Πολιτική

«Σηκώνει μανίκια» η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ρελάνς στη Βουλή με την ψήφο αποδήμων

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ έστηναν πηγαδάκια δίπλα στην έξοδο από τα κυβερνητικά έδρανα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε από τους τελευταίους, έχοντας δεχθεί τα συγχαρητήρια, «πείραξε» για μια ακόμα φορά τον βουλευτή της ΝΔ και υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Σπανάκη, ο οποίος προηγείτο λέγοντας ότι «ο Σπανάκης ανοίγει τον δρόμο» και αποχώρησε προς το γραφείο του, χωρίς περαιτέρω σχόλια. Η δουλειά είχε γίνει.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η τριήμερη και μάλλον χαμηλών τόνων κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κ. Μητσοτάκης είχε φροντίσει να επιχειρήσει μια πολιτική ρελάνς: να επαναφέρει τη διάταξη της ΝΔ για παροχή δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς χωρίς προϋποθέσεις, από τον τόπο κατοικίας τους. Το 2021, όταν είχε κατατεθεί η σχετική ρύθμιση, είχε υπερψηφιστεί από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση με 190 βουλευτές, πλην όμως δεν είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων για να περάσει. Σήμερα, τα τρία κόμματα αθροίζουν 202 ψήφους, ενώ διάθεση υπερψήφισης έδειξε και η Πλεύση Ελευθερίας δια της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία διαθέτει 8 βουλευτές.

Με το ΚΚΕ παγίως να μην υπερψηφίζει, η «μπάλα» τώρα περνά και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε εσωκομματική περιδίνηση, ενώ μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθούν και τα δύο μικρότερα δεξιότερα κόμματα, οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι η νέα κοινοβουλευτική περίοδος σημαίνει δουλειά και αποκατάσταση στρεβλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο ίδιος, παράλληλα, επέμεινε για μια ακόμα φορά στο αφήγημα του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού», ενώ επανέφερε και τον όρο που προεκλογικά είχε χρησιμοποιήσει για μια «νέα Νέα Δημοκρατία». Ένα κόμμα, δηλαδή, που είναι πολυσυλλεκτικό και χωράει και πιο δεξιόστροφα και κεντρογενή στελέχη, τα οποία ενώνονται σε έναν κοινό προσανατολισμό για τη χώρα.

Ώρα για δουλειά

Η παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης, πάντως, σημαίνει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ξεκινήσει τη δουλειά της. Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να αναμένεται το φόρο-νομοσχέδιο με τις πρώτες οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να δίνει χθες το πρώτο στίγμα για τις αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα που θα έρθουν από 1/1/2024, συνδυαστικά με τις αυξήσεις σε επιδόματα τέκνων και θέσης ευθύνης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, είναι έτοιμα προς ανακοίνωση τα ονόματα των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, καθώς σε αρκετά υπουργεία προέκυψαν κενά λόγω των υπουργοποιήσεων προηγούμενων γενικών γραμματέων ή λόγω αποχωρήσεων. Αρκετοί, πάντως, παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ τα κενά θα καλυφθούν τη Δευτέρα ή την Τρίτη, με αρκετούς υπουργούς να ομολογούν σε πηγαδάκια στη Βουλή ότι περιμένουν ως…μάννα εξ ουρανού τις τοποθετήσεις των γενικών γραμματέων, οι οποίοι τρέχουν το «επιχειρησιακό» κομμάτι της δουλειάς στα υπουργεία.

Σε μια κεντρική θέση της Προεδρίας της κυβέρνησης, αυτή της γενικής γραμματείας Συντονισμού, θα αναλάβει η νυν πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Εύη Δραμαλιώτη. Μεγάλες αλλαγές θα υπάρχουν και στο υπουργείο Υγείας, όπου ακούγονται τα ονόματα του διοικητή της Α’ΥΠΕ Παναγιώτη Στάθη, τον οποίον ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης γνωρίζει καλά από την κοινή τους παρουσία στην ΕΛ.Α.Σ, αλλά και της Λίλιαν Βιλδιρίδη που ήταν στενή συνεργάτης της πρώην υπουργού Μίνας Γκάγκα.

Άκρως πιθανό είναι μέσα στην εβδομάδα να ανακοινωθούν και τα πρόσωπα που η ΝΔ στηρίζει σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους. Για την περιφέρεια Πελοποννήσου, «κλειδωμένος» εμφανίζεται ο Δημήτρης φτωχός, άλλοτε στέλεχος του Μαξίμου επί Σαμαρά, ενώ για το Βόρειο Αιγαίο προορίζεται ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...