Όλοι μας έχουμε ακούσει για τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών στην υγεία μας. Ωστόσο, μια σκιά απλώνεται πάνω από την καθημερινή μας διατροφή. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, μια ανησυχητικά μεγάλη ποσότητα των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουμε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα περιέχει επικίνδυνα επίπεδα φυτοφαρμάκων. Αυτή η κατάσταση θέτει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που καταναλώνονται στην ευρωπαϊκή και κατ΄επέκταση στην εγχώρια αγορά «χτυπούν» τα στοιχεία που καταγράφονται στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές RASFF.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής – Διακίνησης Φρούτων – Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2023/24 (σ.σ. αφορά τη περίοδο 1/9/2023-31/8/2024) καταγράφηκαν πάνω από 800 περιπτώσεις προϊόντων που εισάγονται στην Κοινότητα, είτε από κράτη μέλη είτε από τρίτες χώρες, με ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, εκ των οποίων 580 εμφάνισαν υπερβολική ποσότητα και απορρίφθηκαν και καταστράφηκαν στα σύνορα της Ε.Ε, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr
Μειωμένες απορρίψεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με την προηγούμενη εμπορική περίοδο ο αριθμός των απορρίψεων εμφανίζεται κατάτι μειωμένος, ωστόσο παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Πιο αναλυτικά, οι αγορές με τις υψηλότερες ειδοποιήσεις είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 22,4% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγόμενα προϊόντα φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία που έλαβε 130 ειδοποιήσεις συνολικά.
Οι πιπεριές είναι το προϊόν που εισήχθη από την Τουρκία και παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, ήτοι 37 περιπτώσεις. Ακολούθησαν τα λεμόνια με 33 περιπτώσεις υψηλού επιπέδου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, τα ρόδια με 10 alerts, τα γκρέιπφρουτ και τα αμπελόφυλλα με 9 το κάθε προϊόν, τα μανταρίνια με 7 και πορτοκάλια με 6 περιπτώσεις .
Η Τουρκία ακολουθείται από την Αίγυπτο ως προς τον αριθμό των κοινοποιήσεων που προέρχονται από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων, με συνολικά 84 κρούσματα εκ των οποίων 30 κρούσματα εντοπίστηκαν σε πορτοκάλια, 9 σε πιπεριές και 8 σε φράουλες.
Ανιχνεύθηκαν επίσης υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από την Ισπανία με 19 περιπτώσεις, την Ιταλία με 11 ειδοποιήσεις, από το Μαρόκο σε 6, τη Γαλλία σε 4 περιπτώσεις, δύο από την Ολλανδία, ενώ από την Πορτογαλία βρέθηκε θετική μόνο μία περίπτωση.
Από τη χώρα μας εντοπίστηκαν συνολικά έξι περιπτώσεις φρούτων και λαχανικών που απορρίφθηκαν.
Οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις για την συμπλήρωση των 580 κατανέμονται σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από διάφορες χώρες από όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα
Αξίζει να επισημανθεί ότι οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία. Ερωτηματικό παραμένει πόσες απορρίψεις έγιναν στα ελληνικά σύνορα με γνώμονα την γειτνίαση που έχουμε με την τουρκική αγορά και κατά πόσο οι εγχώριοι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναπτύσσουν έγκαιρα αντανακλαστικά προκειμένου να μην διοχετευτούν στην ελληνική αγορά οπωροκηπευτικά με υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων που είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.