Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινό μέτωπο Γεροβασίλη και Πολάκη κατά Κασσελάκη - Το παρασκήνιο και οι διάλογοι στην Πολιτική Γραμματεία

Ως η πιο γρήγορη συνεδρίαση κομματικού οργάνου στην πρόσφατη ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία χαρακτηρίζεται η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αν και τα όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη έκαναν πιο έντονη την εσωκομματική κρίση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναζητώντας μια εκτονωτική κίνηση, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει το σπιράλ εσωστρέφειας, αλλά και την ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τους «87» ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη να στήσει με δική του πρωτοβουλία κάλπες για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Στην ίδια θέση προσχώρησε στην τοποθέτησή του και ο Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, λέγοντας ότι «συμφωνώ ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να πάμε σε εκλογές αρχηγού». «Αν δεν καταφέρουμε κάτι τέτοιο, υπάρχει και ο άλλος δρόμος που γνωρίζετε, στην Κεντρική Επιτροπή», κατέληξε ο Χανιώτης βουλευτής.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης δεν σήκωσε το γάντι της αμφισβήτησής του, επιλέγοντας να βάλει ανοιχτά κατά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στελεχών της σημερινής Νέας Αριστεράς, οικοδομώντας νέο αφήγημα, μπροστά στο ενδεχόμενο νέας διάσπασης. Μάλιστα, στην εισήγησή του ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως «ήμουν έντιμος και ειλικρινής απέναντι σε όλες και όλους», για να προσθέσει πως «έναν χρόνο που βρίσκεται στη θέση του προέδρου θεωρεί ότι έναν ειλικρινής και έντιμος προς όλες και όλους». Ακόμη εξήγησε ότι ο ίδιος ήταν έντιμος και απέναντι σε εκείνους που αποχώρησαν από το κόμμα, «προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Αλέξη Χαρίτση, ακόμη και προς την Έφη Αχτσιόγλου στην οποία πρότεινε να αναλάβει όποια θέση επιθυμούσε, με στόχο για να πάει το κόμμα μπροστά».

Εξίσου αιχμηρός υπήρξε ο Στέφανος Κασσελάκης και προς τον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι «ήταν έντιμος και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα». Ειδικά για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, ανέφερε ότι «ακόμη και μέσα στον Απρίλιο, μετά την εκδήλωση για τις ευρωεκλογές, του έστελνε μηνύματα για να συντονίσουν κοινές πρωτοβουλίες, όπως για τις γυναικοκτονίες αλλά εκείνος τηρούσε σιγή ιχθύος», ασχέτως αν ο κ. Τσίπρας έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, αλλά και στην τελευταία προεκλογική ομιλία του κ. Κασσελάκη, στην Πλατεία Συντάγματος.

 

Γεροβασίλη: Εσύ έχεις πει όλους εμάς ανέντιμους



Μετά την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον λόγο έλαβε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη και απαντώντας στον κ. Κασσελάκη είπε πως «δεν καταλαβαίνω γιατί την κάνεις αυτήν την αναφορά». «Ανέντιμο δεν σε έχει πει κανένας μας. Εσύ έχεις πει όλους εμάς ανέντιμους και διεφθαρμένους», συνέχισε η αντιπρόεδρος της Βουλής, μετά τις αποστροφές του κ. Κασσελάκη περί «μαύρων ταμείων» στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των αιτιάσεών του για παρεμβάσεις της «διαπλοκής», με στόχο την «ενιαία Κεντροαριστερά».

Το κλίμα, άλλωστε, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπήρξε εξαιρετικά αμήχανο, καθώς πέραν του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, τον τόνο επιχείρησαν να δώσουν στελέχη των «87» και ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, καθώς στη σιωπή αρκέστηκαν πολλά εκ των κορυφαίων στελεχών των «Κασσελίστας», όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ρένα Δούρου. Αντίθετα, ο νέος πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς έλεγε σε συνομιλητές του, «θα πρέπει να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τα μέλη» σημειώνοντας δε πως δεν θα έπρεπε να γίνει προεδρική εκλογή.

 

Πολάκης: Εγώ τον αριστερισμό τον πέρασα σε μικρή ηλικία



Παρά τις πιέσεις, ωστόσο, να αναλάβει ο ίδιος μια προωθητική πρωτοβουλία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άνοιξε εντέλει τα χαρτιά του, αν και επέμεινε στο τέλος της συνεδρίασης, ώστε να δεσμευθούν τα κορυφαία στελέχη ότι δεν θα φύγουν από το κόμμα, ανεξαρτήτως των εξελίξεων.

«Εγώ τον αριστερισμό τον πέρασα σε μικρή ηλικία και δεν θα γίνω ούτε Ζωή Κωνσταντοπούλου, ούτε Γιάνης Βαρουφάκης» φέρεται να απάντησε ο Παύλος Πολάκης στον Στέφανο Κασσελάκη. Ο τελευταίος επανήλθε στο θέμα της παραμονής των βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ανακαλώντας μια αναφορά της κ. Γεροβασίλη σε τηλεοπτική της συνέντευξη, όπου η ίδια απάντησε για το ενδεχόμενο αποχώρησής της από το κόμμα. «Είμαι ενάντια στη διάσπαση και τις αποχωρήσεις. Το έχω πει τόσο καθαρά που δεν έχεις καμιά αμφιβολία», ξεκαθάρισε η κυρία Γεροβασίλη στον κ. Κασσελάκη, παραπέμποντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τη σειρά της, σε πρόσφατη συνέντευξη της.

Τότε, ο Παύλος Πολάκης επανέλαβε, κατά πληροφορίες, πως ο ίδιος δεν είναι αριστεριστής, απαντώντας εκ νέου στο ερώτημα του κ. Κασσελάκη, με την αντιπρόεδρο της Βουλής να ακολουθεί, λέγοντας πως «εγώ Πρόεδρε, σε αντίθεση με τον Πολάκη, δεν ήμουν αριστερίστρια, ούτε μικρή», με την ατμόσφαιρα να χαλαρώνει στην αίθουσα.

 

Προς δύο προτάσεις μομφής


Και αν ο… αριστερισμός γλύκανε για μερικά λεπτά την ατμόσφαιρα λόγω χιούμορ, η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως «πολεμική», με δεδομένο ότι όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα ετοιμάζονται πλέον για την τελική αναμέτρηση, στη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου. Μολονότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε τους εσωκομματικούς αμφισβητίες στην εισήγησή του στο Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου, εντούτοις το «φλερτ της κάλπης» καλά κραττεί, με δεδομένο ότι τόσο ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, όσο και οι «87» κρατούν πάνω στο τραπέζι, σύμφωνα με συνομιλητές τους, το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής.

 

Τα 3 σενάρια



 Όπως μετέδωσε το protothema.gr,τρία είναι τα βασικά σενάρια για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή:

-Κατάθεση μορφής από πλευράς του Παύλου Πολάκη, σε περίπτωση που ο κ. Κασσελάκης δεν καταφύγει με δική του πρωτοβουλία σε εκλογές από τη βάση,

-Κατάθεση μομφής από πλευράς των «87», σε περίπτωση που ο κ. Κασσελάκης δεν καταφύγει με δική του πρωτοβουλία σε εκλογές από τη βάση,

-Προσφυγή στη βάση από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, μολονότι ο ίδιος παρέπεμψε αρχικά το θέμα στο Καταστατικό Συνέδριο.



 

«Κλειδί» οι «Πολακίστας»



Ωστόσο, «κλειδί» για τους συσχετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής στο ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής παραμένει η «γκρίζα ζώνη» των «Κασσελίστας», δηλαδή η δεξαμενή υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη που έχει μετακινηθεί στους «Πολακίστας» από τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια σε τι αριθμό κυμαίνονται αυτοί, με τον Παύλο Πολάκη να αθροίζει ήδη 30 περίπου μέλη της επιρροής του, στην Κεντρική Επιτροπή και πάνω από 100 μέλη να επηρεάζουν οι «87».

 

Χωρίς «αδιαμεσολάβητο» προφίλ



Πάντως, η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη να εγκαταλείψει το προφίλ του δυναμικού πολιτικού που επικοινωνεί αδιαμεσολάβητα με τις μάζες, αποφεύγοντας να σηκώσει το γάντι προσφυγής στην κομματική βάση, φάνηκε να δημιουργεί ένα «κλίμα ηττοπάθειας και φόβου» στους κόλπους του κόμματος, όπως επισήμαναν στελέχη προσκείμενα στην εσωκομματική αντιπολίτευση, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά για την πλευρά της πλειοψηφίας.

Ιδίως όταν η ψηφοφορία είναι μυστική, οπότε και δεν αποκλείεται να απελευθερωθούν ευρύτερες δυνάμεις, αλλά και να καταγραφούν εκατέρωθεν μετακινήσεις. Μιλώντας στο Open, «στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αφορούν πρόσωπα, αναλογικά και με τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου, όταν αφορούν πρόσωπα, οι ψηφοφορίες είναι μυστικές» τόνισε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, δεχόμενη έκτοτε τα πυρά των γνωστών τρολς που πρόσκεινται στην Κουμουνδούρου και τα οποία φαίνεται να επιθυμούν «φανερή ψηφοφορία», φοβούμενα για τυχόν «προεδρικές» απώλειες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες στο Κουρσκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σκληρές εικόνες: Γέμισαν πτώματα Ουκρανών στρατιωτών τα χαρακώματα στο Κουρσκ-Παραδοχή Ζελένσκι για τον στόχο της εισβολής (Βίντεο)

Ένα τρομερό βίντεο δείχνει ένα ουκρανικό χαράκωμα στο Κουρσκ να είναι γεμάτο με νεκρούς στρατιώτες του Κιέβου