Πολιτική

Διχασμένη και κατακερματισμένη η πρώην προεδρική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ! Σφοδρή κριτική του Τεμπονέρας κατά του Τσίπρα- «Αντάρτικο» Σπίρτζη

Αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε με την χθεσινή του ομιλία στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Ο κ. Τεμπονέρας κάνει λόγο για «θολό» μήνυμα του κόμματος και «ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική του ανεπάρκεια», παρατηρώντας με αφορμή την προεκλογική του στρατηγική πως «ο πολιτικός καιροσκοπισμός γεννάει πολιτική αναξιοπιστία και συνεπακόλουθα, δεν μπορεί να αποτυπώσει, μια σαφή πολιτική φυσιογνωμία».

Ακόμη, ο Συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει για την ηγετική ομάδα πως «η ”από τα πάνω” θεώρηση των πραγμάτων και η προσπάθεια να εμφανιστεί ως πολιτική πρωτοπορία, μια μικρή «ελίτ» που λίγη σχέση είχε με το μαζικό χώρο, στέρησε την δυνατότητα σύνδεσης κόμματος και κοινωνίας», εντοπίζοντας απανωτά «επεισόδια διαρκούς αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να συνδεθεί με τις μάζες και να αποκτήσει στοιχειώδη ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία».

Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε η πολυδιάσπαση του «προεδρικού» μπλοκ και ως προς το χρόνο των εσωκομματικών εκλογών, καθώς ο κ. Σπίρτζης ζήτησε αυτές να μετατεθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Την πρότασή του υπερψήφισαν οι Παύλος Πολάκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Ζωή Καρκούλια. Επιμένοντας πως η εκλογή προέδρου και το διαρκές συνέδριο πρέπει να γίνουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι θεωρεί «απαράδεκτο» να γίνει εκλογή προέδρου «μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι σε σειρά από ζητήματα», όπως για τα εθνικά, το φορολογικό-ασφαλιστικό, προσφυγικό κ.ά. Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» η ΚΕ να μην εκλέξει νέο Γραμματέα, νέο αναπληρωτή Γραμματέα και νέα Πολιτική Γραμματεία, με το σκεπτικό ότι η στελέχωση του οργάνου είχε γίνει σε άλλες συνθήκες με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ προανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί από μέλος της ΠΓ στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή.

O «οδικός χάρτης»

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας αναφέρει ότι την Πέμπτη 5 Ιουλίου θα συνεδριάσει και πάλι η Πολιτική Γραμματεία για να προετοιμάσει την ΚΕ που θα συγκληθεί στις 15 και 16 Ιουλίου. Εκεί θα κατατεθούν όλα τα ονόματα των στελεχών που θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνέχεια στο τέλος Αυγούστου θα συνεδριάσει το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για την εκλογή του νέου προέδρου μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα γίνει το έκτακτο συνέδριο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά τα πρόσωπα που ανέλαβαν ρόλο στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ:: Ο Σωκράτης Φάμελλος θα είναι ο πρόεδρος της ΚΟ, και οι Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Γραμματέας εξελέγη ο Διονύσης Καλαματιανός ενώ διευθυντής της ΚΟ θα παραμείνει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος .

Για αντιπρόεδρος της Βουλής θα προταθεί είναι η Όλγα Γεροβασίλη .

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, ανέφερε στην ομιλία του: 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιά κρίση ταυτότητας.

«Είμαστε με τον λαό» λέγαμε συχνά, όμως ο λαός έχει ταξική διάρθρωση, οι αντιθέσεις και τα ταξικά συμφέροντα, δεν μπορούν να είναι ποτέ ενιαία. Στην πολιτική εκφράζεις συμφέροντα, τα οποία δεν κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση. Όταν υπόσχεσαι μια «δίκαιη κοινωνία για όλους», τότε μάλλον παραγνωρίζεις αυτές τις αντιθέσεις.

Η ριζοσπαστικοποίηση αποδεικνύεται, ότι τελικά δεν αφορά μόνο την Αριστερά, αλλά και την Δεξιά, όπως αποδείχτηκε στις πρόσφατες εκλογές. Η Αριστερά έχει μερίδιο ευθύνης για την άνοδο την ακροδεξιάς στη χώρα, όχι μόνο γιατί δεν την αντιμετώπισε στα ίσα, μέσα στην κοινωνία, αλλά και γιατί θεώρησε την μάχη αυτή δευτερεύουσα. Πρώτιστο καθήκον του νέου φορέα, πρέπει να είναι η μάχη απέναντι στο φασισμό.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλές διαπιστώσεις. Παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα και πρέπει να μας οδηγήσουν σε κρίσιμες υπαρξιακές αποφάσεις. Είναι τέτοιες οι αποφάσεις αυτές, που μας οδηγούν στην εξαγωγή των συμπερασμάτων για το μέλλον. Ο οδικός χάρτης της επόμενης μέρας, μπορεί να προκύψει μόνο, αν γίνει ειλικρινής και ψύχραιμη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος:

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα συνέδριο απολογισμού, ταυτότητας, θέσεων, πολιτικής φυσιογνωμίας και στρατηγικής. Πρέπει να γίνει διάλογος στη βάση, να κατατεθούν κείμενα συμβολής, να μιλήσουν δημοκρατικά όλα τα μέλη του κόμματος. Να μιλήσουν για όλα, για την κατεύθυνση, για το ύφος, για το πολιτικό σχέδιο, για τις σύγχρονες αντιθέσεις και διαιρετικές τομές, για το μοντέλο του κόμματος, για τις νέες προκλήσεις του αιώνα μας. “

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης που μέχρι πρότινος ανήκε στην κλειστή ομάδα των προεδρικών είπε ότι ο ίδιος θα παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία και εμφανίστηκε να ζητά την παραίτηση όλων των οργάνων με το αιτιολογικό ότι πλέον δεν εκφράζουν τους συσχετισμούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσοι μίλησαν μέσα στην συνεδρίαση ανεξάρτητα από τις τάσεις που εκπροσωπούσαν αναφέρθηκαν στο έργο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κατάφερε να κάνει το κόμμα της αριστεράς από μία ισχνή μειοψηφία κόμμα εξουσίας.

Τόνισαν ωστόσο ότι έχουν το χρέος απέναντι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να βρουν γρήγορα τον βηματισμό τους και να καταλήξουν στις διαδικασίες ανάδειξης του προέδρου και όλων των οργάνων όσος πιο γρήγορα γίνεται».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ