Την πρώτη του εκτεταμένη δήλωση, στην οποία φανερώνει και κάποιες από τις προθέσεις του για το επόμενο διάστημα, έκανε το πρωί της Δευτέρας ο Στέφανος Κασσελάκης.
Στο βίντεο που ανήρτησε στο Facebook χαρακτηρίζει πρωτοφανή και σοκαριστική την απόφαση αποκλεισμού του από την Κεντρική Επιτροπή για να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να δώσει μάχη στο Συνέδριο λέγοντας ότι «αυτό θα αποφασίσει όλα». Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, καλεί όσους είναι «αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες και δεν είστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη, να γραφτείτε άμεσα, μέχρι τις 24 του Οκτώβρη, για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους» σε μια προσπάθεια να αλλάξει τους συσχετισμούς, οι οποίοι, όπως έγραφε το πρωί το protothema.gr δεν είναι με το μέρος του.
Όπως σημειώνει «ξέρετε πια ότι μια χούφτα άνθρωποι είναι ικανοί για όλα. Αν δουν ότι δεν καταφέρνουν να κερδίσουν το συνέδριο, θα το αναβάλουν και πάλι».
«Η Αριστερά αποκλείεται να αποκλείει. Η Αριστερά επιβάλλεται να ανοίγεται στο αύριο. Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας. Στο Συνέδριο, Η Δημοκρατία αντεπιτίθεται» καταλήγει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Όλο το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη
Η μειοψηφία των μελών ενός οργάνου απαγόρευσε στο νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος να είναι εκ νέου υποψήφιος.
Είναι ένα γεγονός πρωτοφανές στην Ιστορία του τόπου.
Είναι ένα γεγονός σοκαριστικό στην ιστορία της Αριστεράς.
Όμως το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Συνέδριο. Αυτό θα αποφασίσει για όλα.
Η φωνή μας είναι το Συνέδριο.
Ξέρετε πια ότι μια χούφτα άνθρωποι είναι ικανοί για όλα. Αν δουν ότι δεν καταφέρνουν να κερδίσουν το συνέδριο, θα το αναβάλουν και πάλι.
Όμως και οι μηχανισμοί έχουν τα όρια τους.
Και γι' αυτό σας ζητώ να γίνετε ένα μεγάλο κύμα δημοκρατίας το οποίο θα σαρώσει όλους αυτούς τους μηχανισμούς.
Ξέρω ότι αισθάνεστε θλίψη, οργή, απογοήτευση.
Μετατρέψτε αυτά σε πείσμα, δύναμη και αγώνα.
Σας ζητώ να μη φύγετε από τις ΟΜ.
Σας ζητώ να γίνετε μια ασπίδα Δημοκρατίας.
Εάν είστε αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες και δεν είστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη, να γραφτείτε άμεσα, μέχρι τις 24 του Οκτώβρη, για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους.
Να γεμίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με χιλιάδες #Είμαι_εδώ.
Θα ήταν εύκολη λύση η φυγή.
Όμως σας προσκαλώ στα δύσκολα: να κερδίσουμε πίσω την αξιοπρέπεια της δημοκρατικής παράταξης.
Δεν της αξίζει αυτός ο εξευτελισμός.
Δεν αξίζει στους αγώνες των παππούδων μας για ελευθερία και δημοκρατία. Δεν αξίζει στις ελπίδες των παιδιών μας για μια δίκαιη κοινωνία με ίσες ευκαιρίες.
Η Αριστερά αποκλείεται να αποκλείει.
Η Αριστερά επιβάλλεται να ανοίγεται στο αύριο.
Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας.
Στο Συνέδριο,
Η Δημοκρατία αντεπιτίθεται.
Συνέδριο, διάσπαση ή δημοψήφισμα;
Είχε προηγηθεί η διπλή απόπειρα να εισέλθει πολιτικά στο κάδρο της χθεσινής ημέρας επιχείρησε ο Στέφανος Κασσελάκης, την επομένη της απόρριψης της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και της δεύτερης κατά σειρά πολιτικής αποδοκιμασίας του από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη αφενός τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του, υπογραμμίζοντας με νόημα τις «άψογες δημοκρατικές διαδικασίες» της Χαριλάου Τρικούπη, για να παρακολουθήσει - ενδιάμεσα - τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με τη Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία αποτέλεσε την κατεξοχήν εκπρόσωπό του στην προχθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και οι εξελίξεις του περασμένου Σαββάτου, όποτε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος είπε «ως εδώ» στον πρώην πρόεδρο, δείχνοντας του την έξοδο από την κούρσα διαδοχής, είναι ακόμη εξαιρετικά νωπές, εντούτοις ο προβληματισμός ήταν χθες, κατά ασφαλείς πληροφορίες, κάτι περισσότερο από έκδηλος στο στρατόπεδο των «Κασσελίστας» για το τι μέλλει γενέσθαι στο εξής.
Και αυτό, γιατί παρά την εκρηκτική ατμόσφαιρα, τις λεκτικές αποδοκιμασίες, τα επεισόδια και τις αντεγκλήσεις μεταξύ των «Κασσελίστας» και στελεχών της πλειοψηφίας στη διάρκεια της συνεδρίασης του περασμένου Σαββάτου, η ένταση στην πλευρά Κασσελάκη δεν λέει να εκτονωθεί, όταν στενεύουν τα χρονικά και αριθμητικά περιθώρια τυχόν νέων ελιγμών του πρώην προέδρου. Στο πλαίσιο αυτό, στα διάφορα σενάρια που φαίνεται τις τελευταίες ώρες να επεξεργάζονται οι «Κασσελίστας», συναντούν ως ανασταλτικούς παράγοντες την έλλειψη οργανωτικής δομής και τη δυνατότητα οικοδόμησης συμμαχιών, εντός του κόμματος.
Αριθμοί και… Συνέδριο
Υπό αυτό το πρίσμα, παρότι οι πιο φανατικοί οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και υποστηρικτικά -προς αυτόν- γνωστά τρολς έδιναν «ραντεβού στο Συνέδριο» αμέσως μετά την γνωστοποίηση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, εντούτοις για να προκληθεί Έκτακτο Συνέδριο με ζητούμενο την έκπτωσή του από το αξίωμα του πρόεδρου, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 15% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του κόμματος, ήτοι 30.000 μελών, ποσοστό που πολύ δύσκολα μπορεί να προσεγγίσει η πλευρά Κασσελάκη μετά από μια διπλή κομματική ήττα. Επιπλέον, αν σήμερα προκηρυχθεί Έκτακτο Συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να μεσολαβήσουν -βάσει διαδικασίας- τουλάχιστον τρεις μήνες και λόγω και των γιορτών, αυτό δεν θα μπορεί να λάβει χώρα νωρίτερα από το Φεβρουάριο.
Εξίσου δύσκολα φαντάζουν τα πράγματα για τον Στέφανο Κασσελάκη και σε σχέση με το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δηλαδή που έχει δρομολογηθεί για τις 8 Νοεμβρίου, με αποκλειστικό αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος. Ακόμη και αν η πλευρά Κασσελάκη επιχειρούσε να διευρυνθεί η συζήτηση και με θέματα εκτός… ημερήσιας διάταξης, όπως η πρόταση μομφής εναντίον του, για να επιβάλει ο πρώην πρόεδρος την προσωπική του άποψη, θα έπρεπε να συγκεντρώνει την πλειοψηφία, δηλαδή το 50%+1 του σώματος. Μόνο που η κομματική εμπειρία έχει δείξει ότι όταν εντέλει διαμορφώνεται ένας συσχετισμός πλειοψηφίας στα καθοδηγητικά όργανα ενός κόμματος, όπως η Κεντρική Επιτροπή του, αυτός αντανακλά και τη δυναμική των πραγμάτων στη βάση, η οποία καθοδηγεί τα στελέχη της.
Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρείται σχεδόν ανέφικτο ο κ. Κασσελάκης να καταφέρει να ελέγξει το επικείμενο Συνέδριο, αν αυτό δεν αναβληθεί… μέχρι νεωτέρας, αφού μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει ότι η πλευρά του πρώην προέδρου θα καταφέρει να εκλέξει συντριπτικό αριθμό συνέδρων στις οργανώσεις το Σαββατοκύριακο 2-3 Νοεμβρίου. Πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, όταν το μετρο έχει διαμορφωθεί στο 1/40 έως το 1/60, βάζοντας εξαιρετικά ψηλά τον πήχη για τους μη έχοντες ισχυρισμούς κομματικούς μηχανισμούς.
Δεν είναι λίγες, εξάλλου, οι φωνές κορυφαίων στελεχών, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, που κάνουν λόγο για την ανάγκη ενός αμιγώς «πολιτικού Συνεδρίου», με γνώμονα την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του κόμματος, χωρίς να αποκλείεται τότε να κατατεθούν και νέες υποψηφιότητες.
Κατά της άμεσης διεξαγωγής εκλογών και Συνεδρίου τάχθηκε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, τη στιγμή που πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν πλέον δυναμική αντιπολιτευτική παρουσία, μετά και την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.
Εξίσου επίπονο θα καταστεί για τους εσωκομματικούς υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη το ενδεχόμενο διεξαγωγής εσωτερικού δημοψηφίσματος, προκειμένου να καταγράψει τα επίπεδα δυναμικής του στη βάση. Αν και μερικώς το υπαινίχτηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1, όταν είπε πως «το καταστατικό δίνει και δικαιώματα πρωτοβουλιών στα μέλη του κόμματος. Άρα λοιπόν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, δεν θα επιτρέψουμε σενάριο ρευστοποίησης του κόμματος, δεν θα επιτρέψουμε σενάριο αναβολής», η κατάσταση, ωστόσο, είναι πιο σύνθετη. Ιδίως, όταν για τη διεξαγωγή του εσωκομματικού δημοψηφίσματος απαιτείται το αίτημα αυτό να συγκεντρώνει τις υπογραφές από το 15% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του κόμματος, στόχος που αποδεικνύεται μάλλον ανέφικτος για την πλευρά Κασσελάκη. Παράλληλα, όμως, και η έγκριση του ερωτήματος του εκάστοτε δημοψηφίσματος απαιτεί το 50%+1 των μελών.
Η ιδέα ενός εσωκομματικού δημοψηφίσματος φέρεται, ωστόσο, να απασχόλησε έντονα την πλευρά Κασσελάκη, η οποία δεν έχει καταλήξει στην οδό της άρσης του αδιεξόδου, στο οποίο έχει οδηγηθεί. Πιο ανέξοδο αναφορικά με την ανάλωση του πολιτικού κεφαλαίου του κ. Κασσελάκη θεωρείται πάντως το ενδεχόμενο αποχώρησης του από τον ΣΥΡΙΖΑ, με προορισμό τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας, στην οποία φέρονται, κατά πληροφορίες, να ακολουθούν τον κ. Κασσελάκη σε άμεσο χρόνο μόνο 9 από τους 11 συνολικά βουλευτές που τον στηρίζουν.
Δούρου ή Τζάκρη
Λιγότερο κόστος στο προσωπικό, πολιτικό του προφίλ θα εξασφάλιζε και το ενδεχόμενο να κατέλθουν στην τρέχουσα εκλογική κούρσα πρόσωπα με στενή αναφορά στο περιβάλλον του κ. Κασσελάκη, όπως οι Βουλεύτριες, Ρένα Δούρου και Θεοδωρα Τζάκρη. Ειδικά στην περίπτωση της κυρίας Δούρου, η συστηματική απουσία της από τις κομματικές συνεδριάσεις και τις εσωκομματικές τριβές, την απάλλαξε από μεγάλο φορτίο τοξικότητας, για να κληρονομήσει άνετα το χρίσμα των «Κασσελίστας», με δεδομένο ότι δεν αμφισβήτησε ποτέ τον κ. Κασσελάκη και τις πολιτικές επιλογές του, σε δημόσια θέα.
Αν, όμως, δεν προκριθεί η Ρένα Δούρου ως αντικαταστάτρια του Στέφανου Κασσελάκη από τους «Κασσελίστας», υπαρκτό στις συζητήσεις τους παραμένει το να προταθεί για το αξίωμα η Θεοδώρα Τζάκρη. Ήδη, η παρουσία της ως αντ’ αυτού του κ. Κασσελάκη στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή ενίσχυσε αυτούς τους συνειρμούς, ιδίως όταν η κυρία Τζάκρη συγκρούστηκε μετωπικά όλο αυτό το διάστημα στα καθοδηγητικά όργανα με την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία λειτούργησε ως άτυπη επικεφαλής του μπλοκ της πλειοψηφίας.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο ηγετικός ρόλος της Αντιπροέδρου της Βουλής, Ολγας Γεροβασίλη τον τελευταίο χρόνο ως προς την ανάδειξη ενός κλίματος υπεράσπισης της πολιτικής παρακαταθήκης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του πυροδοτούσε μαζικά κύματα ανώνυμων επιθέσεων εναντίον της στα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο, όπου υπερέχουν επικοινωνιακά οι «Κασσελίστας».
«Τάπες» και κοψίματα
Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος για την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στην κεντρική πολιτική σκηνή παραμένει δύσβατος και ακόμη αχαρτογράφητος, εν αντιθέσει με την Κουμουνδούρου, η οποία σχεδιάζει τη δυναμική επάνοδό της την Τετάρτη, με την κατάθεση αιτήματος σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής, για την υπόθεση των Τεμπών. Ήδη, η παρουσία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, στην αφιερωματική συναυλία κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, πολύ περισσότερο που η «εποχή Παππά» ως προς την κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται έντονη και εξαιρετικά αναβαθμισμένη. Σε σημείο που ο κ. Παππάς να γνωρίσει μετωπικά τις βολές της κυρίας Τζάκρη στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αν και φαίνεται να τις αψηφά. Στον αντίποδα, ο Νίκος Παππάς επικοινώνησε τηλεφωνικά -και πυροσβεστικά- χθες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο και συνεχάρη για την επανεκλογή του και του ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο του, αφαιρώντας το δικαίωμα εκπροσώπησης του κόμματος στη δημόσια σφαίρα από τον κ. Κασσελάκη.
Θέση για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ πήρε και ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Παύλος Πολάκης, επισημαίνοντας σε παρέμβαση του ότι «η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, παρά τη μαζικότητα της συμμετοχής, από τη μια δεν συνιστά αλλαγή πορείας εντός της εν γένει προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης, από την άλλη βάζει στο αρχείο ευρύτερα σενάρια και σχέδια ανακατατάξεων στον ευρύτερο πολιτικό χώρο».
«Τώρα περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύεται η ανάγκη για έναν ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο, με πρόγραμμα και σχέδιο για το αύριο της χώρας, πολιτικό όχημα και κορμό της συμμαχίας εκείνης που θα εγγυηθεί την υλοποίηση του νέου κοινωνικού συμβολαίου της επόμενης δεκαετίας προς όφελος των πολλών! Δηλαδή των δυνάμεων της εργασίας, της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, του αγροτικού κόσμου και της νεολαίας μας», όπως είπε. «Με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία, σήμερα για την αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος και αύριο για τα στιβαρά χέρια που θα κρατούν το τιμόνι της χώρας, προχωράμε στο χτίσιμο του νέου ΣΥΡΙΖΑ, ως ατμομηχανή της αλλαγής που έχει ανάγκη ο λαός... και που είναι προ των πυλών!», κατέληξε ο κύριος Πολακης.