Μήνυμα για το μεταναστευτικό και τις μονομερείς κινήσεις της Γερμανίας που ουσιαστικά δείχνουν κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν – έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στο Talk Radio.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακολουθήσει μια πιο αυστηρή δίκαιη πολιτική προς το μεταναστευτικό», είπε και ξεκαθάρισε ότι όταν έπρεπε, η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της καταφέρνοντας να μειώσει τις ροές στο Αιγα
Μεταναστευτικό: «Στείλαμε μήνυμα με την ενεργητική πολιτική ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές»
Σχετικά με το Μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι « η αυστηρή πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι ροές, να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, και να προχωρήσει η διαδικασία χορήγησης ασύλου. « Στείλαμε μήνυμα με την ενεργητική πολιτική ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές, εκατοντάδες εκ των οποίων είναι στη φυλακή», πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε στη στάση της Γερμανίας και της αντιδράσεις:
«Το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν είναι από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες γιατί το λύσαμε. Απασχολεί τη Γερμανία, αλλά η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της συνθήκης Σέγκεν. Το να πετάξουν το μπαλάκι σε άλλες χώρες, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Σε πρώτη φάση δεν μας αφορά γιατί περιορίζεται στα χερσαία σύνορα. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη. Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη, και η Άγκυρα έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε.
«Το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους και είναι προσβλητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας. Η ενεργητική αποτροπή αποτελεί αποστολή που το λιμενικό επιτελεί. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι το λιμενικό είναι υπηρεσία υποδοχής», επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό»
«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό, το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει φθηνό για τις λογικές καταναλώσεις, δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια. Το μάξιμουμ είναι αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού, που κανείςς δεν πρόκειται να το προσέξει στο λογαριασμό του, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
«Η Αττική δεν αντιμετωπιζει αυτή τη στιγμή πρόβλημα λειψυδρίας, αντέχει ακόμα για 4 κακούς χειμώνες. Τα νησιά μας έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο καλύπτεται σε πρώτη φάση με αφαλατώσεις, αλλά χρειάζεται πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα. Μιλάμε παντα για ύδρευση όχι για την άρδευση, όπου πηγαίνει το 85% του νερού που καταναλώνεται στη χώρα», ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχολεία και προσλήψεις εκπαιδευτικών
Σχετικά με τις οδηγίες για τα κινητά στα σχολεία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «και οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι ο εθισμός από το κινητό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει» και μίλησε για σύσταση που υπήρχε αλλά κανείς δεν είχε ασχοληθεί να την εφαρμόσει. Κάνω έκκληση να κάνουμε βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε.
Χαρακτήρισε προτεραιότητα την παράλληλη στήριξη στα σχολεία είπε ότι αυξήθηκε το προσωπικό, και μπορεί σήμερα να γίνει πιο έγκαιρη διάγνωση για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίε
Η κυβέρνηση έχει προσλάβει σχεδόν 40.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς και αντικαθιστούμε αναπληρωτές με μόνιμους. Έχουμε ελάχιστα κενά, η συζήτηση για συγχωνεύσεις αφορά ελάχιστα τμήματα. Θέλουμε να επεκτείνουμε το ολοήμερο σχολείο για αυτό και εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα. Πρέπει να κάνουμε το μάθημα πιο ενδιαφέρον και οι διαδραστικοί πινακες σε αυτό κατατείνουν, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόβλημα στέγης
«Οι προσλήψεις έχουν γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα μπορούσαν, το πρόγραμμα παροχής στέγης σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς, σώματα ασφαλείας μας απασχολεί πολύ δεν μπορεί να λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας: «Δεν θέλω να μεταθέσω ευθύνες αλλού, αλλά ένα νησί αναζητούσε έναν παθολόγο και ολόκληρο νησί, δεν μπορούσε να εξασφαλίσει στέγη σε έναν γιατρό».
«Έγινε προσπάθεια να αυξηθεί το εισόδημα των ενστόλων»
Ερωτώμενος για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγελμάτων όπως οι πυροσβέστες και οι νοσηλευτές είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν και προσέθεσε ότι έγινε προσπάθεια να αυξηθεί το εισόδημα των ενστόλων με αύξηση επιδομάτων. Μας απασχολεί το νυχτερινό επίδομα, και του χρόνου θα προσβλέπουμε σε μεγαλύτερη αύξηση είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στις πυρκαγιές είπε ότι είχαμε πολύ λιγότερες καμένες εκτάσεις φέτος παρά τις περισσότερες πυρκαγιές, ενώ μιλώντας για την απροθυμία των νέων να μπουν στις στρατιωτικές σχολές είπε ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για να ξαναγίνουν ελκυστικές.
«Απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας τα όσα ακούγονται για τις ανεμογεννήτριες και τις πυρκαγιές»
Είπε επίσης ότι η Ελλάδα έχει πρώτη φορά κυρωμένους δασικούς χάρτες, υπάρχει η εικόνα των πραγματικών δασικών εκτάσεων της χώρας, και η προστασία τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Χαρακτήρισε “απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας” τα όσα ακούγονται για τις ανεμογεννήτριες και τις πυρκαγιές, είπε ότι μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες και σε δασικές εκτάσεις με βάση το νόμο και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται φτηνή ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο.
Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου»
Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” είπε ότι θα μπορεί κάποιος να παίρνει δάνειο για αγορά σπιτιού και η δόση να είναι μικρότερη από το ενοίκιο. Έκανε λόγο για ανάγκη για μια συγκροτημένη περιφερειακή πολιτική για την αποκέντρωση και είπε ότι υπάρχουν πόλεις που προσελκύουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους. “Δεν γίνεται το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας να είναι 4 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αττική” είπε.
Στήριξη εισοδημάτων κατά της ακρίβειας
Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την ακρίβεια είπε ότι όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνηση συγκλίνουν στην στήριξη εισοδημάτων και την αντιμετώπιση αισχροκέρδειας, ενώ είπε ότι θα μειωθεί περαιτέρω το τέλος επιτηδεύματος, και οι εργοδοτικές εισφορές και θα τονωθεί έτσι το εισόδημα. Οι τιμές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια σημαντικά είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό έγινε παντού. Τόνισε ότι οι αυξήσεις μισθών θα συνεχίσουν με γρηγορότερους ρυθμούς από τον πληθωρισμό και σημείωσε ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η πολιτική που δημιουργεί θέσεις εργασίας, λέγοντας ότι δημιουργήθηκαν 500 χιλιάδες νέες θέσεις σε όλους τους τομείς. Τόνισε ότι θα εξεταστεί το επίδομα ανεργίας και είπε ότι αυτός που μπορεί να βρει δουλειά είναι ανεπίτρεπτο να ζει με επιδόματα όπως πχ το επίδομα ανεργίας.
Για τη φοροδιαφυγή είπε ότι γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν οι βάσεις δεδομένων για την καταπολέμησή της, ενώ τόνισε ότι δεν είναι λογικό να ζει ένας ελεύθερος επαγγελματίας με 250 ευρώ μισθό το μήνα.
Για τις εκλογές στις ΗΠΑ και την πρόσφατη τηλεμαχία είπε ότι νικητής ήταν η Καμάλα Χάρις και προσέθεσε ότι θα συνεργαστεί με όποιον επιλέξουν οι Αμερικάνοι, ενώ υπενθύμισε ότι συνεργάστηκε τόσο με τον Τράμπ όσο και τον Μπάϊντεν.
Τέλος αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα και είπε ότι η Ελλάδα οφείλει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις της ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία της ανά πάσα στιγμή. Όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα αμυντικά, με τόση μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών είπε ο κ. Μητσοτάκης. Προσέθεσε ότι ο πυρήνας του αναθεωρητισμού της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει και τόνισε ότι η χώρα μας δεν θα κάνει καμία έκπτωση από το εξοπλιστικό της πρόγραμμα. “Δεν φοβόμαστε κανέναν. Η σύνθετη σχέση με την Τουρκία μας υποχρεώνει να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα για την άμυνα μας από μια κεντροευρωπαϊκή χώρα” κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.