Την πρώτη επίσημη κόντρα τους είχαν χθες Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά λόγω της πρόθεσης των στελεχών του νέου κομματικού φορέα να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο της Παιδείας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συντάχθηκε με την πρόταση της Νέας Αριστεράς, αλλά αντίθετα κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια φέρνοντας έτσι προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ.
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι η επιλογή της πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά της Νέας Αριστεράς ήταν τουλάχιστον ατυχής, καθώς σε μία στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα στριμωγμένη στη γωνία μία τέτοια κίνηση θα της έδινε ανάσα ζωής.
Όπως ανέφεραν πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση έχασε στην πραγματικότητα την δεδηλωμένη, καθώς 50 βουλευτές της δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Ακόμα, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αντιμέτωπο με τις συνέπειες που έχει η ιστορία του μπαζώματος στο σημείο που έγινε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει η ιστορία της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου με την διαρροή των προσωπικών δεδομένων, η οποία εμπλέκει το υπουργείο Εσωτερικών και την Νίκη Κεραμέως.
«Με αυτή την κίνηση απλώς θα συσπειρώναμε την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και θα δίναμε στον πρωθυπουργό την ευκαιρία να απεμπλακεί από τα σοβαρά θέματα στα οποία είναι υπόλογη η κυβέρνηση του» έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, αναφερόμενη στο θέμα τόνισε ότι: «Αυτή τη στιγμή ακόμη και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ενωθούν, η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές θεωρείτε ότι για ένα τέτοιο μείζον ζήτημα θα κάναμε τη χάρη στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του, την οποία σχεδόν απώλεσε με την ψήφο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στο γάμο; Νομίζω ότι είναι καλές οι προτάσεις για πρόταση μομφής και δυσπιστίας, αλλά όταν γίνονται σε ένα ρεαλιστικό χρόνο και έχουν και αποτέλεσμα».
Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, η Βούλα Κεχαγιά επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας, διότι υπάρχει μια κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16. Πέραν, δηλαδή, των ιδεολογικών πολιτικών αποστάσεων και διαφορών που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρεί ότι πρωτίστως παραβιάζεται το Σύνταγμα και εδώ πρέπει να δοθεί μια μεγάλη μάχη».
Σε ανακοίνωση της πάντως η Νέα Αριστερά ανέφερε ότι: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε με γελοίες δικαιολογίες είτε με την σιωπή τους αρνήθηκαν το αυτονόητο: Το μέτωπο για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημοσίου Πανεπιστημίου.
Το συμπέρασμα είναι απλό. Η συναινετική αντιπολίτευση δεν απειλεί την κυριαρχία της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Είναι αυτή η αντιπολίτευση που απορρίπτει η κοινωνία και απογοητεύει τους πολίτες».
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε χθες στην Βουλή το γεγονός ότι ενώ οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν για την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 16 τελικά δεν κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Ακόμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν παραβρέθηκε στην Βουλή για να ψηφίσει, ενώ την ένσταση αντισυνταγματικότητας ψήφισαν μόνο οκτώ βουλευτές.