Κυβέρνηση

“Έκλεισε” η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στον Λ. Οίκο: O Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις

Kρίσιμες είναι οι στιγμές στα ελληνοτουρκικά. Η Άγκυρα έχει βάλει φωτιά στην περιοχή και η Ελλάδα καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.

Χθες ο Κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Ε.  Μακρόν και ζήτησε την βοήθεια της Γαλλίας. Εν συνεχεία το Ελληνικό ΥΠΕΞ έστειλε τελεσίγραφο στη Τρίπολη, ενώ ζήτησε να επισκεφθεί την χώρα μας Αξιωματούχος του Χαφτάρ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 13ου συνεδρίου της ΝΔ έστειλε σαφές μήνυμα προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου ότι πυξίδα της Ελλάδας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας, και πως, «Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

Η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται την ίδια στιγμή κατά την οποία πυκνώνει τις επαφές του με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Ενεργοποιεί τις συμμαχίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα. Αρχικά έθεσε το θέμα στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον ιταλό ομόλογο του Αντόνιο Κόντε στην Ρώμη, όταν και προειδοποίησε για την «επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά στο Αιγαίο», από την πλευρά της Τουρκίας, που «αυξάνει την πιθανότητα ενός ατυχήματος».

Τα λένε Μητσοτάκης-Τραμπ στις 4 Δεκεμβρίου 

Το θέμα αναμένεται να συζητήσει και με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στο γεύμα που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου. Η συνάντηση έχει οριστικοποιηθεί και ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να εκθέσει στον κ. Τραμπ τους κινδύνους που απορρέουν από την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Mάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχουμε συνάντηση  Μητσοτάκη - Ντόναλντ Τραμπ και στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ενός αξιόπιστου συμμάχου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και συμβάλει στην ανάπτυξη και την ειρήνη. Αρμόδιες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο στη συνάντηση των δύο ηγετών να οριστικοποιηθεί μια επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.

Παρουσία Ερντογάν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ 

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως είναι φυσικό, θα δώσει το παρών και ο Ταγίπ Ερντογάν χωρίς όμως να έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Δεν αποκλείεται, όπως διευκρίνιζαν πηγές, να υπάρξει ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ στο περιθώριο των εργασιών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως συμβαίνει συχνά μεταξύ των ηγετών.

Αν αυτό θα είναι αρκετό να σπάσει ο πάγος ουδείς μπορεί να το γνωρίζει και όλα θα εξαρτηθούν από την στάση του τούρκου ηγέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα έχει επιδιώξει μέσω διπλωματικών καναλιών και δεύτερη συνάντηση μετά από την πρώτη επαφή που είχαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Νέας Υόρκη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανάλογη επιθυμία από ελληνικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας που να δηλώνουν ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση της ένταση που έχει δημιουργηθεί ώστε μια συνάντηση μεταξύ των δύο να έχει εποικοδομητικό χαρακτήρα. Προς το παρόν όλες οι ενέργειες της γείτονος οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα και το ενδεχόμενο επίσημης συνάντησης απομακρύνεται.
Εξοπλιστική αναβάθμιση των ΕΔ 

Η χώρα μας θα ενισχυθεί με δύο ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Unmanned aerial vehicle, UAV) όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε και για τα εξοπλιστικά προγράμματα. 

Οπως εξήγησε στον Πρωθυπουργό αλλά και στους υπουργούς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος , τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα τα αποκτήσουμε με leasing, ενώ παράλληλα με το ίδιο σύστημα προμήθειας θα αποκτήσουμε και άλλα δύο UAV αμερικανικής κατασκευής. Η είδηση όμως για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν είναι εδώ, αλλά στην κατασκευή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ενα πρόγραμμα που ξεκινά πολύ γρήγορα, όπως βεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός.

«Εχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε την εμπειρία, θα αρχίσουμε να τα κατασκευάζουμε στην Ελλάδα» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αρχίζει αμέσως επαφές με τα ερευνητικά τμήματα των πανεπιστημίων που ήδη κατασκεύασαν τέτοιου είδους αεροπλάνα ή τα έχουν σχεδιάσει. Αλλωστε η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων αφού, όπως εξήγησε, τα αεροπλάνα αυτά είναι «εποπτικά του χώρου».

Το υπουργικό συμβούλιο πέρα από την αναβάθμιση των μαχητικών f-16 και την «στήριξη» των Μirage με ανταλλακτικά, αποφάσισε και την ενίσχυση των «σιωπηλών φονιάδων» υποβρυχίων 214 με σύγχρονες τορπίλες βαρέως τύπου συνολικού κόστους περίπου 105 εκατ. ευρώ. Απόφαση η οποία «σερνόταν» εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα ο Στόλος να μην εκμεταλλεύεται στο έπακρο το πλέον ισχυρό όπλο του αυτή τη στιγμή. 

Παράνομη Navtex Τούρκων 

Η παράνομη Τουρκική navtex-καθώς το Τουρκικό ναυτικό δεν έχει δικαιοδοσία να εκδίδει οδηγίες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή χωρίς την Ελληνική συγκατάθεση- αφορά άσκηση η οποία θα διεξαχθεί όπως αναφέρεται στις 2 Δεκεμβρίου. Και μπορεί το Τουρκικό ναυτικό τα τελευταία χρόνια να έχει μετατραπεί σε ‘’βιομηχανία’’ έκδοσης παράνομων navtex χωρίς ουσία, ωστόσο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η ναυτική οδηγία που εκδόθηκε αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Τόσο η εφαρμογή της στην πράξη δηλαδή εάν η Άγκυρα βγάλει πράγματι πολεμικά πλοία στην περιοχή αλλά και η αντίδραση της Αθήνας θα δείξουν εάν ‘’ζεσταθούν’’ τα νερά μιας ακόμη περιοχής μετά το Αιγαίο και τη θάλασσα του Καστελόριζου.

Οι Έλληνες επιτελείς προετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο η Τουρκία να κατασκευάσει βάσεις στο έδαφος της Λιβύης, ναυτική και αεροπορική, όπως αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες στο μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας το οποίο υπέγραψαν Ερντογάν και Σαράτζ.

Η χρήση του εναέριου χώρου της Λιβύης-όσο ελέγχουν οι δυνάμεις του Σάρατζ-από την Τουρκική πολεμική αεροπορία φαίνεται επίσης ότι είναι μέσα στους όρους της συμφωνίας. Εδώ και πολλούς μήνες άλλωστε είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης βασίζει την επιβίωσή της κατά μεγάλο ποσοστό στη βοήθεια της Τουρκίας αλλά και του Κατάρ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...