Στα χέρια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών έχει φτάσει η επίσημη επιστολή της αμερικανικής κυβέρνησης για τα Block 4 F-35. Όπως μετέδωσε ο Νίκος Μελέτης στο κεντρικό δελτίο του EΡΤΝews, ουσιαστικά ανοίγει το χρονοδιάγραμμα των 60 ημερών ώστε μετά από διαπραγματεύσεις να υπάρξει συμφωνία για την πώληση των 20 Block 4 F-35 στην Ελλάδα.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:
Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ απέστειλαν σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής LOA (Letter of Offer and Acceptance) σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα.
Ντουγρού για την...«τουμπανιασμένη» έκδοση του F-35 η Ελλάδα - Το Πενταπόσταγμα το είχε αποκαλύψει από πέρυσι την Άνοιξη
Πορεία για την τελευταία έκδοση του F-35, εκείνη του Block 4 χαράσσει η Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται και από πρόσφατες αναφορές του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια
«H Ελλάδα θα παραλάβει αυτό που αποκαλούμε F-35 block 4. Αυτό είναι ήδη το πιο σύγχρονο αεροσκάφος στον κόσμο και καθώς μεταβαίνουμε στο block 4 εκσυγχρονισμού θα υπάρχουν 75 κύριες αναβαθμίσεις από το αεροπλάνο όπως είναι σήμερα, στο αεροπλάνο που θα παραλάβει η Ελλάδα.
Η Αθήνα θα παραλάβει ένα αεροπλάνο με αυξημένα και βελτιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα, θα έχει μεγαλύτερη μνήμη (στον υπολογιστή του), καλύτερο υπολογιστή που διαχειρίζεται όλο το αεροπλάνο. Πέρα από αυτό οι αναβαθμίσεις εστιάζουν σε τρεις κύριες περιοχές. Νούμερο ένα η συνδεσιμότητα του αεροπλάνου με οτιδήποτε άλλο στο πεδίο της μάχης».
Αυτό είχε δηλώσει στο Πενταπόσταγμα, ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin για τα F-35, JR Mcdonald, στο περιθώριο της έκθεσης αμυντικού υλικού DEFEA στις αρχές Μαΐου 2023 καταδεικνύοντας ήδη πριν από ένα χρόνο πως η Αθήνα αν και δεν το είχε δημοσιοποιήσει ευρύτερα, ενδιαφερόταν για την πλέον σύγχρονη έκδοση του μαχητικού 5ης γενιάς στελθ F-35.
Στην παρούσα φάση η Ελλάδα και επί της ουσίας η Πολεμική Αεροπορία έχει λάβει το Draft έγγραφο της επιστολής LOA (Letter Of Acceptance) και αναμένει το επίσημο. Μέχρι αυτό το στάδιο οι διαπραγματεύσεις επίσημα είναι για το block 3 αλλά πλέον γίνεται ξεκάθαρο πως η Αθήνα να ενδιαφέρεται για την τελευταία εκδοχή του μαχητικού. Την Block 4.
Το επόμενο ραντεβού της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας με τους αμερικανούς έχει οριστεί περί τα μέσα Απριλίου.
Διεθνή ΜΜΕ που ασχολούνται με αμυντικά ζητήματα αναφέρουν πως η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στις τελευταίες αναβαθμίσεις του F-35 Joint Strike Fighter στο επίπεδο Block 4 ήταν ένας παράγοντας στην πρόσφατη απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ να αγοράσει λιγότερα αεροσκάφη το 2025. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για 20 F-35 σε πρώτη φάση, με option για άλλα 20 σε δεύτερο χρόνο
Οι πρώτες εκτιμήσεις, ως προς το αν η επιλογή του Block 4 θα σημαίνει και καθυστέρηση στην έλευση των μαχητικών στην Ελλάδα, που μέχρι τώρα υπολογιζόταν μέσα στο 2028, σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά, κάνουν λόγο για 6 μήνες χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.
Το F-35 Block 4 διαθέτει:
- Βελτιωμένα Συστήματα Αισθητήρων και ραντάρ.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως το F-35 έχει στην παρούσα φάση το ραντάρ AESA APG-81 το οποίο διαθέτει 1.000 πομποδέκτες με δυνατότητα παρακολούθησης εναέριων στόχων και κινούμενων στόχων στο έδαφος. Στη λειτουργία εναέριας επιτήρησης μπορεί να ανιχνεύσει έναν αερομεταφερόμενο στόχο διατομής ραντάρ (RCS) ενός τετραγωνικού μέτρου, δηλαδή ακόμα και drone σε εμβέλεια 150 χιλιομέτρων. Μαχητικά σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση. Επιπλέον, μπορεί να παρακολουθεί 23 στόχους σε 9 δευτερόλεπτα ενώ 19 από αυτούς να τους εμπλέκει σε 2,4 δευτερόλεπτα.
Ένα από τα…«καλούδια» που πρόκειται να λάβει το block 4 είναι το νεότερο ραντάρ APG-85 που έχει εμβέλεια 200 χιλιόμετρα αλλά οι περισσότερες ανοιχτές πηγές αναφέρουν πως θα είναι έτοιμο για υπηρεσία προς το 2030.
Το F-35 block 4 θα διαθέτει επίσης:
- Ενσωμάτωση Νέων Οπλικών Συστημάτων:
- Βελτιωμένη Αυτοπροστασία
- Αναβαθμισμένα Λογισμικά
Ειδικότερα ως προς τα οπλικά συστήματα το Block 4 θα διαθέτει 6 αντί για 4 εσωτερικούς πυλώνες ανάρτησης όπλων όπως τα μέχρι τώρα F-35, αυξάνοντας έτσι το οπλικό φορτίο που θα μπορεί να έχει χωρίς να «σπάει» την στελθ διαμόρφωση με πυραύλους και άλλα βλήματα στα φτερά.
Αυτό σημαίνει επίσης πως θα μπορεί να έχει για παράδειγμα μέχρι και 6 πυραύλους αέρος-αέρος AMRAAM AIM-120D για βολές πέραν του ορίζοντα εσωτερικά. Κάτι που το καθιστά σε αυτό το κομμάτι εφάμιλλο με τα F-22 που οι ΗΠΑ «αρνούνται» μέχρι σήμερα να διαθέσουν σε οποιαδήποτε συμμαχική χώρα. Πέραν αυτού φυσικά η Ελλάδα επιζητά την συγκεκριμένη έκδοση καθώς θα μπορεί να φέρει και τον πύραυλο Meteor, που έχουν ήδη τα Rafale, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την ομοιογένεια μαχητικών και οπλικών συστημάτων. Ο παράγων ομοιογένεια φάνηκε και στις δηλώσεις Δένδια για πώληση ή απόσυρση των F-16 Block 30, F-4E Phantom και Mirage 2000-5.
Θα μπορεί επίσης να φέρει τον πύραυλο αντιραντάρ AGM88 HARM αλλά και την νεότερη εκδοχή του AARGM-ER
Η έκδοση Block 4 αναμένεται πως θα έχει και ισχυρότερο κινητήρα δίνοντας στο F-35 μεγαλύτερη εμβέλεια και οπλικό φορτίο.