Κυβέρνηση

Κωλοτούμπα από ΑΝ.ΕΛ, σώζουν ΣΥΡΙΖΑ -Μπουρλότο στη Βουλή: «Ουστ!Είσαι χρήσιμος ηλίθιος» - Σφαγή σε ΚΙΝΑΛ-Διάσκεψη Προέδρων


Σωσίβιο σωτηρίας στον ΣΥΡΙΖΑ και στην παράδοση της Μακεδονίας μας από τους Κοτζιά, Τσίπρα έδωσαν τελικά πριν λίγο οι ΑΝ.ΕΛ και ο Π.Καμμένος. Σε μια απόφαση που θυμίζει... τετραγωνισμό του κύκλου και που στην ουσία πρόκειται για κωλοτούμπα καθώς κοροιδεύουν τον ελληνικό λαό, κατέληξαν οι ΑΝΕΛ.

"Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος αποφάσισε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, και θα στηρίξουν την κυβέρνηση" αποφάσισαν οι ΑΝ.ΕΛ

Ταυτόχρονα επανέλαβαν ότι διαφωνούν με την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Μακεδονικό, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μομφής της ΝΔ αφορά ακριβώς τη συμφωνία.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά την συνεδρίασή της και τώρα που βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας εκπέμπει ένα μήνυμα: Καταρχήν ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευκαιρία που μας δίνει επί δύο ημέρες να τον θέσουμε ενώπιος ενωπίω. Επιτέλους να αποφασίσει ποιά είναι η θέση της ΝΔ. Επιτέλους να αποφασίσει να διαλέξει μεταξύ ποιών θέσεων και γραμμών θα κινηθεί και ο ίδιος» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παραμένουμε σταθεροί: Δεν στηρίζουμε τη συμφωνία, θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους σε αυτή τη γραμμή» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο τόνισε «είναι ενιαία και ομόφωνη η απόφαση», ενώ στην ερώτηση αν υπάρχει βουλευτής που θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, απάντησε «δεν θα επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα».

Συνεχίζεται η σφαγή στο ΚΙΝΑΛ - Ποτάμι για Γεννηματά: Η μόνη που είχε διαφορετική άποψη- Επανασυστήνεται παρωχημένο μονοκρατικό μοντέλο

Διαστάσεις σφοδρής κόντρας λαμβάνει πλέον η διαφωνία που υπάρχει μεταξύ της ηγεσίας του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή Σταύρου Θεοδωράκη και Φώφης Γεννηματά, με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Πηγές από το Ποτάμι σχολιάζοντας διαρροές για τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα για τον Κίνημα Αλλαγής κάνοντας λόγο για «επανασύσταση παρωχημένου μονοκρατικού μοντέλου», ενώ επιτίθεται προσωπικά στην Φώφη Γεννηματά λέγοντας πως στο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν μόνη της.

Το… σκορ ήταν 5-1, αφού η Φώφη Γεννηματά ήταν η μόνη που είπε ξεκάθαρα «όχι» στη συμφωνία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε τη συμφωνία πιο θερμά από όλους, ενώ την υποστήριξαν και οι Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Καμίνης, όπως και ο Νίκος Ανδρουλάκης (που συμμετείχε τηλεφωνικά από το Στρασβούργο) αν και με διαφορετική επιχειρηματολογία ο καθένας.

Αναλυτικά πηγές του Ποταμιού σημείωναν πως «στο Πολιτικό Συμβούλιο, τα πέντε από τα έξι μέλη του υποστήριξαν την ίδια άποψη για τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Η πρόεδρος, μόνη της, είχε διαφορετική άποψη» και προσέθεταν πως «και σήμερα, καλούνται οι πέντε να ακολουθήσουν τη γραμμή του ενός! Όταν αποφασίσαμε, όμως, τη συγκρότηση ενός νέου Κινήματος, δεν είχαμε κατά νου ότι θα επανασυστήσουμε ένα παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο».

Ως προς την πρόταση μομφής, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αντιθέσεις μας με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι τόσο ξεκάθαρες, που επιβάλλουν να μην έχουν από εμάς ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους.

Πληροφορίες θέλουν, ίσως και μέσα στη μέρα, να υπάρχει ανακοίνωση για τον «χωρισμό» της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

«Δεν πάει άλλο», λέει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ βουλευτής του Ποταμιού λέει χαρακτηριστικά: «Ή θα μας διώξουν ή θα φύγουμε».

Οι φόβοι της ΝΔ επιβεβαιώθηκαν

Με κατεπείγουσα διαδικασία επιχειρεί η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την συζήτηση και ψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για το «Σκοπιανό» εκπέμποντας με τον τρόπο αυτό «φοβικά» αντανακλαστικά και ατολμία στην υπεράσπιση της σχετικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης, η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 14:00 του ερχόμενου Σαββάτου αντί να πάει έως τρία εικοσιτετράωρα όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και τηρούσαν όλα τα προηγούμενα προεδρεία προς σεβασμό του δικαιώματος της αντιπολίτευσης να καταθέτει πρόταση μομφής.

Όταν δε η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη διαφωνία της για το σφιχτό χρονοδιάγραμμα ο κ. Βούτσης «απείλησε» πως εάν θέλουν να μιλήσουν πολλοί βουλευτές, τότε θα ορίσει εξαντλητικές συνεδριάσεις που θα ολοκληρώνονται στις δύο τα ξημερώματα και θα ξεκινούν στις 9 το πρωί.

Επίσης, όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Χατζηδάκης αναρωτήθηκε εάν αυτό που φοβίζει την κυβέρνηση είναι τα ενδεχόμενα μαζικά συλλαλητήρια που θα γίνουν έξω από την Βουλή ο κ. Βούτσης απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμμετάσχει σε πολλά συλλαλητήρια δεν τα φοβάται καθώς δεν τα παρακολουθούσε πίσω από τα τζάμια. «Το τελευταίο που φοβάται αυτή η κυβέρνηση και αυτή η έδρα είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Φαλκιδεύετε το δικαίωμα της αντιπολίτευσης»

«Η ΝΔ έχει ένσταση για όσα παρουσιάστε. Έχουμε ένσταση με την λήξη της συζήτησης. Είπατε ότι θα λήξει η συζήτηση το Σάββατο στις 2 μεσημέρι. Η παράδοση θέλει 3ημερη συζήτηση με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της 3ης. Αν πάτε πίσω στην δική σας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Σαμαρά θα δείτε ότι ήταν 3ημερη» είπε αρχικά ο κ. Κωστής Χατζηδάκης εκφράζοντας την διαφωνία της ΝΔ για να συνεχίσει «φαλκιδεύετε το δικαίωμα της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή διερωτόμαστε τι φοβάστε; Την Βουλή; Την συζήτηση ή μήπως φοβάστε το λαό καθώς έχουν προαναγγελθεί συλλαλητήρια; Η πρακτική αυτή της πλειοψηφίας είναι φοβική απέναντι στο λαό και αλαζονική. Έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δείξει ψήγματα δημοκρατικής ευαισθησίας. Είναι υποχρέωση στην Βουλή και στο λαό να γίνει αυτή η συζήτηση κανονικά».

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε «είναι υποχρέωσή σας να δώσετε χώρο σε κάθε άποψη που θέλει να εκφραστεί. Θα σας παρακαλούσα να αλλάξετε την πρότασή σας. Δεν συμφωνούμε. Ας μην έχουμε διαδικαστικές διαφωνίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα».

Την πεπατημένη παλαιότερων συζητήσεων ζήτησε να ακολουθηθεί και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Θα πάμε μέχρι τη μία το βράδυ και θα δούμε ποιος θα αντέξει»

Απαντώντας ο κ. Βούτσης ανέφερε «θα υπάρξει άπλα στην συζήτηση. Το άρθρο λέει έως 3 ημέρες. Δεν υπάρχει καμία διάθεση ούτε διάσταση απόψεων επ' αυτού για το ποσο μπορεί να κρατήσει η συζήτηση. Ως προς τις ώρες που μπορεί να γίνει είναι έως τη μια και 2 το βράδυ. Δεν θα οριστούν οι ώρες της Βουλής από τις επιδιώξεις κάθε κόμματος ή τις κινητοποιήσεις. Δεν θα αποκλειστεί κανείς. Το τελευταίο που φοβάται η κυβέρνηση και η έδρα είναι οι κινητοποιήσεις. Υπάρχει ένα προτέρημα και διαδρομή. Έχουμε συμμετάσχει επί πολλά χρόνια σε κινητοποιήσεις και δεν τις έχουμε δει πίσω από τζάμια. Οι αιτιάσεις που αφορούν σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν αύριο με τον κ. Πατούλη. Θέλουν από κάποιες πλευρές να στηθεί επικοινωνιακή αντιπαράθεση» ενώ επισήμανε «Θα πάμε μέχρι τη μία το βράδυ και θα δούμε ποιος θα αντέξει».

Αντιδρώντας ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε «πρόκειται για πρόταση δυσπιστίας. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μην σέβεται την αντιπολίτευση . Ζητάμε να εφαρμοστεί αυτό που εμείς εφαρμόσαμε στην δική σας πρόταση δυσπιστίας. Αφού λοιπόν είστε τόσο περήφανοι για την συμφωνία δώστε το χρόνο στους εαυτού σας να μας πείσει. Ελπίζω να τηρηθεί για την ΝΔ αυτό που τηρήθηκε από την ΝΔ στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης ο κ. Νίκος Ξυδάκης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η συζήτηση μπορεί να επεκταθεί έως το βράδυ του Σαββάτου, πρόταση με την οποία συμφώνησε η ΝΔ και η ΔΗΣΥ.

«Τι πειράζει να γίνει το Σάββατο το βράδυ η ψηφοφορία; Δεν μας έχετε συνηθίσει να μην δείχνετε ευαισθησία στο Σώμα» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής υποχώρησε ωστόσο έδειξε ότι θα φροντίσει να εξαντληθεί ο κατάλογος των ομιλητών έως το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ενταση με το «καλησπέρα» στη Διάσκεψη των Προέδρων

Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη διάσκεψη των προέδρων η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία να ολοκληρωθεί το Σάββατο το μεσημέρι προκάλεσε ένταση με το καλησπέρα στην συνεδρίαση.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης συνέδεσε την απόφαση αυτή με τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί έξω από τη Βουλή.

Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ):

« Εχουμε ένσταση κυρίως σε σχέση με την λήξη της συζήτησης. Ότι θα λήξει οπωσδήποτε στις 2.00 το μεσημέρι. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση διαρκεί τριήμερο και λήγει τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας. Δεν είναι μόνο η φαλκίδευση του δικαιώματος της αντιπολίτευσης. Τι φοβάται η κυβέρνηση, φοβάται τη Βουλή ή μήπως φοβάται τον λαό καθώς έχουν εξαγγελθεί συλλαλητήρια για εκείνη την . Φοβική τακτική και αλαζονική ταυτόχρονα. Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Υποχρέωση απέναντι στη Βουλή και τον Λαό σύμφωνα με τις παραδόσεις της Βουλής των Ελλήνων.
Στην ίδια λογική ήταν και η επιχειρηματολογία του Ανδρέα Λοβέρδου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ανδρέας Λοβέρδος (ΔΗΣΥ):

«Είναι υποχρέωσή σας να δώσετε χώρο σε κάθε άποψη που θέλει να εκφραστεί. Να αλλάξετε την πρότασή σας. Εμείς δεν συμφωνήσαμε στην Διάσκεψη των Προέδρων. Να μην έχουμε διαδικαστικές διαφωνίες. Αυτό θα αποβεί προς όφελος της συζήτησης. Ο πρόεδρος της Βουλής σήκωσε το γάντι και ανέφερε ότι η διάρκεια της συζήτησης δεν έχει να κάνει καθόλου με τι όποιες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται έξω από τη Βουλή. Δεν θα οριστούν οι ώρες που συζητάει Βουλή από το πως κάθε κόμμα έχει τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Μπορούμε να πάμε όσο χρειάζεται να εξαντληθούν όλοι οι ομιλητές, σε ωράρια στα οποία η Βουλή δια της πλειοψηφίας θα αποφασίσει. Δεν θα αποκλειστεί κάνεις. Ήσασταν προετοιμασμένοι για να σηκωθεί το θέμα και αφού είναι έτσι θα το σηκώσω και εγώ. Πολλοί συνάδελφοι από όλα τα κόμματα μου ζήτησαν αν γίνεται το Σάββατο απόγευμα να πάνε στις περιφέρειες τους. Το τελευταίο που φοβάται αυτή η έδρα είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις. Έχουμε συμμετάσχει επί πολλά χρόνια και δεν τις έχουμε δει ούτε πίσω από τζάμια ούτε απέξω. Οι αιτιάσεις που αφορούν σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν αύριο με ομιλητή τον κ. Πατούλη δεν μας αφορούν . Δεν γνώριζα καν αν θα συνεχιστούν και το Σάββατο οι κινητοποιήσεις η πρόταση μου δεν έχει καμία σχέση με διαδηλώσεις. Κάποιες πλευρές θέλουν να στηθεί μία τέτοια επικοινωνιακή αντιπαράθεση».
Ο Κωστής Χατζηδάκης επέμεινε ότι θα πρέπει και για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να ισχύει ότι ίσχυε όταν κατέθεσε αντίστοιχη πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μην σέβεται την αντιπολίτευση και τη Βουλή οι βουλευτές πρέπει να έχουν όλοι την άνεση χρόνου να τοποθετηθούν. Πάντα μετά την μεταπολίτευση η συζήτηση σε πρόταση δυσπιστίας κρατούσε τρεις μέρες και ολοκληρωνόταν με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας. Ζητάμε να εφαρμοστεί και για την δική μας πρόταση ακριβώς αυτό που εφαρμόστηκε για την δική σας. Είναι υπερβολικό; Είναι άδικο; Είναι ακραίο; Ελπίζω να τηρηθεί για τη Νέα Δημοκρατία αυτό που τηρήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία όταν είχε την πλειοψηφία στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι πειράζει η συζήτηση να τελειώσει το Σάββατο το βράδυ, όπως γινόταν πάντα;» τόνισε.

Θεοδωράκης: Δεν θα γίνω μία κατσαρίδα της πολιτικής

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία της κυβέρνησης για τη «Βόρεια Μακεδονία».

«Η Συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα, έχει αδυναμίες και θα μας δοθεί η δυνατότητα τις επόμενες μέρες να την συζητήσουμε αλλά είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε», είπε.

«Έχω αποφασίσει μπαίνοντας στην πολιτική ότι δεν θα γίνω μία κατσαρίδα της πολιτικής, δεν θα θυσιάζω καμία από τις πεποιθήσεις μου μόνο και μόνο για να παραμείνω σε αυτή την αίθουσα, δεν με αφορά λοιπόν το λεγόμενο πολιτικό κόστος που συζητάμε πολύ έντονα τις τελευταίες μέρες στη Βουλή και ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα. Του γυρίζω την πλάτη» σημείωσε.

Επίσης είχε σφοδρή αντιπαράθεση με την Κατερίνα Μάρκου.

«Όταν πάτε στη Θεσσαλονίκη φοράτε τα ψηλοτάκουνα...» είπε ο κ. Θεοδωράκης και αντέδρασε έντονα από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας η πρώην βουλευτής του ποταμιού και νυν της Νέα Δημοκρατία Κατερίνα Μάρκου με αποτέλεσμα να υπάρξει σφοδρή αντιπαράθεση της ίδιας με τον κ. Θοδωράκη.

«Αφού τολμάτε και μιλάτε εγώ δεν κυκλοφορώ στα σαλόνια της Θεσσαλονίκης αλλά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τα ψηλοτάκουνα σας δεν φτάνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, να τους χαίρεστε τους νέους συμμάχους. Δεν φταίτε εσείς, φταίνε αυτοί που σας πήραν. Βάλτε τις γόβες σας και πηγαίνετε στη Θεσσαλονίκη να ακούσετε τις απόψεις του κόσμου για αυτά που λέτε. Δάνειο ζητήσατε από τη Νέα Δημοκρατία»; σημείωσε.

Μετά από αυτή τη σφοδρή αντιπαράθεση ο κ. Θεοδωράκης συνέχισε την ομιλία του, επαναλαμβάνοντας ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να καταστεί επιχειρηματικό κέντρο των Βαλκανίων.

«Να δώσουμε το χέρι στους γειτόνους μας και να τους βοηθήσουμε και να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλονίκη που δεν φοβάται, τη Θεσσαλονίκη που τολμά, επιχειρηματική πρωτεύουσα στα Βαλκάνια. Οι έξαλλες αντιδράσεις των εθνικιστών στα Σκόπια μαρτυρούν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Οι δηλώσεις δηλαδή από πολιτικούς παράγοντες στα βόρεια σύνορά μας που αντίστοιχα σήμερα πολεμούν αυτή τη διαφαινόμενη συμφωνία μαρτυρούν ότι είμαστε σε έναν πρώτο δρόμο, που μπορεί να μας οδηγήσει σε μία συμβίωση όπως τη θέλουμε, χωρίς αλυτρωτισμός και εχθρότητα», ανέφερε.

«Ουστ!», «είσαι χρήσιμος ηλίθιος»: Οι ατάκες της Μάρκου στον Θεοδωράκη 

«Ουστ! Να πας στη Θεσσαλονίκη να τα πεις αυτά», φώναξε η κυρία Μάρκου από το βάθος της Ολομέλειας στον επικεφαλής του Ποταμιού που βρισκόταν στο βήμα.

«Είπα στον κ. Θεοδωράκη, πως ξεπουλάει την ιστορία της πατρίδας μας, πως είναι ο 'χρήσιμος ηλίθιος' μιας και οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν όχι για το Σκοπιανό και το ΠΟΤΑΜΙ λέει ΝΑΙ» δήλωσε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε από το βήμα της Βουλής από τον κ. Θεοδωράκη.

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θλιβερό φερέφωνο του αληθινού αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά -

Σκληρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο κλείσιμο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Επίθεση σε Μητσοτάκη και Σαμαρά

«Μας κάνατε δώρο την πρόταση δυσπιστίας. Αν δεν το ζητούσατε έπρεπε να το εφεύρουμε εμείς», είπε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι «θλιβερό φερέφωνο του αληθινού αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά».

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε σκληρή αντιπαράθεση κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που καταθέτει η ΝΔ για την κυβέρνηση τονίζοντας «θα τα πούμε όλα μέσα σε αυτές τις ημέρες, με ονόματα και διευθύνσεις. Δεν θα γλιτώσει κανείς».

Μητσοτάκης: Καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης - Να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές πρόθυμοι 

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτεταμένα στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ λέγοντας μεταξύ άλλων:

"Τα εθνικά θέματα αφορούν κυρίως την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Η κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση κάνει επικίνδυνους χειρισμούς όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που θα δημιουργεί τετελεσμένα. Ο συνδυασμός οικονομικών και εθνικών θεμάτων δεν είναι τυχαίος, είναι συνειδητή επιλογή για να στρέψετε τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τα επώδυνα μέτρα του τέταρτου μνημονίου, να διχάσετε και να πολώσετε την κοινωνία".

"Δεν μπορώ να διανοηθώ μια βαριά υποχώρηση στα εθνικά θέματα με μια κατανόηση των εταίρων στα ζητήματα της οικονομίας", είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι "αυτό θέλει ο ξένος παράγοντας, εμείς θέλουμε λύση και σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά αυτό προϋποθέτει μία σταθερή και ισχυρή Ελλάδα"

"Θέλουμε λύση αλλά μια λύση που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή, εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς σήμερα λέτε ναι. Και τότε ασκήθηκαν πιέσεις. Η συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα. Είναι μία κακή συμφωνία. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας που συνιστούν τον πυρήνα του αλυτρωτισμού αποτελούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Από τη στιγμή που αποδέχεστε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός του ονόματος" συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

"Αλλά ακόμη και γι’ αυτό είπατε ψέματα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το Severna Macedonija στο οποίο είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει στη συμφωνία. Με τη συμφωνία το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι", σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι πολίτες θα λέγονται Μακεδόνες και θα μιλούν τη μακεδονική;".

"Δική μου προτεραιότητα και της παράταξης που ηγούμαι είναι να συμβάλω στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να γίνει δικό μας πρόβλημα. Την ίδια ώρα καταγράφεται μία δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή, χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή. Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας" επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αιτιολογώντας την απόφαση της Κ.Ο. της ΝΔ να προβεί στην συγκεκριμένη κίνηση.

"Σας προκαλώ να μετατρέψετε αν τολμάτε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας, όπως έκαναν όλοι οι προτάτοχοί σας. Σας προκαλώ κ.Τσίπρα γιατί σήμερα αναμετριόμαστε όλοι με την ιστορία. Να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές που είναι πρόθυμοι να πουν «ναι» στην υπογραφή που είστε έτοιμος να βάλετε στις Πρέσπες" κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Σαμαρά: Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα - Σήμερα θέτει σε ομηρία σε έναν άλλο Μητσοτάκη - ΤΩΡΑ

Γεωργιάδης κατά κυβέρνησης: Είστε τεράστιοι πολιτικοί απατεώνες 

Σφοδρές επικρίσεις διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος, μιλώντας νωρίτερα, χαρακτήρισε «τεράστιους πολιτικούς απατεώνες» την κυβερνητική πλειοψηφία και αναφέρθηκε στις διατάξεις για το υπερταμείο, το Μεσοπρόθεσμο, τα διόδια, την συμφωνία με την πΓΔΜ. Ο κ. Γεωργιάδης επέκρινε προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας του ότι έκανε πολιτική καριέρα με τους αγανακτισμένους και επέκρινε και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, όπως είπε, δέχεται σήμερα τα συγχαρητήρια του ΝΑΤΟ.

«Γίνονταν μάχες για το αγγλικό δίκαιο του PSI, προδότες μας ανέβαζαν προδότες μας κατέβαζαν. Σήμερα όχι μόνο αγγλικό δίκαιο έχετε αλλά παρέχετε και 25 δισ. περιουσία του δημοσίου ως εγγυήσεις του υπερταμείου. Αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε σήμερα συγνώμη; Εσείς κύριε υπουργέ των Οικονομικών ήσασταν στο τραπεζάκι με τους αγανακτισμένους και κάνατε πολιτική καριέρα με το δεν χρωστάω δεν πληρώνω. Θα ήταν γενναία πολιτική πράξη να ζητήσετε συγνώμη», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στις διατάξεις για τα διόδια λέγοντας, ότι «στη χώρα αυτή πήγαινε ο κ. Τσίπρας και σήκωνε τις μπάρες με το δημοσιογράφο κύριο Βαξεβάνη» αλλά σήμερα τα διόδια διπλασιάζονται στην Εγνατία και τριπλασιάζονται στην υπόλοιπη χώρα.

«Είναι ή δεν είναι μέσα στο Μεσοπρόθεσμο η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του προϋπολογισμού και του ΑΕΠ; Έχετε το θάρρος να εξηγήσετε στους βουλευτές σας ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι η μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 και την ξαναψηφίζετε σήμερα;», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «πως αισθάνεστε δε τώρα που ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται να κάνει μια συμφωνία με τα Σκόπια με αποκλειστικό σκοπό την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ; Εσείς που λέτε στη συνεδριακή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ατλαντική συμμαχία πρέπει να καταργηθεί; Πρέπει όλοι να καταλάβουν πόσο τεράστιοι πολιτικοί απατεώνες είστε. Έπρεπε να έρθει η πρώτη κυβέρνηση αριστεράς να μας δώσει συγχαρητήρια η ατλαντική συμμαχία. Ο λαός θα σας δώσει σύντομα την απάντησή του για την προσβολή στη συλλογική του μνήμη».

Δείτε βίντεο:
https://twitter.com/St_Theodorakis/status/1007215505944563714?ref_src=twsrc%5Etfw

https://www.youtube.com/watch?v=0F5LKUvBKsohttps://www.youtube.com/watch?v=1pTStpoSetwhttps://www.youtube.com/watch?v=yAcANMr3BRchttps://www.youtube.com/watch?v=PqGF3RDiSP8https://www.youtube.com/watch?v=ObWQpJHmrCw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ