Ανοιχτός σε προγραμματική συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας μόνο εφόσον αυτή γίνει προεκλογικά, δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο X. Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, σύμφωνα με την ερτ.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει προγραμματική συζήτηση και σύγκλιση μέσα στο χρόνο των λίγων ημερών που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα. «Αυτό είναι ένα αλισβερίσι στο οποίο δεν θα συμμετάσχω γιατί σε δύο μέρες δεν μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το ελληνικό Σύνταγμα δεν δίνει τη δυνατότητα για πολύμηνες διαπραγματεύσεις, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Γερμανία και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το ΜέΡΑ25 προτείνει αλλαγή του Συντάγματος.
Διάλογος για βασικά νομοσχέδια
Περιγράφοντας τη διαδικασία που προτείνει το ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Η προεκλογική συζήτηση που εμείς προτείνουμε ως ΜέΡΑ25 δεν θα οδηγήσει σε καμία περίπτωση σε συμφωνία για τα πάντα, αλλά μόνο για πέντε έξι βασικά νομοσχέδια που θα πρέπει να περάσουμε. Σε όλα τα άλλα διαφωνούμε. Για σκεφτείτε τι όμορφο θα ήταν να μπορούμε να πούμε: “Εμείς κάναμε μία προεκλογική συνάντηση και συμφωνήσαμε σε πέντε πράγματα, σε τρία πράγματα” και να βγούμε μετά στον κόσμο προεκλογικά και να πούμε: “λοιπόν σε αυτά τα τρία τέσσερα πέντε πράγματα έχουμε συμφωνήσει, αλλά στα υπόλοιπα εκατό πράγματα διαφωνούμε”. Και εγώ να πω ως γραμματέας του ΜέΡΑ25 στον ψηφοφόρο: “Ναι, συμφωνήσαμε στα 4-5 αλλά κοιτάξτε και όλα αυτά στα οποία διαφωνούμε, ψηφίστε το ΜέΡΑ25, μην ψηφίσετε το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχουμε όλες αυτές τις διαφωνίες”. Και να βγει Αλέξης Τσίπρας και να πει: “Ναι σε αυτά τα πέντε συμφωνήσαμε αλλά στα άλλα 100 διαφωνήσαμε. Ψηφίστε μας εμάς”. Θα ήταν μια πάρα πολύ καλή τονωτική ένεση για την ποιότητα της δημοκρατίας μας».
Προστασία πρώτης κατοικίας
Σχετικά με τα θέματα τα οποία μπορούν να περιληφθούν σε ένα τέτοιο διάλογο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, είπε ότι αυτά πρέπει να συζητηθούν, αλλά προφανώς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προστασία της πρώτης κατοικίας το χρηματιστήριο ενέργειας, την «πράσινη» βιομηχανική επανάσταση και την μετατροπή της Ελλάδας σε κέντρο παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μείωση ΦΠΑ και φορολογικών συντελεστών
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του ΦΠΑ που προτείνει το κόμμα του, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε συντελεστή 24% όταν η γειτονική Βουλγαρία έχει 12% και φορολογικό συντελεστή κέρδους για τους μικρομεσαίους πάνω από 20% όταν η γειτονική χώρα έχει 10%. «Είναι σαν κάποιοι να μην θέλουν να είναι βιώσιμη η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και είπε ότι θα πρέπει οι φορολογικοί συντελεστές να πέσουν στο 10% για τις μικρές επιχειρήσεις, κυρίως τις νεοφυείς (startup), και να αυξηθούν για τις μεγάλες εταιρείες.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υποστήριξε ότι η διαφοροποίηση των φορολογικών συντελεστών θα βοηθήσει και την εξισορρόπηση του ανταγωνισμού. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν μια εταιρεία έχει δεσπόζουσα θέση, ουσιαστικά έχει τη δυνατότητα να κλείνει μικρομάγαζα. Η διαφοροποίηση των φορολογικών συντελεστών μεταξύ του μικρομάγαζου που πάει να κλείσει και της μεγάλης εταιρείας που έχει δεσπόζουσα ολιγοπωλιακή θέση βοηθάει όχι μόνο τα έσοδα του κράτους αλλά και την εξισορρόπηση του ανταγωνισμού. Δεν πρόκειται να τον εξισορροπήσεις πλήρως, αλλά μπορείς να τον βοηθήσεις. Βοηθάει το να μην κλείνουν μικρές επιχειρήσεις ή να ανοίγουν start ups από νέους επιχειρηματίες με κατάργηση της πληρωμής φόρων, με έναν φορολογικό συντελεστή για μικρές επιχειρήσεις, ιδίως νεοφυείς της τάξης του 10%.»
Ψηφιακό πορτοφόλι στην ΕΚΤ για όλους
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει διατυπώσει για τη δημιουργία ενός δημόσιου δωρεάν ψηφιακού συστήματος καταθέσεων και πληρωμών, με βάση ένα ψηφιακό πορτοφόλι που θα παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με 100% εγγύηση. Από εκεί και πέρα, εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, οι ιδιωτικές τράπεζες θα πραγματοποιούν τραπεζικές εργασίες με ανταγωνιστικούς όρους και το ανάλογο ρίσκο, με αποτέλεσμα ο όποιος κίνδυνος να μην συνδέεται πλέον με τις εγγυημένες καταθέσεις.