Μαξίμου
Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Τέλος σε εκλογικά σενάρια: "Πρεσάρισμα" Μαξίμου προς όλα τα υπουργεία

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με τον στόχο η Ελλάδα να συνεχίσει να έχει «πράσινες» περιοχές σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC και να αναπτυχθεί ο εμβολιασμός σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Μέγαρο Μαξίμου φουλάρει τις μηχανές για τις μεταρρυθμίσεις. Ολοι οι υπουργοί πήραν μια επιστολή από τη γραμματεία του πρωθυπουργού και τον Α. Σκέρτσο, η οποία περιέχει συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες είναι ενταγμένες σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, όπως γράφει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΟΧΟΣ του «πρεσαρίσματος» του Μεγάρου Μαξίμου προς όλα τα υπουργεία είναι έως το τέλος του έτους να έχουν υπογραφεί όλες οι υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμιστικοί νόμοι οι οποίοι έχουν ψηφιστεί. Είναι συχνό το φαινόμενο να έχουν ψηφιστεί νόμοι, αλλά να μην εφαρμόζονται, επειδή οι υπουργοί αμελούν να υπογράψουν τις υπουργικές αποφάσεις, που απαιτούνται για την εφαρμογή των νόμων. Ετσι, από εδώ και πέρα, κάθε μήνα, το κάθε υπουργείο θα ελέγχεται για τη συνέπεια της υλοποίησης των υποχρεώσεων του. Με απώτερο στόχο, έως το τέλος του έτους, όσα υπουργεία εκκρεμεί να εκδώσουν περισσότερες από 100 υπουργικές αποφάσεις να είναι υποχρεωμένα να έχουν εκδώσει τουλάχιστον το 80% από αυτές. Τα υπουργεία που έχουν να εκδώσουν λιγότερες από 100 αποφάσεις θα πρέπει -σύμφωνα με την επιστολή του Α. Σκέρτσου- να έχουν εκδώσει τουλάχιστον το 60%. Αλλιώς και τα μεν και τα δε «κόβονται».

ΤΟΝ ΤΟΝΟ αναμένεται να τον δώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα γίνει την Πέμπτη. Καθώς, όπως λένε πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα βγουν ωφελημένες από την πανδημία. Μέσω της επιστολής Σκέρτσου στέλνεται κι ένα δεύτερο σημαντικό μήνυμα, εντός και εκτός της κυβέρνησης: Το 2021 δεν θα είναι έτος εκλογών, αλλά έτος σκληρής δουλειάς, προκειμένου η χώρα να θωρακιστεί και νομοθετικά, ώστε να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από την ύφεση στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

ΜΕΤΑ το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας που κατατίθεται στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σειρά παίρνουν το νομοσχέδιο του υπ. ΠΡΟΠΟ για τις διαδηλώσεις, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα κατατεθεί και ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Ο νέος πολύ σημαντικός νόμος για το ασφαλιστικό θα επιχειρήσει μια βαθιά καινοτομία σε έναν από τους πιο ευάλωτους τομείς της ελληνικής κοινωνίας-οικονομίας. Την άνοιξη θα έρθει μια ακόμα βαθιά τομή σε ένα ακόμα νευραλγικό θέμα: Ο νέος νόμος για τον συνδικαλισμό, ο οποίος θα καθορίζει -μεταξύ άλλων- πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις απεργίες, ώστε η πλειοψηφία να πάψει να είναι όμηρος συνδικαλιστικών μειοψηφιών, οι οποίες δεν διστάζουν να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την κατάργηση της παραλυτικής, όπως αποδείχθηκε, απλής αναλογικής, συμπληρώνει τη δέσμη των άμεσων θεσμικών παρεμβάσεων του πρώτου εξαμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος εκλογικός νόμος, που ετοιμάζουν οι Μ. Βορίδης και Στ. Πέτσας, θα προβλέπει την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από την πρώτη Κυριακή με ένα ποσοστό κοντά στο 42%. Ταυτοχρόνως αναμένεται να μειώσει δραστικά τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, ενώ δεν αποκλείεται να μπει όριο 3% προκειμένου ένας συνδυασμός να εκλέγει δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ