Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Νόμος του κράτους ο γάμος των ομόφυλων: Το crash test της ψηφοφορίας - Τα χαμόγελα, τα χειροκροτήματα και τα δάκρυα συγκίνησης

Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίησδη του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»

«Ο στόχος επετεύχθη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από τη λήξη της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά πλειοψηφία, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ κατά του τάχθηκαν η Ελληνική Λύση, η Νίκη, οι Σπαρτιάτες και το ΚΚΕ. συνεδρίασης.

Στα θεωρεία της Βουλής, αρκετοί πολίτες παρακολουθούσαν τη διαδικασία, μεταξύ των οποίων ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης αλλά και ο παρουσιαστής Φώτης Σεργουλόπουλος. Στο άκουσμα της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ξέσπασαν όλοι σε χειροκροτήματα, ενώ ορισμένοι δάκρυσαν από συγκίνηση. 

Πώς έπραξαν οι 300 της Βουλής για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Από τα κυβερνητικά έδρανα,  107 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, με τις διαφοροποιήσεις να αγγίζουν τελικά τις 51. Συνολικά 20 βουλευτές καταψήφισαν και 31 επέλεξαν την αποχή. Στους τελευταίους συγκαταλέγονται τα  4 κυβερνητικά στελέχη, ο υπουργός Μάκης Βορίδης - και τρεις υφυπουργοί οι Γ. Μπούγας, Στ. Κελέτσης και Μ. Κεφάλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απώλειες τελικά κατέγραψε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους Παυλό Πολάκη και Όθωνα Ηλιόπουλο να απέχουν από την ψηφοφορία και την Νίνα Κασιμάτη, παρ' ότι «παρών» στην Ολομέλεια να παραμένει στο «παρών» και στην ψηφοφορία. Στο ΠΑΣΟΚ, οι όποιες ελπίδες για μονοψήφιο αριθμό αποχών δεν ευοδώθηκαν, με την Χαριλάου Τρικούπη και καταγράφει 11 απουσίες, ενώ 21 βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.

Απόντες ήταν και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς, ενώ σύσσωμη η ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας υπερψήφισε.

Στον αντίποδα, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη, μαζί με 3 ανεξάρτητους βουλευτές (Κατσιβαρδάς, Φλώρος, Παπαϊωάννου) καταψήφισαν. Ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από την Πλεύση, Μιχάλης Χουρδάκης, δήλωσε "παρών".

Τις τελευταίες δύο μέρες πάντως, η ατμόσφαιρα εντός του κοινοβουλίου ήταν διαφορετική, με μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας να παρακολουθούν τη συνεδρίαση από τα θεωρεία και τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο να βρίσκεται μαζί τους για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Η υπερψήφιση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών καλωσορίστηκε από παρατεταμένο χειροκρότημα, τόσο των βουλευτών στην ολομέλεια, όπου παρέμεινε ο πρωθυπουργός μέχρι και την ανακοίνωση, αλλά και στο καφενείο της βουλής, όπου μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ανέμεναν το αποτέλεσμα.

Μάλιστα, ακόμα και εργαζόμενοι στο καφενείο, σχολίαζαν χαρακτηριστικά, ότι το τελευταίο διήμερο και ειδικά το απόγευμα της Πέμπτης, η Βουλή είχε περισσότερο κόσμο απ' ότι κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού.

Το έντονο ενδιαφέρον πάντως δεν συνοδεύτηκε όλες τις φορές με χειροκροτήματα, καθώς κατά την διάρκεια της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, προκλήθηκε ένταση στα θεωρεία, μεταξύ ενός μέλους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και ενός ακόμα επισκέπτη λόγω των σκωπτικών σχολίων που έκανε ο πρώτος για την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού. Για να εκτονωθεί η ένταση χρειάστηκε να παρέμβει η αστυνομική φρουρά και να καθίσουν ανάμεσα τους μέχρι να ηρεμήσουν οι τόνοι. 

Με τον Τάιλερ στο Γκάζι ο Κασσελάκης

Σε μπαρ στο Γκάζι μαζί με τον σύζυγό του, Τάιλερ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο κ. Κασσελάκης φτάνοντας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους και απάντησε για την αποχή του Παύλου Πολάκη λέγοντας σκωπτικά «συνέχεια για αυτό θα με ρωτάτε;», ενώ για το νομοσχέδιο συγκεκριμένα τόνισε πως χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περνούσε, ενώ χωρίς το ΠΑΣΟΚ θα περνούσε.

«Καλώ τους γονείς, πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε ένα παιδί που ανήκει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η Ελλάδα προχωρά και γίνεται βήμα βήμα μία προοδευτική χώρα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης.

Τα 20 «όχι» της ΝΔ

1.     Χαράλαμπος Αθανασίου

2.     Φωτεινή Αραμπατζή

3.     Βασίλης Γιόγιακας

4.     Στέφανος Γκίκας

5.     Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

6.     Θανάσης Δαβάκης

7.     Τάσος Δημοσχάκης

8.     Κώστας Καραγκούνης

9.     Άννα Καραμανλή

10.  Θεόδωρος Καράογλου

11.  Ανδρέας Κατσανιώτης

12.  Δημήτρης Κυριαζίδης

13.  Θεόφιλος Λεονταρίδης

14.  Ξενοφών Μπαραλιάκος

15.  Γιάννης Πασχαλίδης

16.  Μάριος Σαλμάς

17.  Αντώνης Σαμαράς

18.  Ευρυπίδης Στυλιανίδης

19.  Μάξιμος Χαρακόπουλος

20.  Μίλτος Χρυσομάλλης

Οι 31 αποχές της ΝΔ

1.     Διονύσης Ακτύπης

2.     Γιάννης Ανδριανός

3.     Λάκης Βασιλειάδης

4.     Κώστας Βλασης

5.     Γιώργος Βλάχος

6.     Μάκης Βορίδης

7.     Γιώργος Γεωργαντάς

8.     Γιάννης Γιάτσιος

9.     Ανδρέας Ζαμπίλης

10.  Θανάσης Καββαδάς

11.  Γιάννης Καλλιάνος

12.  Δημήτρης Καλογερόπουλος

13.  Μάρκος Καφούρος

14.  Σταύρος Κελέτσης

15.  Μαρία Κεφάλα

16.  Μάνος Κονσόλας

17.  Γιώργος Κοτρωνιάς

18.  Δημήτρης Κούβελας

19.  Σπύρος Κουλκουδίνας

20.  Γιάννης Λαμπρόπουλος

21.  Περικλής Μαντάς

22.  Νότης Μηταράκης

23.  Κατερίνα Μονογυιου

24.  Γιάννης Μπούγας

25.  Χρήστος Μπουκώρος

26.  Γιάννης Οικονόμου

27.  Γιώργος Παπασωτηρίου

28.  Στέλιος Πέτσας

29.  Θάνος Πλεύρης

30.  Χριστόδουλος Στεφανάδης

31.  Άγγελος Συρίγος

Οι 11 αποχές του ΠΑΣΟΚ

1.     Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

2.     Ευαγγελία Λιακούλη

3.     Σταύρος Μιχαηλίδης

4.     Μπουρχάν Μπαράν

5.     Αναστάσιος Νικολαϊδης

6.     Απόστολος Πάνας

7.     Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

8.     Ανδρέας Πουλάς

9.     Χριστίνα Σταρακά

10.  Μανώλης Χνάρης

11.  Κατερίνα Καζάνη

Οι δύο αποχές και το ένα παρών του ΣΥΡΙΖΑ

Αποχή: Όθων Ηλιόπουλος, Παύλος Πολάκης - Παρών: Νίνα Κασιμάτη

Οι δύο αποχές της Νέας Αριστεράς

1.     Χουσεΐν Ζειμπέκ

2.     Φερχάτ Οζγκιούρ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ