Τούρκοι διπλωμάτες συνεχίζουν να συλλέγουν πληροφορίες για τους επικριτές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία, την Ελβετία και την Ελλάδα παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τις χώρες υποδοχής ότι η Τουρκία κατασκοπεύει τους κατοίκους τους, αποκάλυψαν μυστικά έγγραφα που δίνει στη δημοσιότητα η Nordic Monitor.
Η παράνομη συλλογή πληροφοριών και οι παρεμβατικές δραστηριότητες επιτήρησης που διεξήχθησαν από Τούρκους διπλωμάτες που δημοσιεύτηκαν στην Ελβετία, τη Γερμανία και την Ελλάδα εκτέθηκαν το 2020 σε ανακοινώσεις που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Διεύθυνσης Γενικής Ασφάλειας (Emniyet), της κύριας υπηρεσίας επιβολής του νόμου της Τουρκίας.
Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι οι δραστηριότητες κατασκοπείας από διπλωμάτες συνεχίζονται, παρόλο που τέτοιες εκστρατείες έχουν προκαλέσει προβλήματα στους διμερείς δεσμούς της Τουρκίας με τις εν λόγω χώρες.
Οι άνθρωποι που στοχοποιήθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση σε ξένες χώρες πιστεύεται ότι συνδέονται με το κίνημα Gülen, μια ομάδα που είναι ιδιαίτερα επικριτική για την κυβέρνηση Ερντογάν για μια σειρά θεμάτων, από τη διάχυτη διαφθορά έως τη βοήθεια της Τουρκίας και τη συνέχιση των ένοπλων τζιχαντιστικών ομάδων.
Μυστικό αστυνομικό έγγραφο τριών σελίδων που περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο συλλογής πληροφοριών από Τούρκους πράκτορες σε ευρωπαϊκές χώρες:
Τα έγγραφα επεσήμαναν ότι ο Τούρκος υπήκοος, 50 ετών, πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Ελβετία, μια χώρα όπου Τούρκοι διπλωμάτες αντιμετώπισαν εκκρεμές ένταλμα σύλληψης στο παρελθόν για το κυνήγι ενός ελβετού-τούρκου υπηκόου.
Δύο Τούρκοι διπλωμάτες σχεδίαζαν να ναρκώσουν και να απαγάγουν έναν ελβετο-τούρκο επιχειρηματία το 2016. Η Ελβετία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τους δύο Τούρκους διπλωμάτες και επιβεβαίωσε ότι θα συλληφθούν κατά την είσοδό τους στην Ελβετία. Σύμφωνα με τοπικές εκθέσεις, οι ποινικές διαδικασίες εναντίον των δύο διπλωματών ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2017. Ο Γιέργκε έφυγε από την Ελβετία τον Νοέμβριο του 2016, ενώ ο Γκάνι παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 2017.
Οι Τούρκοι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν συγκεκριμένα ότι συγκέντρωσαν πολιτικές πληροφορίες για ένα άλλο κράτος και ότι προσπάθησαν να απαγάγουν έναν Ελβετό επιχειρηματία με τουρκικές ρίζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας συνδέθηκε με τον Gülen και ζούσε στην Ελβετία για περίπου 30 χρόνια.
Στη Γερμανία, Τούρκοι διπλωμάτες βρήκαν τον 33χρονο πρόσφυγα C.T., Τούρκο υπήκοο, σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα. Τέτοιες δραστηριότητες υπήρξαν ακανθώδες ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας στο παρελθόν και ώθησαν τις γερμανικές αρχές να διερευνήσουν παράνομες τουρκικές δραστηριότητες πληροφοριών στη γερμανική επικράτεια.
Ο Thomas de Maizière, υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε τον Μάρτιο του 2017 ότι ήταν «ποινικό αδίκημα» η διεξαγωγή κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στο γερμανικό έδαφος και ότι «δεν θα γίνει ανεκτό από εμάς». «Αυτό ισχύει για όλα τα ξένα κράτη και όλες τις υπηρεσίες πληροφοριών», είπε σε σχέση με την τουρκική παρακολούθηση πληροφοριών των επικριτών του τούρκου προέδρου.
Το τρίτο άτομο που αναφέρεται στα έγγραφα είναι ο 31χρονος D.A. ο οποίος εντοπίστηκε στην Ελλάδα, όπου η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT και η τουρκική πρεσβεία έχουν τις πιο ολοκληρωμένες επιχειρήσεις κατασκοπείας, βοηθούμενες από περιουσιακά στοιχεία και πράκτορες που προσλήφθηκαν από την τουρκική μουσουλμανική κοινότητα της χώρας. Σε απάντηση στην επιθετική τουρκική εκστρατεία πληροφοριών, οι ελληνικές αρχές έχουν ενισχύσει την ασφάλεια στα στρατόπεδα και γύρω από κατοικημένες γειτονιές όπου επικρίνουν οι τουρκικές κυβερνητικές κριτικές, ιδίως οι Γκιουλενιστές, από τότε που εγκατέλειψαν την Τουρκία. Τον Δεκέμβριο του 2020, η ελληνική αστυνομία συνέλαβε έναν Έλληνα υπήκοο που εργάζεται στο Τουρκικό Προξενείο στο νησί της Ρόδου για κατασκοπεία.
Ένα από τα έγγραφα της 28ης Αυγούστου 2020 υπογεγραμμένο από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος αντιτρομοκρατίας στο Emniyet, δήλωσε ότι ελήφθησαν πληροφορίες από το Υπουργείο Εξωτερικών που έδειξαν ότι τρεις επικριτές του Ερντογάν πιστεύεται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα, την Ελβετία και τη Γερμανία.
Ο Καρτάλ προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες πρέπει να αντιμετωπίζονται «με βάση τη γνώση και να μην κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα / ιδρύματα». Είναι σαφές ότι οι τουρκικές αρχές ανησυχούσαν για διπλωματική αντίδραση σε περίπτωση έκθεσης τέτοιων δραστηριοτήτων και διαρροής των εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης. Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η προέλευση των πληροφοριών, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται μόνο ως «το συνδεδεμένο (V) ίδρυμα».
Βασικό σημείωμα που επισυνάπτεται στις πληροφορίες αποκαλύπτει ότι Τούρκοι που στοχεύουν οι Τούρκοι διπλωμάτες αντιμετώπισαν δίωξη στην Τουρκία:
Τα έγγραφα βεβαιώνουν για άλλη μια φορά εκτεταμένες, παράνομες και εχθρικές δραστηριότητες που διεξήχθησαν από τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και διπλωμάτες σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών των συμμάχων του ΝΑΤΟ.