Υπεγράφη η σύμβαση προμήθειας του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων και Εθνικής Βάσης Δεδομένων, ένα από τα έργα του προγράμματα ΑΙΓΙΣ, που με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να συμβάλει στην διαχείριση και την πρόληψη φυσικών καταστροφών.
Αποτελεί υποέργο που εντάσσεται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων και Πρόληψης, συνολικού ύψους 72,3 εκ. ευρώ και συνιστά τον πυρήνα της ψηφιακής υποδομής στη διαχείριση και στην πρόληψη φυσικών καταστροφών.
Με τη δημιουργία ενός προηγμένου πληροφοριακού συστήματος, βασισμένο σε προηγμένες τεχνολογίες και ΑΙ, όλοι οι φορείς Πολιτικής Προστασίας θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες και δεδομένα υψηλής ποιότητας και ακρίβειας για τη λήψη αποφάσεων, την οργάνωση των διαθέσιμων πόρων και τη βέλτιστη διαχείριση όλων των συμβάντων.
Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει άμεση ενημέρωση και έγκαιρος συντονισμός στο πεδίο και θα διασφαλίζεται η βέλτιστη αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
«Το κομμάτι αυτό στη τεχνητή νοημοσύνη και στη ψηφιοποίηση είναι από τα πιο σημαντικά και δίνει τη δυνατότητα η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο να πάνε στην επόμενη εποχή» ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
«Θα ενισχύσει καθοριστικά τις δυνατότητες όσων επιχειρούν στο πεδίο»
«Η χρήση νέων τεχνολογιών, τεχνητής νοημοσύνης και αλγόριθμων αποτελεί την πιο σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του ΑΙΓΙΣ που, σύμφωνα με τον υπουργό «θα ενισχύσει καθοριστικά τις δυνατότητες των υπηρεσιακών μας παραγόντων που επιχειρούν στο πεδίο: Τους Αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους Δασάρχες, και όλους αυτούς οι οποίοι αποφασίζουν στο δευτερόλεπτο και προσπαθούν να σώσουν ζωές», τόνισε ο κ. Κικίλιας.
«Θα μιμηθούν το παράδειγμα της Ελλάδας και άλλες χώρες»
«Ουσιαστικά στην ολοκλήρωση δύο σεζόν, ολοκληρώνουμε στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας το σύνολο των διαγωνιστικών διαδικασιών. Έχουμε δημοπρατήσει προγράμματα που αγγίζουν το 1,9 δις ευρώ και μέχρι τέλος του Μαρτίου θα έχουμε ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ σε συμβασιοποιήσεις» σημειώνει ο ίδιος.
«Το παράδειγμα της Ελλάδας θα το μιμηθούν σύντομα και άλλες χώρες στον πλανήτη γιατί νομίζω είμαστε από τους πρώτους, οι οποίοι εξελίσσουμε σε τέτοιο βαθμό την Πολιτική Προστασία, έτσι ώστε με όλα πλέον τα δεδομένα και στη μονάδα του χρόνου, οι Αξιωματικοί μας που παίρνουν πολύ κρίσιμες αποφάσεις να τις παίρνουν με τον πιο σωστό και πιο ενδεδειγμένο τρόπο».