σταματήστε το “Τσεσμέ”
Η δήλωσή τους έχει ως εξής:
«Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία κλιμακώνει συνειδητά και στοχευμένα τις προκλήσεις προς τη χώρα μας και αμφισβητεί, με απροκάλυπτα αναθεωρητικό τρόπο, αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα μας στο Αιγαίο.
»Η έξοδος του ερευνητικού σκάφους Τσεσμέ στην καρδιά του Αιγαίου δεν είναι ένα ακόμη απλό περιστατικό που προστίθεται στην εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Το Τσεσμέ δεν είναι ένα συνηθισμένο ερευνητικό σκάφος. Ανήκει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού ναυτικού. Σουλατσάρει —στην ουσία ανενόχλητα— φθάνοντας μέχρι και σε μέχρι σήμερα “απλησίαστες” περιοχές του Δυτικού Αιγαίου. Επιχειρεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
»Χλιαρές αντιδράσεις, ρουτινιάρικες διαμαρτυρίες σε διπλωματικό επίπεδο και δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων του τύπου “για μια ακόμη φορά η Τουρκία….” όχι μόνο δεν είναι ικανές να πείσουν την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις της. Αντίθετα: Την αποθρασύνουν αφού της στέλνουν το λανθασμένο μήνυμα ότι η Ελλάδα παρακολουθεί απαθής κι ανήμπορη τη παραβατική συμπεριφορά της. Ότι η σημερινή κυβέρνηση είτε δεν θέλει είτε δεν είναι σε θέση να αντιδράσει με την αποφασιστικότητα που επιβάλλεται προκειμένου να προασπίσει, όπως έχει καθήκον, την εθνική της κυριαρχία με σθένος και αξιοπρέπεια.
»Η καταφανής προσπάθεια να διαφυλαχθεί ένα κλίμα δήθεν ηρεμίας προκειμένου να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών μας οδηγεί σε εθνική υποχώρηση. Ενώ η χώρα γιορτάζει φέτος τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία καμία κυβέρνηση, φυσικά ούτε και η σημερινή, έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει έστω και μια σπιθαμή από τα εδάφη και τις θάλασσες που πρόσθεσαν με θυσίες και αίμα οι πρόγονοι μας στον εθνικό κορμό.
»Τα περιθώρια για παθητικότητα, σιωπή και δήθεν κατευνασμό της Τουρκίας έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Τώρα είναι πια η στιγμή της δράσης και των αποφασιστικών πρωτοβουλιών.
»Χωρίς περιστροφές πρέπει να πει η κυβέρνηση στην Τουρκία ότι η παρουσία του στολίσκου της σε ελληνικές περιοχές δεν είναι αποδεκτή. Πρέπει να τον αποσύρει αμέσως. Εάν η Τουρκία αρνηθεί τη συμμόρφωση, πρέπει να ανακοπεί ο πλους του Τσεσμέ με όλα τα ενδεικνυόμενα μέσα που επιβάλλει η εθνική περηφάνεια κι αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Ταυτόχρονα πρέπει να ματαιωθεί η συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιασδήποτε μορφής διαβουλεύσεις.
»Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να ενημερώσει, φίλους εταίρους και συμμάχους ότι την αποκλειστική ευθύνη για την ένταση έχει η Τουρκία που αγνοεί το διεθνές δίκαιο και προσπαθεί να επιβάλει σε μια φιλειρηνική χώρα όπως η Ελλάδα τις δικές της ορέξεις. Οι απλές κενές περιεχομένου δηλώσεις συμπαράστασης δεν αρκούν. Τους ζητάμε: Σταματήστε τους τώρα.
»Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση. Δεν μας θέλγουν οι πολεμικές ιαχές. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά υπέρ ενός διαλόγου με κανόνες, συγκεκριμένη θεματολογία και απόλυτο σεβασμό του διεθνών δικαίου. Δεν διεκδικούμε αλλά και δεν εκχωρούμε τίποτε. Αν αποκλίνουμε από αυτό τον δρόμο τώρα, θα το μετανιώσουμε αύριο. Γι’ αυτό πρέπει σήμερα, όχι αύριο να πούμε ουσιαστικά και στην πράξη ΌΧΙ στους διεκδικητικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας».