Κυβέρνηση

Ο Τσιόδρας θα προτείνει μάσκα παντού, ακόμη και στις "κίτρινες» περιοχές"

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας χρήσης της μάσκας από το «κίτρινο» επίπεδο «όσο και αν ακούγεται δύσκολο, πιθανώς να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον», κάτι για το οποίο αναμένεται απόφαση της Επιτροπή των ειδικών, σύμφωνα με τον καθ. Σωτ. Τσιόδρα.

Για ακόμη η χρήση της μάσκας απασχόλησε ιδιαίτερα την ενημέρωση για την επιδημία, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να κάνει αρκετές αναφορές στο συγκεκριμένο μέτρο κατά του κορονοϊού την Τρίτη (27/10).

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε απάντησή του στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου «η εφαρμογή των μέτρων είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο» κάτι που ισχύει και για «την καθολική εφαρμογή μάσκας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μην ξεχνάτε ότι περάσαμε από μια φάση, τέλος Απριλίου-Μάιο, στην οποία μιλούσαμε για την μάσκα σχεδόν απαγορευτικά. Όχι εμείς, ο WHO, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», θύμισε. «Και τόνιζαν τα αρνητικά της μάσκας, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν. Εξακολουθούμε να τα βλέπουμε στην καθημερινότητα μας. Από τον χώρο εστίασης στον χώρο μαζικής μεταφοράς, ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί σωστά την μάσκα», επεσήμανε ο επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Σε σχέση με το «αν η καθολική εφαρμογή της μάσκας σε εσωτερικό χώρο βοηθάει» ο καθηγητής σημείωσε, εξάλλου, πως «αυτή την στιγμή μαζικά πληθυσμιακά δεδομένα δεν υπάρχουν». Τι υπάρχει; «Η εμπειρία της Ασίας, όπου (σ.σ. το μέτρο) πραγματικά εφαρμόζεται». Πάντως, «σαν οριζόντιο μέτρο είναι πολύ πιο εύκολο να εφαρμοστεί και να ελεγχθεί. Δεν το ξεχνάς, ούτε σκέφτεσαι αν πρέπει ή δεν πρέπει το βάλω. Τη φοράς συνέχεια», εξήγησε έπειτα ο καθηγητής.

Μένει, βέβαια, να δουν οι ειδικοί «την εφαρμογή της, τι αντίκτυπο θα έχει στην κυκλοφορία του ιού», καθώς η επέκταση της υποχρεωτικότητας της - με τρόπο οριζόντιο σε περιοχές «κόκκινες» και «κίτρινες» - είναι πολύ πρόσφατη στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε, επίσης, πως υπήρχε η πρόταση να επιβληθεί νωρίτερα η οριζόντια χρήση μάσκας, κάτι που συζητήθηκε στην Επιτροπή, όπως είπε και όπως είχε γράψει εδώ και αρκετές ημέρες το iEidiseis. Συνέχισε λέγοντας πως «άλλοι είπαν ότι σε εξωτερικούς χώρους δεν έχει νόημα. Μήπως, όπως συστήνει και ο Π.Ο.Υ. και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, να εφαρμόζεται όπου υπάρχει συνάθροιση».

Και σε αυτή την περίπτωση, οι επιστήμονες έβλεπαν ότι το μέτρο δεν τηρείτο κατά τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας.

Τα μέτρα, λοιπόν, «κρίνονται από την εφαρμοσιμότητά τους», συμπλήρωσε. «Αν δεν τα εφαρμόζεις προέχει και επικοινωνιακά αλλά και πρακτικά ένα οριζόντιο μέτρο, παρά τη δυσκολία του, παρά η έγκαιρη εφαρμογή του, η εκ των υστέρων κρίση της έγκαιρης εφαρμογής», κατά τον ίδιο.

Και η «έγκαιρη εφαρμογή των πρώτη περίοδο ήταν το lockdown». Τώρα, όμως, «είναι πολύ πιο δύσκολο (σ.σ. να δούμε) ποιο μέτρο δουλεύει και πώς», ενώ «το πιο εύκολο σίγουρα είναι η μάσκα». Σε αυτό το σημείο ο καθηγητής πρόσθεσε: «Παραδείγματος χάριν, μία χρήση της μάσκας από το "κίτρινο", όσο και αν ακούγεται δύσκολο, πιθανώς να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον».

Υπενθυμίζεται πως «κίτρινες» περιοχές ονομάζονται οι περιφέρειες της χώρας που παραμένουν σε «επίπεδο 2» και όπου η μάσκα δεν έχει επιβληθεί ως υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως ύπαρξης συγχρωτισμού, όπως συμβαίνει στα δύο επόμενα.

«Το συζητάτε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μαζί με τον κύριο Μαγιορκίνη και τους υπόλοιπους; Ναι, το συζητάμε. Θα ψηφίσουμε και για αυτό σύντομα», αποκάλυψε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν προαναγγέλλω κάτι απλά λέω, ότι ούτε είμαι υπέρ της μάσκας ή του μασκαρέματος. Αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι το καλύτερο και το πιο απλό μέτρο. Και όταν εφαρμόζεται οριζόντια βοηθάει τουλάχιστον ένα 40%. Τόσο που από επίσημα χείλη ακούμε μέχρι και για 280.000 ζωές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου», σημείωσε.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.259 νέα κρούσματα, το μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στη χώρα από την έναρξη της επιδημίας.

Σημειώνεται, δε, πως 295 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ακόμη 291 περιστατικά αφορούν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε τριψήφιο, πλέον, αριθμό, καθώς αυξήθηκαν σε 102, από 95 τη Δευτέρα. 

Παράλληλα, ο αρμόδιος Οργανισμός κατέγραψε και 12 νέους θανάτους.

Σε συνολικούς αριθμούς, τα περιστατικά του ιού στην Ελλάδα έφτασαν τις 32.752, ενώ τα θύματα πλησιάζουν τα 600 (593).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ