Νέος γύρος αντιπαραθέσεων προκλήθηκε εξαιτίας της καινούργιας ιδέας που λάνσαρε ο Αλέξης Τσίπρας για συγκρότηση, αμέσως μετά τις κάλπες της προσεχούς Κυριακής, βραχύβιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με αντικείμενο τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών.
Πρόκειται για ένα σενάριο που, τις τελευταίες ημέρες, επωαζόταν από φίλα προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης, τα οποία ερμήνευαν κατ' αυτόν τον τρόπο την τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, την προηγούμενη Τετάρτη.
Η απορριπτική, ωστόσο, τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνδυασμό με την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης υποχρέωσαν την αξιωματική αντιπολίτευση σε μερική αναδίπλωση, αλλά όχι σε… ολιστική διάψευση.
Το μεσημέρι, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για το ζήτημα των υποκλοπών και το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί βραχύβια κυβέρνηση, άφησε διάπλατο παράθυρο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο κ. Τσίπρας είπε κατ' αρχήν ότι αποτελεί «προτεραιότητά μας το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών και βεβαίως της απόδοσης δικαιοσύνης και στο έγκλημα των Τεμπών». Πρόσθεσε ότι τον ίδιο αυτή την ώρα απασχολεί η νίκη στις εκλογές, η οποία, όπως είπε, «ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας».
Έσπευσε, όμως, αμέσως μετά, να συμπληρώσει: «Από εκεί και πέρα, ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς, που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και για την κοινωνία».
Η κυβέρνηση δεν άφησε ασχολίαστη την πρόταση του κ. Τσίπρα και ο εκπρόσωπός της, Άκης Σκέρτσος, αντέδρασε, υποστηρίζοντας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «πιστοποιεί αμετάκλητα ότι τον ενδιαφέρει διψασμένα, αποκλειστικά και μόνο η εξουσία και όχι η ευημερία του ελληνικού λαού».
«Μετά, δηλαδή, από την κυβέρνηση ηττημένων και την κυβέρνηση ανοχής, τώρα εφευρίσκει και μια βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ακόμη μία στις πολλαπλές εναλλακτικές διακυβέρνησης», που «οδηγούν σε παραλυσία και αστάθεια».
Και ο κ. Σκέρτσος κατέληξε: «Το 2023 δεν είναι 2015. Οι πολίτες δεν θα τον ακολουθήσουν, διότι δεν θέλουν να ζήσουν μια "δεύτερη φορά στη συμφορά". Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι η καλύτερη απάντηση στους άφρονες τυχοδιωκτισμούς».
Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης στον ΑΝΤ1, έδωσε συνέχεια, λέγοντας ότι «λίγο πριν τις κάλπες έπεσαν οι μάσκες». Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Όταν έλεγα ότι υπάρχει υπόγεια συνεννόηση, αυτό εννοούσα, αλλά δεν θα μπορούσα να το φανταστώ σε αυτή την έκταση. Από την κυβέρνηση των ηττημένων περάσαμε στην κυβέρνηση των απελπισμένων. Τι θα κάνουν; Θα παρέμβουν και στη Δικαιοσύνη; Οι υποθέσεις είναι στη Δικαιοσύνη».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις και να αντιμετωπίζει την Τουρκία, θα είναι κυβέρνηση παράλυσης. Θέλουν να μας στείλουν φυλακή, για να σώσουν τις καρέκλες τους. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, θα τους βγει Τσίπρας από την πίσω πόρτα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, μιλώντας με τη σειρά του στον Alpha, δεν έδειξε να συμμερίζεται τη νέα πρόταση Τσίπρα και ανέπτυξε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απορριπτική επιχειρηματολογία, επιτιθέμενος κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της συγκρότησης μιας σταθερής, κανονικής και μακράς πνοής κυβέρνησης που θα ακολουθεί μια ολιστική ατζέντα. «Δεν αποκλείω τις συνεργασίες» συμπλήρωσε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «τα σενάρια που αλλάζει κάθε λίγο, με αποτέλεσμα να γίνεται χορηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, πάντως, κατηγόρησε εμμέσως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για παραποίηση των λεγομένων του κ. Τσίπρα, χωρίς, πάντως να πάρει θέση επί της ουσίας του θέματος που ανέκυψε: «Ο κ. Σκέρτσος μάλλον θα παρακολούθησε άλλη συνέντευξη. Έκτος και αν το γαρ πολύ του πανικού γεννά παραφροσύνη…» ανέφερε η κυρία Τσαπανίδου.