Πολιτική

Εκλογές - Οι σχέσεις του κόμματος Νίκη με το Άγιο Όρος

Η «Νίκη» κέρδισε στην επικράτεια 172.206 ψήφους με ποσοστό 2,92%, ωστόσο εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι πήρε αρκετούς ψήφους σε περιοχές όπου υπήρχαν κοντά μοναστήρια ή όπως στο  χωριό Αγερσανί (Άγιος Αρσένιος) Νάξου όπου κατάφερε να συγκεντρώσει 80 ψήφους, χάρη στον… προεκλογικό αγώνα που έκανε αντιεμβολιστής ιερέας.

Όλα αυτά έκαναν αρκετούς να αναφερθούν στη σχέση του εν λόγω κόμματος με τη θρησκεία και θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις παρότι το ίδιο αυτοπροσδιορίζεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα» και αναφέρει πως ποτέ δεν αυτοπροσδιορίστηκε ως «κόμμα της Εκκλησίας» ή ως «χριστιανικό κόμμα».

«Γνωρίζουμε και σεβόμαστε πλήρως ότι η Εκκλησία δεν εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις, ως οφείλει. Ουδέποτε επικαλεστήκαμε εκκλησιαστικά πρόσωπα για να μας στηρίξει ο κόσμος. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η Διοικούσα Εκκλησία, το Άγιον Όρος, η Ιεραρχία, πρέπει να αφεθούν ανενόχλητοι στο ποιμαντικό τους έργο και να μην γίνεται αυτό αντικείμενο παραποίησης και διασυρμού από ανεύθυνους», ανέφερε χαρακτηριστικά το κόμμα «Νίκη» σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο είναι γνωστό πως οι μονές Φιλοθέου και Καρακάλλου στηρίζουν τη «Νίκη» και είναι χαρακτηριστικό πως ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, Νικόδημου, ήταν υποψήφιος βουλευτής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μονή Φιλοθέου είναι γνωστή για τις φιλορωσικές της σχέσεις και ο ηγούμενος Νικόδημος διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος την επισκέφτηκε δύο φορές τελευταία, το 2020 και το 2021, ενώ ο αδερφός του βοηθά στις αναστηλωτικές εργασίες τμήματος του μοναστηριού.

Ο ασφαλιστής, Εμμανουήλ Γκλάβας, αδερφός του αρχιμανδρίτη Νικόδημου, ήταν υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου συγκέντρωσε 2.099 ψήφους και κατατάχθηκε 8ος στη σειρά.

Πρώτος στην ίδια εκλογική περιφέρεια ήταν ο επικεφαλής του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός, με 15.137 ψήφους και ακολουθεί η γιατρός Βιορίκα Ματσουκατίδου με 2.796 ψήφους. Στο βιογραφικό της τελευταίας, που έχει καταγωγή από την Τσάλκα της Γεωργίας, αναφέρεται ότι «από την έναρξη της πανδημίας του κοροναϊού συμμετείχε ενεργά στη διαχείριση και αντιμετώπισή της, όμως και τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά της χρήσης των πειραματικών σκευασμάτων και υπέρ άλλων αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας (π.χ. μονοκλωνικά αντισώματα κτλ.)».

Οι θέσεις του κόμματος είναι έμφορτες από ρητορική κατά των εμβολίων και των μεταναστών, υπέρ του θρησκευτικού αρχαιοελληνικού προσανατολισμού και αναδεικνύουν το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».

Αναστάτωση στο Άγιο Όρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το voria.gr, η συγκεκριμένη εμπλοκή σημαντικής μερίδας μονών ή μεμονωμένων μοναχών στην εκλογική διαδικασία έχει προκαλέσει αναστάτωση στο Άγιο Όρος με πλήθος αγιοριτών να υποστηρίζει πως «το Περιβόλι της Παναγίας προσφέρεται για περισυλλογή και όχι για πολιτική» κι επιπλέον πως «το Άγιο Όρος δεν πρέπει να εκπέμπει διχαστικά μηνύματα».

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη Ιερά Σύναξη, όπου πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι ηγούμενοι θα ζητήσουν να εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία θα τονίζεται ότι το Άγιον Όρος δεν έχει καμία σχέση με κανένα κόμμα και δεν εμπλέκεται στη διαδικασία των εκλογών.

Γιατί το Άγιο Όρος εμφανίζεται «γκρι» στον εκλογικό χάρτη της Ελλάδας;

Αξίζει να σημειωθεί πως η αυτόνομη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους αποτελεί το αυτοδιοίκητο τμήμα της Χερσονήσου του Άθω, το οποίο διοικείται, σύμφωνα με το καθεστώς του, από τις 20 Iερές Mονές του. H διοίκησή του ασκείται από αντιπροσώπους των Iερών Mονών, οι οποίοι αποτελούν την Iερή Kοινότητα.

Οι εκλογές επομένως δεν απασχολούν τη ζωή των μοναχών, οι οποίοι ανέκαθεν απείχαν από την ψηφοφορία.

Η Ιερή Κοινότητα δεν επιτρέπει να στηθούν κάλπες μέσα στο αυτοδιοίκητο τμήμα της Χερσονήσου του Άθω και κατά συνέπεια παρουσιάζεται με γκρι χρώμα στον εκλογικό χάρτη της Ελλάδας.

Βέβαια, όσοι μοναχοί επιθυμούν, μπορούν να ψηφίσουν έξω από το Άγιο Όρος, στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα που είναι εγγεγραμμένοι ή στο κοντινότερο εκλογικό κέντρο που βρίσκεται στην Ουρανούπολη. Παλαιότερα οι μοναχοί δεν είχαν εκλογικό δικαίωμα, ωστόσο στην πορεία αυτό άλλαξε.

Αυτός είναι ο λόγος που στον εκλογικό χάρτη της Ελλάδας εμφανίζεται με γκρι χρώμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...