Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνεχίζει τις «καρατομήσεις» διοικητών νοσοκομείων, καθώς όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης, με απόφαση του, παύεται από τα καθήκοντά της η Διοικήτρια του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου».
Σημειώνεται αυτή είναι η τέταρτη «καρατόμηση» που γίνεται σε επικεφαλής νοσοκομείου από την ημέρα που ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο Υγείας.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τον τελευταίο καιρό υπήρχαν πολλά προβλήματα στα νοσοκομεία.
Μάλιστα, εδώ και μερικές ημέρες το κεντρικό κτίριο Α του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» παραμένει χωρίς θέρμανση με αποτέλεσμα να «έχουν ξεπαγιασει το προσωπικό, οι εφημερεύοντες, οι γυναίκες που έχουν βγει από τοκετούς καισαρικές και χειρουργεία, οι ογκολογικοί ασθενείς που περιμένουν για χημειοθεραπείες, προφανώς και τα νεογνά. Αναγκαστικά μεταφέρθηκαν γυναίκες και νεογνά στο Β κτίριο», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.
Πριν από περίπου 1,5 μήνα επισκέφτηκε το νοσοκομείο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η μόνη αλλαγή από τότε είναι το σκάσιμο του λέβητα του συστήματος θέρμανσης. Το περιστατικό συνέβη στις 17 Νοεμβρίου ενώ αποκαλυπτικά είναι όσα κατήγγειλε νωρίτερα ο Γραμματέας του Σωματείου των Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Κώστας Καταραχιάς.
Όπως δήλωσε ο κ. Καταραχιάς, «Η εικόνα της εγκατάλειψης του νοσοκομείου “Έλενα” είναι χρόνια, με βασικό στοιχείο την υποχρηματοδότηση και την διαχείριση υποδομών από ιδιωτικές εταιρείες. Η διάλυση της τεχνικής υπηρεσίας και στο δικό μας νοσοκομείο (δεν έχει πρακτικά προσωπικό, δουλεύουν μόνο 6-7 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι 45 για να συντηρείται κτιριακά το νοσοκομείο από ανθρώπους που το γνωρίζουν και ξέρουν τη δουλειά, που “πονάνε” το νοσοκομείο)».
«Είναι ντροπή το 2023, δεν είμαστε στη Γάζα, η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας να ξεπαγιάζουν γυναίκες που νοσηλεύονται, λεχώνες και νεογνά, ογκολογικοί ασθενείς, οι εργαζόμενοι. Συνάδελφος που εφημέρευε κοιμήθηκε στο αμάξι της κατά την εφημερία. Είναι εικόνα που συμπυκνώνει την καταστροφή που έχει συντελεστεί στο ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια. Προστίθεται στη διάλυση των δημόσιων δομών. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, κινδυνεύουμε άμεσα να φτάσουμε σε εικόνες που θυμίζουν Τέμπη. Μπορεί να κινδυνεύει κόσμος σε αυτές τις συνθήκες. Πριν δέκα ημέρες, 17 Νοεμβρίου “έσκασε” ο λέβητας. Δεν είναι η παλαιότητα. Είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνολική και συντονισμένη αντιμετώπιση. Οι εργαζόμενοι δίνουν τιτάνια μάχη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους εξαντλημένοι», όπως προσέθεσε.
Μετά από 10 μέρες, ως προς την πληροφόρηση για την αποκατάσταση της θέρμανσης, κατά τον ίδιο «δεν υπάρχει τίποτα, καμία πρόβλεψη, κανένα χρονοδιάγραμμα, όλοι “σηκώνουν τα χέρια ψηλά”. Υπάρχει μία ιδιωτική εταιρεία που δεν έχει πλέον την ευθύνη ενώ έχει εισπράξει τα λεφτά της … όταν έρχεται ένας εργαζόμενος 18 χρονών των 500 ευρώ που δεν έχει ιδέα για το κτίριο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αυτό αντικατοπτρίζει όλη την εικόνα … αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει αμετανόητη σε αυτό τον δρόμο».
«Φωνάζουμε πάρα πολύ καιρό, με καταγγελίες, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση, μέχρι και ο υπουργός ήρθε κάποια στιγμή. Δεν ήθελε να μας δει αλλά εμείς πήγαμε. Του απευθυνθήκαμε, σε μία μικρή διαμαρτυρία, “τι θα γίνει κ. υπουργέ; Αυτό το κτίριο θα πέσει στα κεφάλια μας, εγκαταλελειμμένο, τριτοκοσμική κατάσταση, συνθήκες απάνθρωπες για εργαζόμενους και κόσμο” … πέρασε ο υπουργός πριν 1,5 μήνα, δεν έγινε τίποτα, μηδέν».
Τέλος, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι: «Η δε Διοίκηση του «Έλενα» ασχολείται με παραγωγές… είχαμε και το τραγελαφικό, την ώρα που είναι παγωμένο το κτίριο, να έχει δοθεί από τη διοίκηση για γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς είναι τραγική η κατάσταση».
Οι καρατομήσεις Χρυσοχοΐδη
Η σημερινή αποτελεί την τέταρτη «καρατόμηση» που γίνεται σε επικεφαλής νοσοκομείου από την ημέρα που ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί «καρατομήσεις» των Διοικήσεων των νοσοκομείων Μεταξά, Αγία Όλγα και Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, όπου ο υπουργός Υγείας είχε διαπιστώσει ανεπάρκειες στη διαχείριση των νοσοκομείων αλλά και ατασθαλίες στην περίπτωση Μεταξά.