Κοινωνία

Ανατροπή στα νέα δεδομένα για τον καφέ στο αυτοκίνητο: Σε ποιες περιπτώσεις θα επιβάλλεται πρόστιμο

Σημειώνεται πως οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν και τα δυο τους χέρια στο τιμόνι καθ' όλη τη διάρκεια 

Αναστάτωση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η είδηση για την απαγόρευση του καφέ στο αυτοκίνητο. Μπορεί ο συνδυασμός καφέ και τιμονιού να επιφέρει «τσουχτερό» πρόστιμο στους οδηγούς;

Διευκρινίσεις σχετικά με το φλέγον αυτό ζήτημα έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, μιλώντας στο Mega.

«Ο ΚΟΚ προβλέπει να μην απασχολούνται τα χέρια του οδηγού με οτιδήποτε άλλο εκτός από την οδήγηση – δεν κάνει αναφορά στον καφέ – αλλά ότι τα χέρια του οδηγού πρέπει να είναι στο τιμόνι και η προσοχή του φυσικά στον δρόμο. Σημασία έχει να μην απασχολούμε τα χέρια μας την ώρα που οδηγούμε, είτε με κινητό είτε με οτιδήποτε άλλο», είπε αρχικά η αξιωματικός της αστυνομίας.

«Εχει γίνει πολύς λόγος για τον καφέ. Δεν είναι καινούργια διάταξη, αν ένας όμως οδηγεί και κρατά συνεχώς στο ένα χέρι ένα ποτήρι με καφέ καταλαβαίνετε πως δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στην οδήγηση και να ανταποκριθεί σε κάτι έκτακτο», δήλωσε η Κωνσταντία Δημογλίδου.

Στη παράγραφο δυο (2) του άρθρου 13, του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σημειώνεται πως οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιούν απρόσκοπτα τους αναγκαίους σε κάθε περίσταση χειρισμούς.

Στην ερώτηση του MEGA, «αν πάρει ο οδηγός μία τζούρα από τον καφέ θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 100 ευρώ;», η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ξεκάθαρη:

«Δεν νομίζω πως υπάρχει πολίτης που έχει λάβει τέτοια κλήση. Είναι υπερβολικό αυτό που αναφέρεται».

Καταλήγοντας η κυρία Δημογλίδου τόνισε: «Δεν έχει αλλάξει κάτι για την ελληνική αστυνομία, οι ίδιες κλήσεις καταγράφονται και τώρα. Αυτό που ξεκαθαρίζω είναι πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να απασχολούμε τα χέρια μας με κάτι άλλο όταν οδηγούμε».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ