Σε διπλό κλοιό αυξήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν πάλι καταναλωτές και επιχειρήσεις στην ευρωζώνη λόγω νέας αύξησης στις τιμές.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent στην Ευρώπη έχουν καταγράψει άνοδο 15,7% από τις αρχές του Σεπτεμβρίου 2024 μέχρι τώρα και έφτασαν να διαμορφώνονται πλέον ακόμη και πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι που είναι υψηλά πέντε μηνών.
Επιβαρυντικά λειτουργεί επίσης για τους αγοραστές και η ενίσχυση του δολαρίου έναντι καλαθιού νομισμάτων όπως είναι το ευρώ, με τη σχετική ισοτιμία να πλησιάζει ξανά το 1 προς 1.
Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (TTF) έχουν καταγράψει κέρδη της τάξης του 24% το ίδιο διάστημα, αφού κινήθηκαν από τα 38,7 ευρώ στα 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, φτάνοντας μάλιστα στο ενδιάμεσο και τα 50 ευρώ.
Πρόκειται για εξελίξεις που αποδίδονται σε γεωπολιτικούς κυρίως λόγους που απειλούν τώρα να ανατροφοδοτήσουν τον κίνδυνο του πληθωρισμού στη Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε παρουσιάσει κάποια σημάδια υποχώρησης.
Οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα
Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτες νέες αυξήσεις στα καύσιμα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους ύστερα από την ανοδική κίνηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου οι οποίες μετά από καιρό ξαναβλέπουν τα 80 δολάρια το βαρέλι. Με βάση το ημερήσιο δελτίο του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλήνια τιμή της απλής αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφωνόταν στις 10 Σεπτεμβρίου 2024 σε 1,764 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων διαμορφωνόταν σε 1,981 ευρώ και του πετρελαίου κίνησης σε 1,546 ευρώ το λίτρο.
Πλέον με βάση το ημερήσιο δελτίο τιμών οι τιμές αυτές έχουν φτάσει τα 1,814 ευρώ ανά λίτρο για την απλή αμόλυβδη με ανοδικές μάλιστα τάσεις. Οι τιμές για την αμόλυβδη 100 οκτανίων έφτασαν τα 2,016 ευρώ και για το πετρέλαιο κίνησης τα 1,595 ευρώ το λίτρο.
Η μάχη ΗΠΑ και Ρωσίας
Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν μετά από νέο κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας. Οι ΗΠΑ επέβαλαν πιο επιθετικές κυρώσεις στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία την περασμένη εβδομάδα, στοχεύοντας μεγάλους εξαγωγείς, ασφαλιστικές εταιρείες και περισσότερα από 150 δεξαμενόπλοια. Ομάδα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ εισάγοντας περαιτέρω περιορισμούς στο φυσικό αέριο και ενισχύοντας την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής για το πετρέλαιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, το άμεσο spread του αμερικανικού αργού πετρελαίου WTI – η διαφορά στην τιμή μεταξύ των βαρελιών για παράδοση πρώτου και δεύτερου μήνα – διαπραγματεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Αυτό αποτελεί ένδειξη βραχυπρόθεσμης ανοδικής πορείας.
Οι κυρώσεις για τη Ρωσία που έρχονται λίγο πριν αναλάβει την εξουσία ο Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ρίχνουν τα φώτα της δημοσιότητας σε Ινδία και Κίνα, με τα διυλιστήρια των τεράστιων αυτών οικονομιών να αναγκάζονται να αναζητήσουν πιθανές εναλλακτικές προμήθειες. Η Ινδία αναδείχθηκε ως πολύ μεγάλος αγοραστής ρωσικού αργού μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022 και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.
Αστάθμητος παράγοντας είναι ακόμη και οι πολιτικές Τραμπ. Η πρωθυπουργός της Αλμπέρτα Danielle Smith προειδοποίησε ότι ο Καναδάς θα πρέπει να προετοιμαστεί να δεχτεί δασμούς 25% και για το πετρέλαιο μόλις ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία την επόμενη εβδομάδα. Περισσότερες από τις μισές εισαγωγές αργού από τις ΗΠΑ προέρχονται από τον Καναδά, το μεγαλύτερο μέρος δε από αυτές προέρχονται από την Αλμπέρτα.