Κυβέρνηση

Ολη η αλήθεια για τις πρόωρες κάλπες: Γιατί φούντωσε το σενάριο - «Ηρωική» απόδραση σχεδιάζει ο Τσίπρας - Τι ετοιμάζουν οι «53»

Φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Μετά τη δήλωση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την περασμένη Κυριακή στη ΔΕΘ ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της 4ετίας και εκλογές τον Οκτώβριο του 2019», αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews τόνισε ότι δεν αποτελεί στόχο, ούτε επιθυμία της κυβέρνησης να διενεργηθούν τριπλές εκλογές τον Μάιο -δηλαδή εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η ακριβής δήλωσή του ήταν η εξής: «Στη Θεσσαλονίκη νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος. Είπα ότι ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία.

Και μάλιστα εξήγησα, το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες, εγώ δεν θα πω εσκεμμένα, ίσως για μεθοδολογικούς λόγους, δημοσκοπικές μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Συνεπώς, θα επαναλάβω αυτό που είπα. Στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας και οι εκλογές τον Οκτώβρη του 2019».

Το ξαφνικό φούντωμα της εκλογολογίας με πρωτοβουλία των κυβερνώντων και ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αλλά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν κατηγορηματικά για εξάντληση της τετραετίας, μοιάζει αρκετά «ύποπτη» και μάλλον φανερώνει ενδόμυχους φόβους και καίριους στόχους του Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση του πρωθυπουργού να τροφοδοτήσει την εκλογολογία σε αυτή την κρίσιμη καμπή, κατά την οποία υποτίθεται ότι η χώρα «πετάει» μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, δεν είναι άσχετη με την επιμονή μέρους των δανειστών να εφαρμοστεί το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων από την αρχή της νέας χρονιάς, ανεξάρτητα από το εάν επιτυγχάνονται ή όχι οι δημοσιονομικοί στόχοι. Και, ουσιαστικά η επίκληση των εκλογών, χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης προς το Βερολίνο, το ΔΝΤ, αλλά και τις Βρυξέλλες, να αποδεχθούν την κυβερνητική θέση περί αχρείαστων και μην αναγκαίων μειώσεων. Και κατ’ επέκταση να κάνουν δεκτό το ελληνικό αίτημα για αναστολή επί μακρόν του μέτρου, διευκολύνοντας έτσι και όλο τον πολιτικό και προεκλογικό σχεδιασμό του Μαξίμου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έλεγε σε συνομιλητές του το προηγούμενο διάστημα ότι η Μέρκελ θα τον διευκολύνει σχετικά, αλλά η ανισόρροπη κατάσταση που επικρατεί αυτό τον καιρό στην γερμανική πολιτική σκηνή δεν του δίδει καμία σιγουριά για την τελική στάση της καγκελαρίου, η οποία αποδυναμώνεται διαρκώς στο εσωτερικό της χώρας της.

Στην καλύτερη περίπτωση, λένε πληροφορημένες πηγές, ο ιδιότυπος αυτός «εκβιασμός» ή διαπραγματευτική τακτική του κ. Τσίπρα, που κωδικοποιείται στο «ή μου δίνετε τις συντάξεις ή τινάζω τα πάντα στον αέρα και πάω σε εκλογές», ίσως είναι μία κίνηση εκ του ασφαλούς και απλώς και μόνον για να καμφθούν κάποιες τελευταίες αντιστάσεις, κυρίως του ΔΝΤ.

Υπάρχει και η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας «προσκαλεί» με τον τρόπο αυτό και την Ουάσιγκτον να μπει στο παιχνίδι και να βοηθήσει στο ελληνικό αίτημα, καθώς ο αμερικανικός παράγοντας δεν επιθυμεί καμία διατάραξη της χαραγμένης πορείας, που οδηγεί στην έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών και από τα Σκόπια και από την Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα πάντως τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις είναι ανοιχτά. Ουσιαστικά δηλαδή υπάρχουν στο τραπέζι τρία ενδεχόμενα και κανένα εξ αυτών να μην αφορά στη διενέργεια των εκλογών στο τέλος της τετραετίας: Το πιο αναμενόμενο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να γίνουν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, αφού η κυβέρνηση πάρει «κάτι» για τις συντάξεις και προηγουμένως έχει ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, που θα οδηγήσει λογικά σε βελούδινο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Το «ενδιάμεσο», που λέει εκλογές, νωρίτερα στις αρχές του 2019, εφόσον η κυβέρνηση δεν καταφέρει να κερδίσει αναστολή της μείωσης των συντάξεων, όπερ σημαίνει ότι θα αρνηθεί μονομερώς να εφαρμόσει το μέτρο. Το σενάριο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και επειδή την πιστεύει και επειδή επενδύει μακροπρόθεσμα στη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα.

Το τρίτο σενάριο είναι το πολύ ακραίο: να εννοεί δηλαδή ο κ. Τσίπρας τον «εκβιασμό» και μόλις διαπιστώσει ότι οι δανειστές δεν θα επιτρέψουν την αναστολή των μειώσεων στις συντάξεις, ούτε όμως και η μεταμνημονιακή εποχή είναι στρωμένη με ροδοπέταλα στις αγορές, να αποδράσει με εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο, πετώντας τις καυτές πατάτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και διαμορφώνοντας στρατηγική εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή στις αρχές του 2020.

Τη δική τους -ξεχωριστή- βαρύτητα είχαν φυσικά και οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Βουλής.

Ο Νίκος Βούτσης -που πριν από μήνες είχε μιλήσει ευθέως για δίδυμες κάλπες τον Μάιο του 2019- στη σκιά όσων είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη σχολίασε: «Καλά έκανε και άφησε το ενδεχόμενο να γίνουν 2-3 μήνες νωρίτερα οι εκλογές». Αμέσως μετά βέβαια έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμπέσουν αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και εθνικές, και τοποθέτησε τις τελευταίες προς Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2019. Σε περίπτωση που προκρινόταν, πάντως, ένα τέτοιο σενάριο, η παροχολογία και οι υποσχέσεις της ΔΕΘ εκτιμάται από αρκετούς ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν τα αναμενόμενα.

Tι ετοιμάζουν οι 53 του ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόσφατο άρθρο τριών στελεχών της τάσης των 53 του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μπαλωθιά του προσεχούς πολιτικού χρόνου, όπως γράφει ο Μικροπολιτικός των Νέων.

Οι αντιρρήσεις τους, και μάλιστα με τόσο αιχμηρό τρόπο, κατά του λεγόμενου Pasokofication (κοινώς, την πασοκική μετάλλαξη του κόμματός τους) είναι απλώς κάτι που συζητείται με ένταση στην Κουμουνδούρου.

Κομματική πηγή που ξέρει καλά τα πράγματα λέει στον Μικροπολιτικό πως μπορεί οι 53 να ικανοποιήθηκαν με την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη ως γραμματέα του κόμματος -με τον οποίο έχουν εξάλλου δίαυλο εδώ και καιρό-, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. Και μάζωξη μαθαίνω θα έχουν και με ορίζοντα την επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ξαναχτυπήσουν.

Tι διαρρέουν πηγές του ΑΠΕ

Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα πάνοτε με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

*Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ.

*Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

*Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές "ανάσες".

Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το "πράσινο φως" για την ακύρωση του μέτρου, πόσω μάλλον εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Παράλληλα τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του 'Ευρωπαϊκού Εξαμήνου'. Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.

Πέρα από όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, σήμερα θα γίνει το τελευταίο ραντεβού με τους Θεσμούς, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη, οι δανειστές ρώτησαν και έμαθαν για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα Εργασιακά και τον κατώτατο μισθό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ