Ιδιαίτερη ενόχληση έδειξε μειονοτική εφημερίδα στην Δυτική Θράκη, από την άσκηση χθες Κυριακή, του εκλογικού δικαιώματος στελεχών των μονάδων του στρατού ξηράς στην Κομοτηνή σε μειονοτικό σχολείο, φορώντας την στολή τους.
Φαίνεται κάποιοι στην περιοχή έχουν μια ιδιότυπη “ενόχληση” σε μια τέτοια εικόνα Ελλήνων στρατιωτικών, που έκαναν απλά το καθήκον τους ως πολίτες, στην γιορτή της δημοκρατίας, που είναι η ψηφοφορία.
“Στρατιωτικοί στην Κομοτηνή έρχονται να ψηφίσουν με στολές. Αξιοσημείωτο ήταν ότι οι στρατιωτικοί από τους στρατώνες στην Κομοτηνή με στρατιωτικές στολές για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.
Από τις κάλπες που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές σε όλη την Κομοτηνή στη Δυτική Θράκη, 4 κάλπες τοποθετήθηκαν στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και στο Λύκειο Τσελάλ Μπαγιάρ.
Ενώ παρατηρήθηκε ότι η προσέλευση ήταν αρκετά μεγάλη, αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί από τους κοντινούς στρατώνες στην Κομοτηνή προσήλθαν με στρατιωτικές στολές για να ασκήσουν τα δικαιώματα τους”, αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο.
Γιατί τόσο όμως απορία στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων στρατιωτικών, που βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους της περιοχής, σε μειονοτικό σχολείο;
Σίγουρα κάτι θέλει να δηλώσει το άρθρο, ή να στείλει πιθανόν “ μήνυμα” στην Άγκυρα, η οποία αναμένει και την παραμικρή λεπτομέρεια για να εγείρει ανύπαρκτα θέματα στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.
Υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων Μουσουλμάνων άσκησε χθες τα εκλογικά του δικαιώματα με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς οποιοδήποτε επεισόδιο, σε μια ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται απόλυτα την δημοκρατία.
Από την άλλη πλευρά, σε σχετική έκθεσή κόλαφος του ΟΑΣΕ. Αναφέρεται ότι ο Ερντογάν είχε ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα στις εκλογές, επισημαίνοντας:
"Η κοινή αποστολή παρατηρητών από το Γραφείο του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR), την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (OSCE PA) και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), δήλωσε ότι ο νυν πρόεδρος και τα κυβερνώντα κόμματα απολάμβαναν ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα κατά τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, σε δήλωση προκαταρκτικών πορισμάτων και συμπερασμάτων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Η δήλωση περιλάμβανε επίσης το γεγονός ότι οι συνεχείς περιορισμοί στις θεμελιώδεις ελευθερίες του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, εμπόδισαν τη συμμετοχή ορισμένων πολιτικών και κομμάτων της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην εκλογική διαδικασία".
Η Ελλάδα μέσα από αιματηρούς αγώνες εδώ και πολλά χρόνια , απολαμβάνει όλα τα δημοκρατικά ιδεώδη και διαδικασίες, όπως ‘όλες οι χώρες της ΕΕ, ενώ στην Τουρκία, ευρίσκονται σε αυτόν τον τομέα πολλές δεκαετίες πίσω, με ενδείξεις άκρως ανησυχητικές για τα επόμενα χρόνια.