Το Politico επιμένει και - παρά τις κατ' επανάληψη κατηγορηματικές διαψεύσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη - σε άρθρο του επαναφέρει το όνομα του Έλληνα πρωθυπουργό για την προεδρία της Κομισιόν.
Το άρθρο του Politico φέρει τον... εύγλωττο τίτλο: «Το νέο σχέδιο του Σαρλ Μισέλ για να καταστρέψει την φον ντερ Λάιεν: Δώστε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη θέση της».
«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πέταξε την ιδέα στους αρχηγούς της ΕΕ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να πάρει τη θέση της» κάτι που - σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιβεβαιώνουν πέντε αξιωματούχοι.
«Η δεύτερη θητεία της Λάιεν παραμένει στο τραπέζι, αλλά αυτό δεν σταματά τον Μισέλ από το να προτείνει εναλλακτικές και κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να ρίξει την Λάιεν» σχολιάζει το Politico
Φιλοξενεί μάλιστα δήλωση ενός, ανώνυμου, αξιωματούχου που λέει για τον Μισέλ: «Έχει ένα κουτί από μπανανόφλουδες για την Λάιεν ώστε να γλιστρήσει και να πεταχτεί εκτός. Στο καλύτερο σενάριο, απλά θα ενοχλήσει (η στάση του), στην χειρότερη, θα φέρει αποσταθεροποίηση».
Την ίδια ώρα, ο Μισέλ, αναφερόμενος στη δική του θέση, φέρεται να μετέφερε σε ευρωπαϊκούς κύκλους πως η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, θα ήταν καλύτερη διάδοχός του από τον Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας, τον οποίο στηρίζει η Λάιεν.
Γ.Γ. ΕΛΚ: Εντελώς αστείο σενάριο
Παρά τις προθέσεις του Μισέλ ωστόσο, να προωθήσει το όνομα του Ελληνα πρωθυπουργού στη θέση της Λάιεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει δημόσια το ενδεχόμενο να αναλάβει αξίωμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να αφήσει την πρωθυπουργία.
Ο Γ.Γ. του ΕΛΚ, Θανάσης Μπακόλας, χαρακτήρισε το σενάριο για τον Ελληνα πρωθυπουργό και την Φρεντέρικσεν, ως «εντελώς αστεία. Ούτε μία στο εκατομμύριο»
Ενας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ, προς υπεράσπιση του Μισέλ, είπε πως «είναι λογικό να δοκιμάζει να ταράξει τα νερά με διάφορα ονόματα».
Ορισμένοι θεωρούν πως ο Μισέλ προσπαθεί να εκδικηθεί την Λάιεν, ψάχνοντας για ένα γρήγορο deal, εξαιτίας της πρόθεσης της προέδρου της Κομισιόν, να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά πτέρυγα και συγκεκριμένα με την ευρωομάδα της Μελόνι.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη η Λάιεν δεν έχει λάβει πρόσκληση για το δείπνο των αρχηγών των κρατών για την προσεχή Δευτέρα, κάτι που χαρακτηρίζουν ως «παιδιαρίσματα» και «αστεία εκδίκηση». «Από το Sofagate, τώρα έχουμε το dinnergate. Θλιβερό» είπε άλλος αξιωματούχος.
Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας πως έξι διπλωμάτες συμφώνησαν πως ο Μισέλ πρέπει να επιμείνει στην οργάνωση συναντήσεων των ηγετών της ΕΕ και να ψάξει εναλλακτικές για τις κορυφαίες θέσεις στη Κομισιόν. ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι, θα συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις» γι΄ αυτό τον σκοπό, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.