Πολιτική

Τι θα γίνει με τις τρεις νέες καταγγελίες για τον Αλέξη Γεωργούλη- Γιατί δεν έχει πρόσβαση στο φάκελο της δικογραφίας

Δεν έλαβε πρόσβαση στο φάκελο της δικογραφίας ο Αλέξης Γεωργούλης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βελγίδας συνηγόρου του, Ολιβιά Βένετ, η οποία σημειώνει ότι η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας.

Σύμφωνα με το Open, οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου επικαλέστηκαν λόγους μυστικότητας.

Η ανακοίνωση των δικηγόρων του Αλέξη Γεωργούλη αναφέρει τα εξής:

«Στις αρχές Απριλίου 2023, ο Αλέξης Γεωργούλης έμεινε έκπληκτος όταν έμαθε, με αφορμή αίτημα για άρση της βουλευτικής του ασυλίας, ότι η κυρία Χρονοπούλου είχε υποβάλει μήνυση εναντίον του κατηγορώντας τον για πράξεις άσεμνες που φέρεται να έγιναν τον Ιανουάριο του 2020 στις Βρυξέλλες. Αυτοί οι ισχυρισμοί αμφισβητούνται επίσημα. Ο κ. Γεωργούλης αντικρούει από κάθε άποψη τις κατηγορίες της κυρίας Χρονοπούλου.

Ο Αλέξης Γεωργούλης ζήτησε την άρση της βουλευτικής του ασυλίας για να χυθεί κάθε φως σε αυτή την υπόθεση. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές για να αποδείξουν την αλήθεια. Μέσω των δικηγόρων του έχει ζητήσει να τον ακούσουν οι ανακριτικές υπηρεσίες προκειμένου να εξηγήσει τις κατηγορίες αυτές. Αναμένει την απάντηση στο αίτημα αυτό, παραμένει στη διάθεση των βελγικών αρχών και ελπίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για το χρονοδιάγραμμα αυτής της έρευνας και λυπάται βαθιά. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό που μόλις 3 χρόνια αργότερα αυτή η καταγγελία δημοσιοποιείται - ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας.

Ο κ. Γεωργούλης και η συνήγορός του δεν είχαν πρόσβαση στον φάκελο και δεν θα γίνουν περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο».

Ο Αλέξη Γεωργούλης θα ζητήσει ακρόαση από τις βελγικές αρχές, ωστόσο θεωρείται απίθανο η δικαστής να τον ανακρίνει αυτή την περίοδο.

Ο ευρωβουλευτής βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριά ποινικά αδικήματα που επισείουν ποινές κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια, μη εξαγοράσιμες, εκτίοντας τα 2/3 της ποινής.

Τι θα γίνει με τις τρεις νέες καταγγελίες για τον Αλέξη Γεωργούλη


Για καταγγελίες από έναν άνδρα συνεργάτη του και άλλες δύο γυναίκες, κάνουν λόγο πληροφορίες που έρχονται τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Ελλάδα για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη.

«Περιμένω τις εξελίξεις γιατί μαθαίνω ότι έρχονται καταγγελίες και από άλλα πρόσωπα που θα αναδείξουν και θα φωτίσουν πτυχές» ανέφερε μιλώντας στο MEGA η Ζέφη Δημαδάμα, αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σημείωσε ακόμα πως «οι πληροφορίες μου είναι ότι τις επόμενες ώρες θα έχουμε πολύ πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τις άλλες καταγγελίες».

Μεταφέροντας τις δικές του πληροφορίες ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων», διέψευσε φημολογία που ήθελε την Ελένη Χρονοπούλου και τον Αλέξη Γεωργούλη να είχαν σχέση, τονίζοντας πως «δεν υπήρξε καμία μεταξύ τους σχέση».

Όσο για τις υπόλοιπες καταγγελίες εναντίον του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «Στα τέλη του 2019, εκείνη την περίοδο έχουν πλαισιώσει το γραφείο του στις Βρυξέλλες αρκετά άτομα. Κυρίως μαθητευόμενοι. Ανάμεσα σ’ αυτούς μια κοπέλα από το Νοέμβριο του 2019 μέχρι το Μάρτιο του 2020. Έχει προσληφθεί από υπεύθυνο του γραφείου του. Καταγγέλλει κακοποιητική συμπεριφορά και αποχωρεί τον Μάρτιο του 2020. Σήμερα, εργάζεται σε πολύ υψηλή θέση μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας. Είχε θητεία και στην Unesco. Τέσσερις μήνες αφού πήγε στις Βρυξέλλες κατήγγειλε κακοποιητική συμπεριφορά, χωρίς όμως να απευθυνθεί δικαστικά, αλλά αποχώρησε.
Ο υπεύθυνος του γραφείου και ο ίδιος αποχωρεί καταγγέλλοντας κακή συμπεριφορά του Αλέξη Γεωργούλη. Είναι πιθανό πλέον οι καταγγελίες αυτές να φτάσουν πλέον στη Δικαιοσύνη».

Ποια τα επόμενα βήματα για τον Αλέξη Γεωργούλη


Σε σχέση με την άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, το πρώτο βήμα είναι η εξέταση του φακέλου της υπόθεσης από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Επί του παρόντος, ο εν λόγω φάκελος δεν έχει παραδοθεί ακόμη από τη βελγική εισαγγελία στο Ευρωκοινοβούλιο. Τις επόμενες ώρες ή ημέρες αναμένεται να προσδιοριστεί η παραπομπή της υπόθεσης Γεωργούλη στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κατηγορούμενου. Στο επόμενο στάδιο, ύστερα από την ανάλυση της δικογραφίας, θα οριστεί από το Ευρωκοινοβούλιο ένας ειδικός σύμβουλος, ο οποίος θα κληθεί να παράσχει περαιτέρω πληροφόρηση στην Επιτροπή, εν όψει της συζήτησης για την άρση της ασυλίας του. Όπως και να 'χει, η όλη διαδικασία προβλέπεται μακρόχρονη, καθώς μετά από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα κρίνει οριστικά για την άρση ή μη της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Εφόσον γίνει αυτό, ο Αλέξης Γεωργούλης θα κληθεί σε απολογία από τον Βέλγο εισαγγελέα. Παρόλ' αυτά εκφράζεται η βεβαιότητα ότι, λόγω παρέλευσης τριετίας από την τέλεση των αδικημάτων εις βάρος της κας Χρονοπούλου, ο Γεωργούλης δεν θα προφυλακιστεί έως την ημερομηνία της δίκης του, η οποία επίσης θα οριστεί αναλόγως με τα ευρήματα της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας στις Βρυξέλλες. Γενικώς, σύμφωνα με το ποινικό σύστημα του Βελγίου και στην υποθετική περίπτωση καταδίκης του, ο Αλέξης Γεωργούλης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 έτη. Αν όμως κριθεί σαν κατά συρροήν δράστης κακοποίησης, τότε ο κολασμός του θα είναι, πιθανώς, βαρύτερος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...