Ανατροπή της πολιτικής επικαιρότητας προκάλεσαν οι τεράστιες συγκεντρώσεις που έγιναν χθες σε όλη τη χώρα για την πλήρη διαλεύκανση και την απόδοση ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους για το δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας τον Φεβρουάριο του 2023.
Στη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, μαζί με τους χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν και πέντε πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης: Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Αλέξης Χαρίτσης.
Ωστόσο, οι εξελίξεις πυροδοτήθηκαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη από τον χώρο του συλλαλητηρίου, ο Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα «προοδευτικά κόμματα» με στόχο να ζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και τονίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».
Στη δήλωσή του, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε επίσης ότι «η παλλαϊκή κοινωνική αντίδραση για το σχέδιο συγκάλυψης της κυβέρνησης στο έγκλημα των Τεμπών έστειλε ηχηρό μήνυμα για Δικαιοσύνη και ξεκάθαρη απαίτηση για Διαφάνεια» και ότι «η εισαγγελική έρευνα, η οποία καθυστερεί με ευθύνη της κυβέρνησης, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να έρθει ο φάκελος με όλες τις πραγματογνωμοσύνες στη Βουλή».
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Σωκράτης Φάμελλος επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της λεγόμενης «προοδευτικής αντιπολίτευσης», με το ΚΚΕ να είναι το πρώτο από αυτά που δημοσίως εξέφρασε τη συμφωνία του με του με τη διεξαγωγή της συζήτησης. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι «συμφωνεί με την ανάγκη προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών, για τη σύγκρουση των τρένων και την έκρηξη που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων, αλλά και για τις επανειλημμένες προσπάθειες συγκάλυψης από την κυβέρνηση της ΝΔ» και ότι «Η ανάγκη για μία τέτοια συζήτηση πρέπει να υπηρετεί το στόχο της ανάδειξης όλων των παραγόντων που οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα προκειμένου να μην ξαναζήσει ο λαός και η νεολαία της χώρας μια τέτοια τραγωδία».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης πριν από την επικοινωνία του Σωκράτη Φάμελλου σε ανάρτησή του όπου παρουσιάζονταν εικόνες από το συλλαλητήριο, σημείωσε ότι «σήμερα οι Έλληνες δε ζήτησαν απλά Δικαιοσύνη. Την απαίτησαν». Η συγκεκριμένη δήλωση προοικονομεί ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ θα είναι αντίθετο προς τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τα Τέμπη, ωστόσο η στάση του κόμματος αναμένεται να ξεκαθαριστεί εντός της σημερινής ημέρας.
Παράλληλα, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και θετική στάση, τόσο της Πλεύσης Ελευθερίας, όσο και της Νέας Αριστεράς στο ενδεχόμενο διεξαγωγής κοινοβουλευτικής συζήτησης για το θέμα, ωστόσο, αναμένονται με ενδιαφέρον και οι επίσημες αντιδράσεις των δύο κομμάτων.
Φυσικά οι αντιθέσεις μεταξύ όλων των προαναφερόμενων κομμάτων παραμένουν υπαρκτές και οι αποστάσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, χαώδεις. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνδυασμό και με την πίεση που προκάλεσαν τα συλλαλητήρια, φαίνεται να ωθεί τα κόμματα σε μια υποτυπώδη συνεννόηση, η οποία μέχρι και σήμερα φάνταζε πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Οι εξελίξεις που προκάλεσαν οι χθεσινές συγκεντρώσεις, υπερκάλυψαν την πολιτική επικαιρότητα που παρήχθη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεδρίαση της ΚΕ που πραγματοποιήθηκε.
Άλλωστε, δεν είναι ακόμη γνωστό το αν το ζήτημα των Τεμπών πρόκειται να επηρεάσει και τον προγραμματισμό που υπάρχει για παρουσίαση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, της πρότασης του κόμματος για τον τραπεζικό τομέα. Η παρουσίαση πάντως ήταν προγραμματισμένη να γίνει εντός της εβδομάδας.