Το αγεφύρωτο χάσμα που έχει μετατρέψει σε ξένα σώματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τους «87» της «φρουράς Τσίπρα» και τους «Κασσελίστας» υπό τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη υπογράμμισε με τον πιο εμφατικό τρόπο το εορταστικό τριήμερο παρά την σύντομη ανάπαυλα, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη.
Μάλλον τυπικά, αν όχι αμήχανα, χαιρετήθηκαν στην επίσημη δοξολογία για την γιορτή του πολιούχου, Αγίου Δημητρίου οι Στέφανος Κασσελάκης και Σωκράτης Φάμελλος, ενώ το κλίμα υπήρξε κάτι περισσότερο από «συντροφικό» χθες μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν στο ίδιο τραπέζι παρακάθισαν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης, όπως και οι τοπικοί βουλευτές της Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστος Γιαννούλης, στέλνοντας μήνυμα ενότητας μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης.
«Ζήτουλας» εκλογικής περιφέρειας
Κινούμενοι παράλληλα, το «παρών» στις εορταστικές εκδηλώσεις της συμπρωτεύουσας έδωσαν και οι «Κασσελίστας», καθώς πλην του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, σταθερά παρίστατο στο εορταστικό πρόγραμμα ο βουλευτής και στενός συνεργάτης του κ. Κασσελάκη, Πέτρος Παππάς, αν και εκλέγεται στον νομό Κιλκίς. Η αδιάλειπτη παρουσία του κ. Παππά στη… γειτονική του Κιλκίς εκλογική περιφέρεια είχε ως αποτέλεσμα την «έκρηξη» του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστου Γιαννούλη ο οποίος σχολίασε με ανάρτησή του στο Χ πως «κάτι άσχετο Πρώτη φορά εμφανίστηκε "ζήτουλα" αλλαγής εκλογικής περιφέρειας γιατί τρέμει στην ιδέα να παραμείνει σε αυτή που έχει εκλεγεί. Είναι στην κατηγορία αντικαρέκλας και ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΔΩΣΩ…», «φωτογραφίζοντας» εμμέσως πλην σαφώς τον Πέτρο Παππά ο οποίος φέρεται να επιθυμεί να κατέλθει υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, έντονη εντύπωση στους συριζαϊκούς κύκλους προκάλεσε το γεγονός ότι ο Πέτρος Παππάς χαιρέτησε, στο πλαίσιο των εορτασμών, δια χειραψίας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, στιγμιότυπο που δεν έκρυψε στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα. Τη στιγμή που, κατά ασφαλείς πληροφορίες, η ιδέα της καθόδου του στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν φέρεται να αφήνει ασυγκίνητο τον σημερινό βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ.
Απώλειες πριν τον συσχετισμό
Και αν η προσωπική αγωνία της εκλογικής επιβίωσης είναι εντονότερη στους «Κασσελίστας» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται σε μικρούς νομούς, η επιχείρηση ατομικής «διάσωσής» τους, ωστόσο, δεν φαίνεται ασύνδετη με το γεγονός ότι δεν αργεί ο «τελικός γύρος» της εσωκομματικής σύγκρουσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών εκτιμάται ότι θα διαφανεί στις εκλογές των Συνέδρων, οι οποίες θα λάβουν χώρα το Σαββατοκύριακο 2-3 Νοεμβρίου.
Ήδη από αύριο, οπότε και συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, οι ρυθμοί θα είναι αμιγώς συνεδριακοί, ενώ σε μια πρώτη αποτίμησή τους, τόσο σε επίπεδο λεκανοπεδίου Αττικής, όσο και σε πανελλαδική κλίμακα, η πλευρά της πλειοψηφίας (δηλαδή η ομάδα των «87» και οι εσωκομματικοί σύμμαχοί τους) φαίνεται να εκτιμά πως θα διαμορφώσει έναν συσχετισμό της τάξης 65-35, ο οποίος θεωρείται πως υπό όρους πως μπορεί να αυξηθεί σε 70-30, πετυχαίνοντας ένα «άνετο αποτέλεσμα», με βάση τους πρώτους υπολογισμούς τους. Μολονότι η περιρρέουσα – πολεμική- ατμόσφαιρα προκάλεσε δεύτερες σκέψεις σε ορισμένα στελέχη αναφορικά με τυχόν μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής του Συνεδρίου στο… μέλλον, ωστόσο, τους περισσότερους πόντους εντός της πλειοψηφίας κερδίζει η άποψη πως πρέπει «να τελειώνει αυτή η παρακμή και να ακολουθήσει αμέσως μετά η φάση ανασυγκρότησης του κόμματος».
Με επόπτες οι «Κασσελίστας»
Προσκλητήριο στα μέλη του κόμματος να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες απηύθυνε στην περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος φέρεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το κλίμα που συνάντησε στην κοινωνία. «Σιγά τα θηρία» αποφάνθηκε, άλλωστε, όταν προκλήθηκε από πολίτη να απαντήσει αν θα τα καταφέρει να επιβληθεί της νέας τάξης πραγμάτων της Κουμουνδούρου, ενώ στις ομιλίες του στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Καβάλα, τις Σέρρες, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη είχε την ευκαιρία να συζητήσει δια ζώσης με δεκάδες κομματικά στελέχη.
Για την πλευρά Κασσελάκη, μείζον ζητούμενο αποτελεί η διασαφήνιση των εσωκομματικών διαδικασιών στο εξής, δηλαδή να ξεκαθαριστούν όλες οι οργανωτικές λεπτομέρειες ως προς τον χρόνο, την μορφή, τον ανάδοχο και τη διάρκεια του Συνεδρίου, με τους συνεργάτες του πρώην Προέδρου να επιμένουν σε ένα «κανονικό συνέδριο», δηλαδή με διευρυμένη ατζέντα θεμάτων.
Παράλληλα, με επόπτες σε όλες τις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρούσα η πλευρά Κασσελάκη στις εκλογές των Συνέδρων το Σαββατοκύριακο, επιδεικνύοντας, κατά πληροφορίες, μηδενική ανοχή σε περίπτωση κωλυσιεργίας ως προς τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.
Στον αντίποδα, στο επιτελείο Κασσελάκη εκτιμούν πως θα είναι σε θέση να εξάγουν νωρίς το βράδυ της επόμενης Κυριακής μια καθαρή εικόνα ως προς τον συσχετισμό που θα διαμορφωθεί λαμβάνοντας μηνύματα από τις Νομαρχιακές Οργανώσεις και θεωρώντας ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, για να κυριαρχήσουν.
«Πορεία προς τη Ρώμη»
Τόσο για την νέα πλειοψηφία, όσο και για τους «Κασσελίστας», όμως, κρίσιμη μεταβλητή θεωρείται η αποφυγή νέων εντάσεων στο δρόμο προς τις κάλπες της Κυριακής, με τις δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη και μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ να προκαλούν οξύτατες αντιδράσεις χθες στους κόλπους των στελεχών του κόμματος, όπως και στα κοινωνικά δίκτυα.
Αναφερόμενος στο κλίμα που εισπράττει στις κατά τόπους περιοδείες του ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Θανάσης Οικονόμου τόνισε χαρακτηριστικά πως «ήταν ποτάμι ο κόσμος που τον συνάντησε (τον Στέφανο Κασσελάκη). Πλέον δε μιλούμε για πορεία προς το λαό, μιλούμε για πορεία προς την Ρώμη». Ημέρες της εθνικής επετείου του «Όχι», ωστόσο, πολλά από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑΣ έσπευσαν να υπογραμμίσουν με νόημα στις ιδιωτικές συζητήσεις τους πως «πορεία προς τη Ρώμη» ονομάστηκε ιστορικά η πορεία που πραγματοποίησαν στις 28 Οκτωβρίου του 1922 οι μελανοχίτωνες του Μπενίτο Μουσολίνι με κατεύθυνση τη Ρώμη και με απώτερο στόχο να καταλάβουν την εξουσία, καταλύοντας εντέλει το δημοκρατικό πολίτευμα και επιβάλλοντας δικτατορία στη γειτονική Ιταλία.