Φωτιά έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό. Η σύγκρουση ανάμεσα σε Κυβέρνηση, ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα αναμένεται να είναι σφοδρή και δίχος έλεος.
Το Σκοπιανό φέρνει λοιπόν αναταράξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης (14/06/2018) η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί σήμερα, ή αυριο το πρωί της Παρασκευής (15/06/2018) κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Ολομέλειας από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επί της προωθούμενης πρότασης για τη συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων ως προς το ονοματολογικό.
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ενώ ήδη οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν «φύλλο και φτερό» το κείμενο της προωθούμενης συμφωνίας που επιδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (13/06/2018) στη Βουλή.
Η ΝΔ εκτιμά πως στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχουν αρκετά «προβληματικά σημεία», ενώ στέκονται και στο γεγονός ότι ο όρος «Severna Makedonija» δεν αναφέρεται πουθενά ούτε μέσα στο ελληνικό ούτε μέσα στο αγγλικό κείμενο που έλαβαν απο την κυβέρνηση κι ότι δεν διασφαλίζεται το erga omnes ως προς το ονοματολογικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωση βέβαιος ότι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι γνωρίζει την αντίθεση του και δε θα του ζητήσει να ψηφίσει τη συμφωνία.
Δείτε βίντεο από το ΣΚΑΪ
Δηλώσεις Γεννηματά-Ρήγμα στο Κίνημα Αλλαγής
Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν είναι ολοκληρωμένη λύση, υποστηρίζει η Φώφη Γεννηματά, η οποία εκφράζει και επίσημα τη διαφωνία της, σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ζήτημα του ονοματολογικού.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής προχώρησε σε προσωπική δήλωση, μετά την αδυναμία του Πολιτικού Συμβουλίου να συμφωνήσει σε κοινή θέση. Τα υπόλοιπα μέλη του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου ήταν θετικά απέναντι στη συμφωνία, αλλά η προσπάθεια συμβιβασμού δεν απέδωσε καρπούς.
Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά:
«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.
Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.
Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.
Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.
Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:
Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.
Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.
Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.
Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης».
Μόνη της απέναντι στους άλλους πέντε της ηγετικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε χθες η Φώφη Γεννηματά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά εστίασε σε τρία καίρια ζητήματα της συμφωνίας, όπως χαρακτηρίστηκαν από το περιβάλλον της, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν:
Εθνικότητα – Γλώσσα – Έννομα αποτελέσματα: Στα δύο πρώτα εκτιμάται από την πλευρά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι γίνεται εκχώρηση ενώ στο τρίτο εκτιμάται ότι ακόμη και σε περίπτωση ναυαγίου επΊ της διαδικασίας η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση θα έχει παράξει έννομα αποτελέσματα που θα δεσμεύουν στο μέλλον τη χώρα σε όποια νέα διπλωματική επαναπροσέγγιση.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αντίθετα από την κυρία Γεννηματά είδε τα στοιχεία της συμφωνία ως πιο σημαντικά και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να απορριφθεί το κείμενο.
Από την πλευρά του Θανάση Θεοχαρόπουλου επισημάνθηκε ότι οι βασικές αρχές που είχε βάλει από την αρχή το ΠΣ πιάνονται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει τώρα ψηφοφορία είναι το μόνο που κράτησε τους τόνους σχετικά χαμηλά, ωστόσο κανείς δεν κρύβει ότι ο αντίκτυπος στην εικόνα του Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση της συμφωνίας την Παρασκευή θα είναι βαρύς, καθώς ΔΗΣΥ και Ποτάμι θα εμφανίσουν εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις, ενώ και οι ίδιες οι ΚΟ των κομμάτων θα παρουσιάσουν φαινόμενα διαφοροποιήσεων από τουλάχιστον δύο βουλευτές σε κάθε κόμμα.
Όπως όλοι παραδέχονται ανοιχτά, υπάρχει θέμα και μάλιστα σοβαρό, αλλά για την ώρα δεν τέθηκε από καμία πλευρά ζήτημα συμπόρευσης στο Κίνημα Αλλαγής.
Tην ίδια στιγμή, με ένα άρθρο-φωτιά, ο Γ. Μπαμπινιώτης ξεγυμνώμει και πάλι την Κυβέρνηση.
«Έλαμψε η αιτία επικλήσεως τού 1977 και πολλών άλλων χρονολογιών: αναγνωρίστηκε επισήμως κατά τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια η βουλγαροσερβική σλαβική γλώσσα των Σκοπίων ως «μακεδονική». Δόθηκε επισήμως ένα όνομα με το οποίο η γλώσσα αυτή δεν έχει καμία σχέση. Τόσος μόχθος, τόσες προσδοκίες, γέννησαν τόση πίκρα και τόση αίσθηση ματαίωσης...» με αυτά τα λόγια ξεκινά την τοποθέτηση του ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης σε άρθρο του στο protagon.gr
Ύστερα από σκέψη ο γνωστός γλωσσολόγος καταλαβαίνει όπως αναφέρει «γιατί ο ευφυής υπουργός παρέπεμπε πεισματικά στο 1977. Γιατί επιζητείτο εκ των υστέρων δικαιολογία για τα αδικαιολόγητα. Είχε αποφασισθεί προφανώς μέσα στο δούναι και λαβείν της διαπραγμάτευσης να αναγνωριστεί και να προσφερθεί χαριστικά η ονομασία της σλαβικής γλώσσας των Σκοπιανών σαν «μακεδονική» και ανεζητείτο δήθεν «προηγούμενο» και δήθεν «ιστορικό έρεισμα».
Ετσι το των Σκοπιανών διπλωματικό «επιχείρημα» (ρητά μόλις από το 1991 που αυτονομήθηκε η ΠΓΔΜ) πως τάχα η γλώσσα τους είναι η «μακεδονική», η χρήση δηλ. εκ μέρους των Σκοπιανών μιας ψευδώνυμης ονομασίας για μια γλώσσα η οποία δεν είναι παρά ένα βουλγαροσερβικό ιδίωμα, δηλ. μια σλαβική γλώσσα, που γι’ αυτό άλλωστε γράφεται με το σλαβικό κυριλλικό αλφάβητο όπως όλες οι σλαβικές γλώσσες, αναπαρήχθη κατά κόρον από γνωρίζοντες την αλήθεια και από άλλους μη έχοντες ιδέαν του θέματος ως μη ώφελον»
Ο κ. Μπαμπινιώτης τονίζει τι συζητήθηκε το 1977. «Ένα τεχνικό θέμα πώς θα τυποποιηθούν αποκλειστικώς τα γεωγραφικά ονόματα χωρών με λατινικό αλφάβητο (όπως η Γιουγκοσλαβία τότε, αλλά και η Ελλάδα και η Κίνα και οι αραβικές χώρες και το Ισραήλ και οι χώρες τής Σοβιετικής Ενωσης και πολλές άλλες χώρες), να εξηγώ ως συμμετασχών ότι αυτό ήταν το θέμα της 3ης Διάσκεψης την Ηνωμένων Εθνών στην Αθήνα («the standardization of geographical names») και κάποιοι επίσημοι (υπουργοί και βουλευτές τής κυβέρνησης) να συνεχίζουν να μιλούν αυτοί -όχι οι Σκοπιανοί!- για δήθεν αναγνώριση εκ μέρους μας της γλώσσας των Σκοπίων ως «μακεδονικής»!…
Στην Αθήνα, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, με υπουργό τον (επιστήθιο φίλο και συνεργάτη του) υπουργό του Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τρυπάνη, με εμάς μια ομάδα γλωσσολόγων και γεωγράφων, δηλ. ειδικών για το θέμα επιστημόνων και όχι διπλωματών (όλων μας εκπεφρασμένα αντίθετων με διάφορες ευκαιρίες σε κάθε σκέψη για ψευδώνυμη ονομασία της γλώσσας των Σκοπίων ως «μακεδονικής») αναγνωρίστηκε -άκουσον άκουσον- το 1977 «μακεδονική» γλώσσα!»
Δεν αναγνωρίσαμε ποτέ «μακεδονική γλώσσα» θα τονίσει λίγο πιο αργότερα στο κείμενο του.
«Και εγένετο φως. Ελαμψε η αιτία επικλήσεως του 1977 και πολλών άλλων χρονολογιών: αναγνωρίστηκε επισήμως κατά τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια η βουλγαροσερβική σλαβική γλώσσα των Σκοπίων ως «μακεδονική». Δόθηκε επισήμως ένα όνομα με το οποίο η γλώσσα αυτή δεν έχει καμία σχέση. Αντιστάθμισμα: Θα αναφέρεται κάπου στη συμφωνία ότι η επισήμως αναγνωριζομένη από την Ελλάδα γλώσσα των Σκοπίων ως «μακεδονική» δεν είναι μακεδονική αλλά σλαβική!…
Τότε, αφού και οι δύο πλευρές συνομολογούν ρητά ότι είναι (όπως πράγματι είναι) σλαβική γλώσσα, γιατί συμφωνούμε να λέγεται «μακεδονική», όνομα που παραπέμπει ρητά στην ελληνική γλώσσα τής Μακεδονίας (αρχαία, νέα και σύγχρονη); Δεν είναι αυτό ιδιοποίηση και σφετερισμός ενός εθνικού ονόματος για μια γλώσσα που σε σχέση με τους ομιλητές της (εννοώ τους Σκοπιανούς) έχει άλλη εθνική προέλευση;
Και δεν γίνεται ο σφετερισμός αυτός για τον προφανή λόγο, ότι μια εθνική γλώσσα είναι και καθοριστικό συστατικό εθνικής ταυτότητας, μιας άλλης δηλ. ταυτότητας από την πραγματική ιστορική ταυτότητα που έχουν οι πολίτες των Σκοπίων; Είναι σοβαρό και πειστικό να επιχειρηματολογούμε ότι ο κόσμος που θα λέει τη γλώσσα των Σκοπίων «μακεδονική» θα σπεύδει εν συνεχεία να αναζητεί τη συμφωνία που θα έχει υπογραφεί και στην οποία θα πληροφορείται ποια είναι η καταγωγή και η υπόσταση αυτής της δήθεν «μακεδονικής»;»
Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών χρησιμοποίησε τα λόγια του Πλάτωνα για να περιγράψει την κατάσταση που έχουμε επέλθει.
«Ο Πλάτων λέει κάπου στον Σοφιστή «φαίνεται να μας είπαν έναν μύθο ο καθένας σαν να είμαστε παιδιά» (μῦθόν τινα ἕκαστος φαίνεταί μοι διηγεῖσθαι παισίν ὡς οὖσιν ἡμῖν). Αυτό συμβαίνει και στην αντιμετώπιση που έχουμε όσοι πονάμε την Ελληνική της δικής μας, ιστορικά καταξιωμένης, Μακεδονίας που αναγκαζόμαστε -έστω και με καθυστέρηση- να υποστηρίζουμε στην παρούσα συγκυρία. «Μας λένε έναν μύθο σαν να είμαστε παιδιά»…
Τόση διαπραγμάτευση, τόσος μόχθος, τόσες προσδοκίες, γέννησαν τόση πίκρα και τόση αίσθηση ματαίωσης. Τελικά, ως προς τη γλώσσα τουλάχιστον φαίνεται να ισχύει το ὤδινεν ὄρος καί ἔτεκε μῦν…»