Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Πέρασε με τις περισσότερες ψήφους της 5ετιας ο Προϋπολογισμός - Τα 258 υπέρ στις δαπάνες Άμυνας και ο Τσίπρας

Ισχυρή ψήφο κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης σε περιβάλλον ακραίας πολιτικής ρευστότητας έλαβε η κυβέρνηση καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025 συγκέντρωσε 159 θετικές ψήφους, τις περισσότερες της τελευταίας 5ετίας.

Το κεντρικό παράρτημα του κορυφαίου νομοσχεδίου ψηφίστηκε από τους 155 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, από τον Λευτέρη Αυγενάκη, που όλα δείχνουν ότι επιστρέφει άμεσα στο κόμμα, καθώς και από τους ανεξάρτητους - προερχόμενους από τους «Σπαρτιάτες», Μιχάλη ΓαυγιωτάκηΧάρη Κατσιβαρδά και Γιώργο Ασπιώτη.

Oπως αναφέρει το protothema.gr, Από την διαδικασία απείχε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς. Ο τελευταίος επέλεξε την αποχή στην επι της αρχής ψηφοφορία, στήριξε, ωστόσο, πολλές από τις επιμέρους δαπάνες υπουργείων.

Πέραν αυτού, ως ευρύτερη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής ερμηνεύεται και το γεγονός ότι το σύνολο των επιμέρους προϋπολογισμών των υπουργείων έλαβαν στήριξη πέραν των 155 βουλευτών της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας πήραν 167 υπέρ, του Παιδείας 166 και των Εξωτερικών, Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας 160.
 

Τα 258 υπέρ στις δαπάνες Άμυνας, το λάθος Τσίπρα και οι «αντάρτες» της Νίκης

Οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συγκέντρωσαν την ευρύτατη στήριξη 258 βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνικής Λύσης, Νίκης Σπαρτιατών και αρκετών ανεξάρτητων.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στον επίσημο κατάλογο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να πηγαίνει κόντρα στην «γραμμή» του κόμματος του και να καταψηφίζει.

Η αρνητική ψήφος του πρώην πρωθυπουργού πυροδότησε σενάρια και ερμηνείες περί απόπειρας διατήρησης των γεφυρών με την Νέα Αριστερά, η οποία είχε επικρίνει την επίσημη στάση της Κουμουνδούρου να ψηφίσει υπέρ των εξοπλιστικών δαπανών. Πάντως, πηγές από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα υποστηρίζουν ότι εκ παραδρομής καταχωρήθηκε αρνητική ψήφος και πως ο ίδιος υπερψήφισε.

Την ίδια στιγμή ο ονομαστικός κατάλογος με τις ψήφους των βουλευτών φαίνεται πως προκαλεί πονοκεφάλους και στην ηγεσία της Νίκης, καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση των Νίκου Βρεττού και Νίκου Παπαδόπουλου καταψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, παραβιάζοντας τη «γραμμή» του κόμματος.
 

Η ρελάνς Μητσοτάκη με τις τράπεζες


Μακριά από τα πρότυπα μιας «τεχνοκρατικής» ομιλίας με πολλά νούμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ψήφισης του προϋπολογισμού επεχείρησε χθες μια πολιτική ρελάνς, ξεδιπλώνοντας μια «βεντάλια» φιλολαϊκών μέτρων που υπηρετούν και τις πολιτικές στοχεύσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Προτάσσοντας μια σημαντική παρέμβαση στις τραπεζικές χρεώσεις που είχαν γίνει πλέον καταχρηστικές, ο πρωθυπουργός περιέγραψε ένα βήμα με δεδομένη αποδοχή στην κοινωνία, ενώ είχε δύο ακόμα «άσσους» στο μανίκι τους που αφορούν κρίσιμα για τη ΝΔ ακροατήρια: την εξαίρεση των χαμηλοσυνταξιούχων στην περίμετρο του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στα φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και το επίδομα επικινδυνότητας που θα πάρουν από το 2026 οι ένστολοι.


«Προϋπολογισμός, τελικά, πρώτα και πάνω από όλα, σημαίνει ρεαλισμός, με πόρους που συμβαδίζουν με τις διακηρύξεις, όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ομολογουμένως έκανε χθες μια πολιτική άσκηση που απηχεί τις αξίες της real politik. Με δεδομένη τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να παίξει το χαρτί μέτρων που έχουν απτό αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών και οι καταχρηστικές χρεώσεις, με τις οποίες είναι καθημερινά αντιμέτωποι πολίτες και επιχειρήσεις ήταν ένας… εύκολος στόχος. Η κυβέρνηση, άλλωστε, έχει δεχθεί κριτική ότι καθυστέρησε στο συγκεκριμένο ζήτημα από την εποχή που έπεφταν…μπινελίκια σε συναντήσεις με εκπροσώπους των τραπεζών.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι μια ακόμα «συμφωνία κυρίων» θα έμενε ενδεχομένως στα χαρτιά, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μια νομοθετική ρύθμιση που είναι συμβατή με τα πλείστα όσα παράπονα των πελατών των εμπορικών τραπεζών.

Το «κοστούμι» για τις τράπεζες, αν υπολογίσει κανείς και την επιπρόσθετη φορολογία για τα ακίνητα που θα αφορά στον ΕΝΦΙΑ του 2026, ανέρχεται περίπου στα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ ότι μια έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών θα ήταν ατελέσφορη, καθώς οι πόροι που θα αντλούνταν δεν θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην κοινωνία λόγω των «οροφών δαπανών» που έχουν διαμορφωθεί με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαμηλοσυνταξιούχοι και ένστολοι

Όπως είχε γράψει και το «ΘΕΜΑ» της Κυριακής, στην κυβέρνηση είχε γίνει η άσκηση για ορισμένες επιπρόσθετες παρεμβάσεις, πέραν των βασικών προβλέψεων του προϋπολογισμού. Η πρώτη θα αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, πολλοί εκ των οποίων είναι συνεπείς ψηφοφόροι της ΝΔ. Εμπράκτως, πάντως, θα διορθωθεί μια αδικία, καθώς νεότεροι συνταξιούχοι που ήταν στην περίμετρο του ΕΚΑΣ δεν εξαιρούνταν από τη φαρμακευτική δαπάνη. Πλέον, πάνω από 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα συμμετέχουν στα φάρμακά τους που είναι ένα μεγάλο μέρος από τις μηνιαίες τους ανάγκες.

Η κυβερνητική υπέρβαση, όμως, αφορά τους ενστόλους, με την καθιέρωση του επιδόματος επικινδυνότητας. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των εκατοντάδων χιλιάδων ενστόλων, το οποίο εντάθηκε ιδίως από τότε που υπέστησαν μισθολογικές περικοπές και είδαν τα δώρα τους να καταργούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό θα είναι περίπου 500-600 ευρώ κατ’ έτος και θα δοθεί από το 2026, ενώ τους επόμενους μήνες θα γίνουν επαφές, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η τεχνική φόρμουλα. Υπενθυμίζεται ότι οι ένστολοι είχαν «ξεσηκωθεί» μετά την ανακοίνωση αύξησης των «νυχτερινών» αμοιβών, κάνοντας λόγο για «ψίχουλα». Με αυτή την εξαγγελία, η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι ακούει τα αιτήματα τους και παρεμβαίνει με τρόπο ουσιαστικό και γι’ αυτούς και για τα δημόσια οικονομικά.

Ικανοποίηση στους βουλευτές

Η ομιλία Μητσοτάκη είναι προφανές ότι λειτούργησε ως «τονωτικό» για την ψυχολογία αρκετών γαλάζιων βουλευτών. Φάνηκε στα θερμά χειροκροτήματα και στα χαμόγελα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι δε κρίσιμο ότι οι επιπρόσθετες εξαγγελίες ήρθαν ως συνέχεια μετά από ερωτήσεις και παρεμβάσεις βουλευτών της ΝΔ, η οποίες από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ αντιμετωπίζονταν ως «αντάρτικο». Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών, 8 βουλευτές της ΝΔ προεξάρχοντος του βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη-δεν πήρε τον λόγο στον προϋπολογισμό-είχαν θέσει το ζήτημα των χαμηλοσυνταξιούχων. Μάλιστα, προ ολίγων ημερών ο κ. Χρυσομάλλης επανήλθε μόνος του με σχετική ερώτηση.

Όσο για τα ζητήματα των ενστόλων, ουκ ολίγοι βουλευτές είχαν θέσει στο Μέγαρο Μαξίμου το ζήτημα. Με αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός ήθελε να υπενθυμίσει ότι οι παρεμβάσεις των βουλευτών δεν δαιμονοποιούνται, ο ρόλος τους είναι να επισημαίνουν κακώς κείμενα και εφόσον υπάρχει περιθώριο, τότε αυτές ικανοποιούνται. Παράλληλα, μετά από μια περίοδο εσωκομματικής αναταραχής, είναι κρίσιμο και για το Μέγαρο Μαξίμου να υπάρξει αποκατάσταση της εσωκομματικής ομόνοιας.


 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ