Πολιτική

Νέο Κοινοβουλευτικό αποτύπωμα: Επίσημα με 31 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις Αυλωνίτη, Μάλαμα και Χρηστίδου

Στο οριακό σημείο των 31 βουλευτών πέφτει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τους Αλέξανδρο Αυλωνίτη, Κυριακή Μάλαμα και Ραλλία Χρηστίδου να επισημοποιούν την ανεξαρτητοποίησή τους με επιστολές που κατέθεσαν αργά το απόγευμα τις Κυριακής στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή έναρξη του συνεδρίου επιστολή ανεξαρτητοποίησης κατάθεσε και ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς.

Πλέον η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχεί σε 31 βουλευτές όσους έχει και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όμως η Κουμουνδούρου διατηρεί για την ώρα τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς κατά τον κανονισμό της Βουλής: «Σε περίπτωση ισoδυναμίας πρoηγείται η Koινoβoυλευτική Oμάδα τoυ Kόμματoς πoυ πήρε περισσότερες ψήφoυς στις εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή».

Ωστόσο, φαίνεται πως είναι θέμα ημερών - αν όχι ωρών - να ακολουθήσουν κι άλλες αποχωρήσεις και έτσι να καταγραφεί για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά η έκπτωση κόμματος από το ισχυρότερο αξίωμα της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται πως πρόθεση ανεξαρτητοποίησης έχει εκφράσει και η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη ενώ 3 ακόμα βουλευτές που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον Κασσελάκη - Γιώργος Γαβρήλος, Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώτα Πούλου - δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν από τους κοινοβουλευτικούς τους ρόλους (σ.σ. κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, τομεάρχες) αλλά προς ώρας παραμένουν στην ΚΟ.

Η δύναμη των κομμάτων στη Βουλή διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ 156

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 31 (35-4)

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 31

ΚΚΕ 21

Ελληνική Λύση 11

Νέα Αριστερά 11

Νίκη 10

Πλεύση Ελευθερίας 6

Σπαρτιάτες 5

Ανεξάρτητοι 18 (14+4)

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κασσελάκης μετά την εξαγγελία για την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα είναι πιθανό να επιδιώξει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση η οποία μπορεί να αποκτηθεί μόνο με τον σχηματισμό νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από τουλάχιστον 10 ανεξάρτητους βουλευτές.

Κυβερνητικά βέλη στο ΠΑΣΟΚ

Από την στιγμή που εξελιχθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Για εμάς είναι ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη αυτό τον ρόλο να τον παίξουμε με σοβαρότητα, αξιοπιστία, καθαρότητα , αποφασιστικο καθαρό λόγο και πρότασεις για τα προβληματα των πολιτών», τόνισε ο Δημήτρης Μάντζος.  

Τα βέλη του στο ΠΑΣΟΚ, έστρεψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως “δεν έχει αντιπρόταση”. 
 
Περισσότερο σημαντικό από τα όχι του ΠΑΣΟΚ είναι η έλλειψη αντιπρότασης. Το «όχι» είναι λογικό από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, πέραν των πολύ μεγάλων που σας περιέγραψα. Αλλά άλλο «όχι» με αντιπρόταση και άλλο σκέτο «όχι». Χειρότερο, λοιπόν, από το «όχι» είναι το σκέτο «όχι», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. (πηγή: iefimerida.gr) 
 
Στο μεταξύ, Κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν την κριτική βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν  ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξυπηρετεί  «το σχέδιο Μητσοτάκη».
 
«Το ίδιο ακριβώς φαντάζομαι έκανε ο κ. Λαφαζάνης, η κ. Αχτσιόγλου, ο κ. Βαρουφάκης. Στον ΣΥΡΙΖΑ, είχατε ένα αφήγημα για αντιμνημόνια, τελείωσε αυτό το παραμύθι. Κανείς δεν έβαλε αυτούς τους πέντε να διασπάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φταίει κανένας Μητσοτάκης, δεν σας φταίει ο καιρός, εσείς οι ίδιοι φταίτε», σχολίασε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης.
 
Η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από οργανωτικός εκφυλισμός, είναι και ιδεολογική και πολιτική χρεοκοπία του όλου ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε το μέλος του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ