Πολιτική

Κεραμέως: «Μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη της διά βίου μάθησης»

Μεγαλύτερη βελτίωση του παραγωγικού τους μοντέλου και ακόμα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης θα πετύχουν η Ελλάδα και η Ευρώπη, εφόσον δώσουν ακόμη περισσότερη προσοχή στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ), όπως είπε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι «πιστεύει ακράδαντα» σε αυτό.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα πεντηκοστά γενέθλια του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), αποκεντρωμένου οργανισμού της ΕΕ, που τα τελευταία 30 χρόνια εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, η κα Κεραμέως υπενθύμισε πως το 2021 υπεγράφη η ανανέωση της συμφωνίας για την παραμονή της έδρας του φορέα στην Ελλάδα. «Η ανανέωση αυτής της συμφωνίας σηματοδότησε την έναρξη νέας περιόδου στενότερης συνεργασίας του Cedefop και της Ελλάδας σε επίπεδο έρευνας και καλών πρακτικών για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση» υπογράμμισε η υπουργός και πρόσθεσε ότι η έναρξη της νέας αυτής περιόδου συνέπεσε, όχι τυχαία, με την πολύ μεγάλη έμφαση που δίδει η κυβέρνηση την τελευταία πενταετία στον τομέα της ΕΕΚ.

Σημείωσε ότι σε έναν ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο με παγκόσμιες προκλήσεις, όπως οι πανδημίες, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η διαρκής τεχνολογική πρόοδος, με αιχμή του δόρατος την Τεχνητή Νοημοσύνη, η ανάγκη της διά βίου μάθησης είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥπΑ) και με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, δρομολογούνται πολύ σημαντικά προγράμματα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων.

«Τα τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη ένα μαζικό οριζόντιο πρόγραμμα reskilling και upskilling, το οποίο εκπονεί με εξαιρετικό τρόπο η ΔΥπΑ (…) Μιλάμε για καταρτίσεις οι οποίες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 400.000 και στόχος είναι το 10% του ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας να περάσει από αυτά τα προγράμματα» σημείωσε. Πρόσθεσε πως σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ανέφερε, έναν χρόνο μετά την έναρξη της συμμετοχής ατόμων στα προγράμματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, αυτά είχαν 62% υψηλότερη πιθανότητα απασχόλησης, σε σχέση με όσους δεν συμμετείχαν.

«Αντιστοίχως, τα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων εξασφαλίζουν ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 60% πιθανότητας να είναι σε δουλειά ένα χρόνο μετά, σε σχέση με αυτούς που δεν συμμετέχουν (…) Στην όλη προσπάθεια για την επανακατάρτιση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων, η συνεργασία μας με το Cedefop είναι καταλύτης, γιατί το Cedefop παράσχει συστηματικά εμπειρογνωμοσύνη στην Ελλάδα» τόνισε.

H κα Κεραμέως αναφέρθηκε και στις επαγγελματικές σχολές μαθητείας, οι οποίες προσφέρουν δωρεάν εκπαίδευση σε 38 ειδικότητες αιχμής, για τις οποίες η απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας αγγίζει το 100%. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον μηχανισμό για την αξιολόγηση των αναγκών της αγοράς εργασίας: «με τη βελτίωσή του, μεταξύ άλλων, επιδιώκουμε ακόμα πιο στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ούτως ώστε όλη αυτή η πληροφόρηση που δίνει αυτός ο μηχανισμός να τροφοδοτείται αυτόματα στο σύστημα του Υπουργείου Παιδείας από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού θα τολμήσω να πω, προκειμένου από νωρίς να στέλνονται τα μηνύματα σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες στην αγορά» υπογράμμισε η υπουργός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ